Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. április 19.
164340 Összes oltás
13734 Beoltott Semmelweis Polgár

Részlegvezető: Dr. Tóth Mónika Anna klinikai főorvos
Telefon: 06-1-459-1500 /61619

Az emlőrák megelőzésben fontos szerepet játszik az önvizsgálat, a mammográfia (hagyományos mammográfia, emlő tomoszintézis) és az emlő ultrahang. 30-35 éves kor alatt az emlők és nyirokrégiók ultrahang vizsgálatát végezzük. 30-35 éves kortól az emlők mammográfiás vizsgálatát végezzük részlegünkön, Hologic Selenia Dimensions készülékkel. A vizsgálat 4 darab alapfelvételből áll. Álló helyzetben (ritkán ülve, állapottól függően) speciális röntgen berendezéssel történik a felvételezés, klinikánkon 2D, 3D tomoszintézissel, azaz rétegképek készítésével.

A tomoszintézis jelenleg a legmegbízhatóbb és legmodernebb diagnosztikai emlővizsgálat. Ugyanazzal a készülékkel elvégezhető, amellyel a digitális mammográfiás
vizsgálat történik. Mindkét vizsgálathoz ugyanazok a cranio-caudalis és medio-lateralis ferde felvételeket kell elkészíteni, valamint a páciens beállítása is megegyező. A legfontosabb különbség, hogy a tomoszintézis során a röntgen sugárforrás az emlő feletti ívet követve mozog, miközben több felvétel is készül. 50 fokos szögtartományban gyűjt adatokat, amelyekből számítógépes szoftver segítségével 1 mm szeletvastagsággal emlőnként az emlő méretétől függően és irányonként maximum 15 képet készítünk. Ezzel szemben a hagyományos mammográfia során emlőnként két kép készül. A tomoszintézis adataiból a szokásos mammogrammokhoz hasonló képeket lehet rekonstruálni: ezzel az úgynevezett szintetikus mammogrammal a korábbi, szokásos mammogram kiváltható. Előnyei a hagyományos mammográfiához képest:
– 41.5 %-kal több invazív emlőrákot képes kimutatni az összevetülés csökkentésével.
– Nagy felbontású képet biztosít 3 dimenzióban.
– Enyhébb, egyénre szabott a mellkompresszió, így kevésbé kellemetlen.

A felvételeket a radiológus orvos áttekinti, ezt fizikális vizsgálat majd az emlők és nyirokrégiók (axillák, parasternalis, supra- és infraclavicularis régiók) ultrahang vizsgálata követi. Abban az esetben, ha a mammográfiás vizsgálatkor valamilyen eltérést találunk, további kiegészítő vizsgálatok válnak szükségessé. Többirányú nagyított felvételeket készítünk.

Az implantátumos mellről speciális, úgynevezett Eklund-felvételeket készítenek röntgenasszisztenseink. Ezzel a technikával az implantátumok nem kerülnek nyomás alá, csak az emlőállomány, illetve a hónalji régió vizsgálatát teszik lehetővé. A vizsgálat nem jár nagyobb kellemetlenséggel, mint a hagyományos mammográfia.

Érzékeny emlők esetén célszerű a mammográfiai vizsgálatot a menstruáció első napját követő első két hétre időzíteni, de ettől való eltérés nem befolyásolja a vizsgálat
értékelhetőségét, minőségét, valamint az eredmény pontosságát. A menstruációhoz való igazodás csak a fenti kényelmi szempontok alapján mérlegelendő. A vizsgálat előtt célszerű a bőrön lévő krémeket, izzadásgátlókat, kozmetikumokat eltávolítani. Szükség esetén mintavételt is végzünk, mindig képalkotó vezérelve. Ultrahang vezérelten
cysta leszívására, FNAB-ra vagy core biopsziára van lehetőségünk, míg a csak mammográfián ábrázolódó eltérések esetén stereotaxiás core biopsziát vagy vacuum
asszisztált stereotaxiás core biopsziát végzünk.

A diagnosztika mellett részt veszünk az emlőtumoros páciensek terápiájában: neoadjuváns kezelés esetén a tumort klippel, a nem tapintható léziókat műtét előtt izotóppal jelöljük, az eltávolított szövetben (specimen) igazoljuk a daganatot, segítjük a patológiai feldolgozást.
Terápia után követjük a pácienst.

Részlegünkön térítéses vizsgálatokra is lehetőség van, melyet a Semmelweis Kft. (http://www.semmelweiskft.hu/) kereteiben végzünk.