Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. április 10.
137469 Összes oltás
13271 Beoltott Semmelweis Polgár

Radklin

A Radiológia Tanszék évente mintegy 65 ezer beteget lát el, közülük 40 ezren fekvőbetegként, 25 ezren járóbeteg-ellátás keretében látogatnak a klinikára. Klinikánkon a graduális és posztgraduális képzés egyaránt kiemelt szerepet kap, a kutatás fókuszában pedig egyebek mellett a képalkotó diagnosztikai és intervenciós radiológiai kutatások állnak.

A klinika története 1906-ban Rajzoló-Fényképező és Röntgen laboratóriumként indult, amely 1914-ben Központi Röntgen Intézetté, majd 1947-ben Röntgenklinikává alakult. 1997-től 2016-ig Radiológiai és Onkoterápiás Klinika néven, 2016-tól Radiológiai Klinika néven, 2019-től az Orvosi Képalkotó Klinika Radiológia Tanszékeként működik.

A Radiológia Tanszék a radiológiai diagnosztikai és intervenciós radiológiai tevékenység széles skálája elérhető, a legújabb nemzetközi protokollok figyelembevételével. A klinikán Röntgen DiagnosztikaiUltrahang Diagnosztikai, Sürgősségi RadiológiaiCT DiagnosztikaiMR DiagnosztikaiEmlő DiagnosztikaiIntervenciós Radiológiai, Informatikai és Központi Adminisztrációs Részlegek működnek.

A vizsgálatok egy része alapos előkészítést igényel, mely segíti a vizsgálat minél jobb kivitelezését és annak értékelhetőségét. Így a helyes diagnózis felállításához a páciensek segítségére, együttműködésére is számítunk. Ide kattintva részletes tájékoztatót olvashatnak betegeink a különböző vizsgálatok előtti teendőkről és a vizsgálatok pontos menetéről.

A széleskörű diagnosztikai munka mellett a klinika élen jár a korszerű invazív diagnosztikus és intervenciós radiológiai és intervenciós onkológiai beavatkozások alkalmazásában. Rendszeresen végzünk ultrahang vezérelt és CT-vezérelt biopsziákat. Az országban csak a klinikán kezelnek – egyetemünk Ortopédiai Klinikájával való szoros együttműködésben – egyes jóindulatú csontdaganatok (osteoid osteoma) kezelését műtét helyett CT vezérelt célzott melegítéssel (radiofrekvenciás ablació). Elsők között vezették be a méheltávolítás alternatíváját jelentő mióma embolizációt. Port (bőr alá ültetett centralis vénás kanül) beültetésre is lehetőség van, mely többek között az onkológiai betegek számára.

A Radiológia Tanszék hagyományainak megfelelően egyaránt nagy hangsúlyt kap a graduális és a posztgraduális oktatás. A radiológia tárgy keretében magyar, angol és német nyelvű oktatás folyik a IV. évfolyamon, egy szemeszter időtartamban. A hallgatók tantermi előadások és gyakorlatok keretében sajátíthatják el a radiológia fejlődésével egyre bővülő tananyagot. A kötelező képzési formák mellett tudományos diákkörösként is lehetőség van részt venni a klinikán folyó munkába különböző területeken.

 

A tárgy oktatása során kivételes hangsúlyt fordítunk a leendő, nem-radiológus szakorvosok számára fontos diagnosztikai és terápiás módszerek, illetve ismeretek átadására, továbbá a klinikai diagnosztikai gondolkodás komplex rendszerének formálására és lehető legteljesebb megismertetésére.

A posztgraduális képzés magában foglalja a rezidens- és szakorvosképzést, szakmai továbbképzést, tanfolyamszervezéseket.

A Radiológia Tanszéken folyó kutatómunka fókuszában a daganatterápiával összefüggő klinikai kutatások, az ikerkutatás radiológiai vonatkozásai, a máj- és bélbetegségekkel kapcsolatos diagnosztikai és terápiás klinikai kutatások, a virtuális boncolás, a vascularis és intervenciós radiológiai kutatások, valamint multimodalitású képalkotó rendszerek kialakítása áll.