Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. október 14.
401837 Összes oltás

Tudatos jelenlét (Mindfulness) képzés

Kapcsolódó cikkek, tanulmányok:

Perczel-Forintos D. (2017). Hogyan éljük túl önmagunkat posztmodern korunkban? Szív, 2017. július.

Perczel-Forintos D. (2017). Tudatos jelenlét (mindfulness) alapú kognitív terápia. Előadás, elhangzott: VIKOTE Konferencia, Budapest, 2017.04.21.

Perczel-Forintos D. (2017). Tudatos jelenlét alapú intervenciók. In: Vizin G., Simon L., Ajtay gy., (szerk.) Kihívások a kognitív viselkedésterápiában. VIKOTE, Budapest. 25-33.o.

 
 
 
 
 
Perczel Forintos D. (2012). A tudatos jelenlét meditáció klinikai alkalmazása. Előadás. Magyar Pszichológiai Társaság – Pozitív Pszichológiai Szekció.
 
 
 
Altbacker A. (2010). A depresszió és a mindfulness kapcsolata A mindfulness fogalmának tisztázása, kérdőíves alkalmazása a depresszió vizsgálatában. Szakdolgozat, témavezető: Perczel-Forintos D.
 
 

 Tudatos jelenlét alapú kognitív terápiás képzés Magyarországon először
(Mindfulness-based cognitive therapy, MBCT)
Dr. Perczel-Forintos Dóra

 A mentális btegségek ellátásában a klinikumban a 90-es években kezdték felfedezni a tudatos jelenléten alapuló stresszcsökkentő meditációt (MBSR) a krónikus fájdalom kezelésére (Kabat-Zinn, 1990). Klinikai vizsgálatok támasztják alá a hatékonyságát a különböző daganatos megbetegedések, szív és érrendszeri betegségek, gasztrointesztinális betegségek, valamint szorongásos és hangulatzavarok kezelésében. A tudatos jelenlét-alapú alapú kognitív terápiát (MBCT), mely ötvözi a kognitív terápiás és mindfulness módszereket, Zindel Segal, John Teasdale és Mark Williams dolgozta ki a krónikus pszichés zavarok, súlyos rekurrens depresszió kezelésére és a visszaesések megelőzésére.

A  mindfulness – magyarul tudatos jelenlét – olyan speciális figyelmi állapot és  tudati beállítódás, amely ítélkezésmentes, elfogadó, a jelen pillanatra fókuszálva megnöveli a mentális folyamatokkal kapcsolatos tudatosságot. Ez a tudatos jelenlét fontos egészségvédő hatással bír, mert kizárja a múlton való rágódást és a jövővel kapcsolatos aggodalmaskodást, így csökken a depresszió, a szorongásos problémák kialakulásának veszélye, javul a jelen és önmagunk elfogadásának képessége, a  figyelmi kapacitás és a megküzdő képességünk is.

Magyarországon először  lehetőség nyílt az MBCT elsajátítására az Oxford University Oxford Mindfulness Center, a Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék és a VIKOTE közös szervezésében indult tanfolyam keretében. Az intenzív tanfolyam a nemzetközi standardoknak megfelelően saját élményt, gyakorlati fázist és elméleti képzést is magában foglalt és a résztvevők olyan neves oktatóktól tanulhattak, mint Melanie Fennell, PhD, az Oxford Mindfulness Center kiképző terapeutája, Antonia Sumbundu, PhD, a Center for Mindfulness Copenhagen kiképző terapeutája, Dr. Perczel – Forintos Dóra, a Klinikai Pszichológia Tanszék vezetője és Fazekas Gábor MBSR tréner. A képzésre két fázisban került sor: 2014 október 22- december 22 közötti időszakban valamint 2016 júliusában.  A képzés óriási jelentőségét az adta, hogy a hallgatók a módszer kidolgozóitól, az Oxford University kutató – oktatóitól első kézből sajátíthatták el a tudatos jelenlét-alapú kognitív terápia nemzetközileg széles körben elterjedt módszerét. Ezáltal ez a szinte népbetegségnek tekinthető depresszió hatékony ellátása hazánkban jóval nagyobb mértékben lehetővé válik.

A képzés struktúrája a következő volt:

  1. Intenzív sajátélmény tréning, 40 óra
  2. (Melanie Fennell, PhD és Antonia Sumbundu, PhD, Oxford Mindfulness Center)
  3. Nyolchetes sajátélmény tréning, 8 x 2 óra
  4. (Perczel-Forintos Dóra, PhD, kognitív viselkedésterapeuta és Fazekas Gábor, MBSR tréner)
  5. A kognitív terápia elmélete, 2 x 8 óra elméleti képzés
  6. (Melanie Fennell, PhD)
  7. MBCT tanárképzés, intenzív 48 óra 
  8. (Melanie Fennell, PhD és Antonia Sumbundu, PhD, Oxford Mindfulness Center)

Hivatkozások:

Kabat-Zinn, J. (2009). Bárhová mész, ott vagy: Éberségmeditáció a mindennapi életben. Budapest:, Ursus Libris.

Keune P M , Perczel Forintos, D (2010): Mindfullness Meditation: A preliminary study on meditation practice during everyday life activities and its association with wellbeing. Psychological Topics 19:(2)  373-386.

Perczel-Forintos, D. (2017): Tudatos jelenlét alapú intervenciók. In: Vizin, G. Simon, L és Ajtay, Gy (szerk): A kognitív terápia fejlődése. VIKOTE, Budapest. 25-33. old.

Perczel-Forintos D, (2017):  Tudatosság és önreflexió: a mindfulness módszerek szerepe az elhízás kezelésében. Mentálhigiéné és Pszichoszomatika 18 (2017) 2, 125–148. DOI: 10.1556/0406.18.2017.006

Segal, Z. V., Williams, J. M. G., Teasdale, J. D. (2013). Mindfulness-Based Cognitive Therapy for Depression: A New Approach to Preventing Relapse. New York: The Guilford Press.

Teasdale, J. D., Williams, J. M. G., Segal, Z. V. (2016.) Tudatos jelenlét a gyakorlatban – 8 hetes program a mindennapok örömtelibb megéléséért, valamint a depresszió és a szorongás kezelésére. Budapest: Kulcslyuk Kiadó.