Tóth Zsomborrol és Tóth Gergelyrol a Borsod Online-on jelent meg egy cikk az 50 arc kereteben. 50 arc I. – Többek ők, mint testvérek Tóth Zsombor és Tóth Gergely 23 évesek. Mindketten orvosnak tanulnak, ám készek egy négykezes koncertre is.

Egypetéjű ikrek, hát hogyne lenne közöttük sok a hasonlóság. Ám mindketten örülnek a különbözőségeiknek is.
Legalább annyian mondják, hogy a megtévesztésig hasonlítunk egymásra, mint ahányan azt, hogy teljesen különbözünk, állítják a Tóth fivérek: Zsombor és Gergely. Azt elismerik: a személyiségük nagyon hasonló, sőt az életútjuk is, amiben csak az utóbbi évek hoztak némi elágazást.
Orvosházaspár gyermekeiként jöttek világra 23 évvel ezelőtt Miskolcon. Egy ideig közös nyelvük volt, amit csak ők értettek. A Kazinczyban kezdték tanulmányaikat, amit az Avasi Gimnázium hatosztályos képzésében folytattak. Az első tetten érhető különbözőség: Geri kedvence eleinte a történelem volt, Zsomié a biológia (s szemben öccsével, nemigen kedvelte a matekot). Később a biológia mindkettejük közös kedvence lett, amiben nagy szerepe volt szeretett tanárnőjüknek. Az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) országos döntőjében Zsomi első, Geri második lett, egy pontnyi különbséggel. Innen már egyenes – közös út – vezetett a Semmelweis Orvostudományi Egyetemre.
S bár mindkét fiú elvégezte a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolát is, Zsomi az orvosival párhuzamosan a Miskolci Egyetem Zeneművészeti Karára is beiratkozott, klasszikus orgonaművész szakra, utóbb pedig a Zeneakadémia csembalóművész szakára is. Idén végzett: túl van a diplomakoncertjén. Geri sem elégedett meg az orvosival, beíratkozott az ELTE germanisztika-skandinavisztika szakára is. Gyakorta együtt koncerteznek, többnyire négykezes műveket adnak elő zongorán, csembalón, orgonán.
Tévedés volna azt gondolni, hogy a Tóth fivérek sosem küzdöttek még egymással. Édesapjuk nyomdokait követve mindketten kipróbálták magukat párbajtőrvívásban is. Az országos bajnokságon a döntőbe kerülésért egymással kellett megküzdeniük… Hasonló helyzet állt elő az Országos Középiskolai Tanulmányi versenyen is, ahol fej fej melletti küzdelemben egyikük országos első, másikuk második lett.
„Szokták tőlünk kérdezni, mit éreztünk, amikor egyikünk megelőzte a másikat akkor, vagy utóbb, az OKTV döntőjében. Mindkettőnkben úgy fogalmazódott meg: Nyertünk egy első és egy második helyezést” – mondja Geri, amit Zsomi sűrű bólogatásokkal erősít meg.

50 arc
Sikeres fiatalokat mutatott be az Észak-Magyarország kiadványa, akik eddigi életükről és terveikről is meséltek a lap munkatársainak. Ez a portré ennek a sorozatnak a része.

Teljes cikk: http://www.boon.hu/50-arc-i-tobbek-ok-mint-testverek/2004554