Húsz partneriskola közel háromszáz diákja vett részt az idei tehetségnapon, melyet a Semmelweis Egyetem Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Programja szervezett. A tízfős csoportok a programban résztvevő hallgatók kíséretében járhatták körbe az egyetem klinikáit, intézeteit.

Dr. Fekete György, a Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Program elnöke honlapunknak elmondta: az esemény célja, hogy azok a középiskolás diákok, akik a Semmelweis Egyetemre készülnek, jobban belelássanak az itt folyó oktatásba, kutatásba, illetve a gyógyításról is képet kapjanak. Évről évre a legkiválóbb teljesítményű fiatalok vesznek részt a tehetségnapon, ami motiválja és inspirálja őket, így ennek is köszönhető, hogy többségük felvételt is nyer a Semmelweis Egyetemre az érettségi után – számolt be az elnök, aki szerint nagy elszántságot tükröz a részvételi arány folyamatos növekedése.

RS24973_KA-20141117-IMG_6330-kerpel-nyilt-nap-scr

A diákok megnézhették a Biofizikai Intézet korszerű műszerparkját és az Anatómiai Múzeum preparátumait, a Gyógyszerészeti Kémiai Intézetben molekulaszerkezet-vizsgálatban vehettek részt, de hallhattak az ember és a mikrobák kapcsolatáról is a Mikrobiológiai Intézet előadása során. Akik az Igazságügyi Orvostani Intézetbe látogattak, közös nyomkereséssel az orvosszakértői munkába kaphattak betekintést és bonctermi bemutatón vehettek részt. Emellett népszerű volt a Magatartástudományi Intézet alváslabor EEG-je, a Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézet oktató műtője, illetve az I. Sz. Belgyógyászati és az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika laborja is, ahol a diákok számos vizsgálati módszert kipróbálhattak. Az Egészségtudományi Karon ezeken felül az Oxiológiai és Sürgősségi Ellátás Tanszék tevékenységét, illetve a Gyógytornász és az Ápolástani Tanszék Laborjában folyó tudományos munkát ismerhették meg.

RS24979_KA-20141117-IMG_6274-kerpel-nyilt-nap-scr

Az intézetlátogatásokat követően a résztvevők Dr. Tulassay Tivadar, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi tanára „Jövőnk záloga a gyermek” című előadását hallgathatták meg a Nagyvárad Téri Elméleti Tömbben, ahol a Kerpel-Fronius Tehetséggondozó Program tanácstagjaival, diákjaival és diákmentoraival is beszélgethettek.

Mozer Mária

Link