Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. április 19.
164340 Összes oltás
13734 Beoltott Semmelweis Polgár
Részlegvezető: Dr. Kalina Ildikó, klinikai főorvos
Telefon: 06-1-459-1500 /62147
Előjegyzés CT, MR, UH:
+36206663275, +36206701622
 

Intézetünkben 2016. május 1-jén kezdte meg működését egy 1,5 T Philips Ingenia MR (mágneses rezonancia) berendezés. Az MR egy különleges és bonyolult képalkotó eljárás, amellyel egyes testtájékok, számos esetben egyes szervek célzott vizsgálatát végezzük, legtöbbször más radiológiai vizsgálatok után. Kiválóan alkalmas a koponya, a gerinc, az ízületek, a nyaki lágyrészek, a mellkas, az emlő, a has és a kismedence vizsgálatára. Az erek állapotáról MRA-val (mágneses rezonancia angiográfiával) kaphatunk információt. Egyes szerveknél (pl. prosztata) spektroszkópiás kiegészítő vizsgálat is végezhető, amikor az anyagcsere-folyamatok kóros eltolódásának mérésével tudunk következtetni bizonyos elváltozásokra.

MR vizsgálat javasolt fejfájás, szédülés, agyi történés, daganatos áttétkeresés, sérülések, gerinc vagy ízületi problémák esetén. Hasi, kismedencei vagy emlő MR vizsgálatra akkor van szükség, ha egyéb képalkotó vizsgálatokkal (UH, CT, mammográfia) nem lehetett egyértelmű véleményt mondani. Az emlő MR vizsgálat alkalmas plasztikai műtét során behelyezett implantátum épségének megítélésére is.

A vizsgálat megkezdése előtt minden betegnek egy tájékoztatót kell elolvasni és az abban feltett kérdésekre válaszolni.

A vizsgálati helyiségben állandó erős mágneses tér van. Mielőtt a beteg belép ebbe a térbe, meg kell győződni róla, hogy semmilyen mágnesezhető anyag, fém nincs a beteg ruházatában vagy szervezetében (szívritmus szabályozó, művégtag, stent, műfogsor, fémkapocs, aprópénz). Az MR vizsgálat mágneses térben történik, ezért azoknál a betegeknél, akiknek szívritmus szabályozót (pacemakert) ültettek be nem végezhető el. A fémtárgyak a mágneses térben elmozdulhatnak, felforrósodhatnak, működésük károsodhat vagy elmozdulásukkal a pácienst vagy a berendezést károsíthatják.

Napjainkban a műtétek során többféle fémes anyag kerülhet a páciens szervezetébe (protézisek, stentek). A modern eljárások során már olyan fémekkel dolgoznak, amelyek nem mágnesezhetőek. Ha valakit MR vizsgálatra jegyeznek elő, célszerű a korábbi műtétet végző orvostól leírást kérni a páciens szervezetébe beültetett fémes anyag típusáról, hogy annak ismeretében végezhesse el a vizsgálatot az MR-ben dolgozó szakember.

Az MR vizsgálat során a páciens a vizsgálóasztalon fekszik (általában hanyatt, néhány esetben hason). A módszer hátránya, hogy a betegnek egy viszonylag szűk térben kell feküdnie, ami egyesekben bezártság érzetet kelthet. Az MR vizsgálat alatt mozdulatlanul kell feküdni. A vizsgálat alatt kopogó jellegű, hangos zörejek hallhatóak, melyek intenzitása füldugó használatával csökkenthető. A vizsgáló helyiség TV kamerával is fel van szerelve, a vizsgálat alatt – ha szükséges – mikrofonon keresztül lehet a személyzettel kommunikálni, illetve a páciens a kézbe adott nyomógomb használatával kérhet segítséget. A nyaki lágyrészek vizsgálatánál a nyelést, a mellkasi és hasi vizsgálatoknál a légzést vissza kell tartani a hangszórón keresztül kapott utasítás szerint.

A vizsgálathoz intravénás kontrasztanyag adása válhat szükségessé. Ez a kontrasztanyag nem tartalmaz jódot, teljesen más, mint a röntgenvizsgálatoknál és a CT vizsgálatnál használt kontrasztanyagok. Kontrasztanyag adásának hozzájárulásáról a betegnek a vizsgálat előtt írásban nyilatkoznia kell. A vizsgálat időtartama a vizsgálat típusától függően 20-60 perc között változhat.