Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. április 19.
164340 Összes oltás
13734 Beoltott Semmelweis Polgár

Részlegvezető: Dr. Futácsi Balázs, klinikai főorvos

A Sürgősségi Radiológiai Részleg az Orvosi Képalkotó Klinika legfiatalabb és legdinamikusabb diagnosztikai egysége. A részleg a 2016-os nyitás óta folyamatosan fejlődik, alkalmazkodik a Külső Klinikai Tömb (KKT) működéséhez, az osztályok elvárásaihoz, a betegek biztonságát és a minőségi diagnosztikát szem előtt tartva.

Egységünk a földszinten, közvetlenül a Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO) mellett – azzal fizikai és funkcionális összeköttetésben – dolgozik. Feladatunk az SBO és a Tömb összes klinikájának folyamatos, sürgősségi (ambuláns- és fekvőbeteg) képi diagnosztikus hátterének biztosítása. A sokszínű (neurológiai, belgyógyászati, sebészeti, urológiai, nőgyógyászati, fül-orr-gégészeti és intenzív terápiás) sürgősségi esetek kivizsgáláshoz digitalizált röntgen berendezés, digitális átvilágító, többfunkciós ultrahang gép és egy dedikált 16 szeletes CT készülék áll rendelkezésre a nap 24 órájában, az év minden napján.

Ellátási palettánk bővítéseként 2020 januárjában indult az SBO és Neurológia bevonásával, az OKK Neuroradiológiai- és Radiológiai tanszékeinek együttműködéséből megszületett „MRI first” programja, melyből az SRR is jelentős részt vállal. Ezek eredményeként az akut stroke ellátás – indokolt esetben – akár akut MR alapú diagnosztikát kaphat.

2020 márciusától, a COVID-19 járvány előretörésével a békeidős rendszert átalakítva, részlegünk a sürgősségi ellátás mellett az egyetem járványügyi ellátásának képi diagnosztikus gerincét is biztosítja. Az SBO-val közös lázzóna-térben COVID CT- és röntgenberendezéseket neveztünk ki. Mivel az SBO megtartotta a nem infektív ellátási feladatait is, ugyanezen a részlegen, de külön útvonalon fogadjuk a nem infektív tünetekkel érkező sürgősségi betegeket is. Az egyéb kórházi betegutakat úgy alakítottuk, hogy a nem-COVID járó- és fekvőbeteg-ellátást külön gépparkkal és külön emeleten, térben elválasztva tudjuk elvégezni.

A vizsgálatokat – klinikai indokoltság esetén – orvosi egyeztetést követően, szakorvosi jóváhagyással végezzük. Részlegünk állandó készenléte biztosítja a folyamatos betegellátást és teszi lehetővé, hogy a radiológia többi részén gördülékenyebb betegellátásra, minőségi oktatásra és a színvonalas kutatásra is maradjon idő és energia.