Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. április 19.
164340 Összes oltás
13734 Beoltott Semmelweis Polgár

Részlegvezető: Dr. Fejér Bence klinikai szakorvos
Telefon: 06-1-459-1500 /61611 vagy /61968
Előjegyzés CT, MR, UH:
+36206663275, +36206701622

Klinikánk CT-laborja az egyetemünk hagyományainak megfelelően nemcsak nagyszámú rutin vizsgálatot végez, hanem magas szakmai felkészültséget igénylő, országos centrumoknak biztosít hátteret speciális vizsgálatok elvégzéséhez.

Folyamatos modernizálás mellett kettő CT készülékkel végzünk hagyományos koponya, mellkas, hasi és kismedencei vizsgálatokon felül EKG vezérelt CT-angiográfiát, virtuális colonoscopiát, CT-enteroclysist, és különféle alacsony dózisú vagy éppen vékonyszeletes CT-vizsgálatokat. Folyamatosan fejlődő munkacsoportjaink hátteret és széles diagnosztikai spektrumot biztosítanak a pácienseknek és klinikus kollégáknak a megfelelő terápia  megtervezéséhez (pl. onkológiai, sebészeti, belgyógyászati, fül-orr-gégészeti, szájsebészeti, urológiai vagy a mozgásszervi diagnosztika területén).

A CT, avagy „Computer Tomográfia” a modern orvosi diagnosztika alapjait fektette le, az elmúlt közel 50 évben folyamatosan fejlődött, így napjainkban is a radiológiai egyik legfontosabb alappillére. A készülék magas képi felbontása révén pontos képet kaphatunk a páciens szervezetéről és annak állapotáról, így nemcsak a betegségek korai stádiumban történő felismerését érhetjük el, hanem a gyógyuláshoz vezető útra terelhetjük a klinikusokkal szoros együttműködésben. A modern készülékekkel a pácienst érő sugárzás mennyisége napjainkra csökkent, de a képminőség javult, amelyet még segít az informatika teljes tárháza; akár többirányú vizsgálati síkokról vagy 3  dimenziós képalkotásról beszélünk, a folyamatosan fejlődő mesterséges intelligencia is a leletező orvos munkáját segíti.

Laborunkban a diagnosztikus vizsgálatokon felül CT-vezérelt biopsziákat és gyógyító célzatú beavatkozásokat is végzünk. Az egyetemi intézetekből hozzánk kerülő betegeknél tályogok lebocsájtása, máj-, tüdő daganatok vagy akár orthopéd szakorvosokkal együttműködve osteoid osteomák radiofrekvenciás ablációja is helyet kap.

A vizsgálat szakorvosi beutaló köteles, előzetes bejelentkezés alapján vehető igénybe. A CT-vizsgálatoknál gyakran jódtartalmú kontrasztanyag beadására van szükség, ezért az alábbi kérdések tisztázása elengedhetetlen:

Jók-e a vesefunkciós értékek?
Intézetünk az Európai Urogenitális Radiológiai Társaság irányelveit követi, így pácienseink legnagyobb védelmének érdekében a tervezett vizsgálatok esetén, amennyiben intravénás kontrasztanyag beadására van szükség, a vesefunkció laborvizsgálat során ellenőrizendő. A kontrasztanyag legnagyobb hányada a vesén keresztül választódik ki, ezért ismert vesebetegség esetén friss laboreredmények (karbamid, kreatinin vagy GFR) szükségesek a vizsgálathoz.

Van-e pajzsmirigybetegség?
A kontrasztanyag jódtartalmú, ezért a pajzsmirigy-túlműködéssel járó betegségek romlását is előidézheti. Ismert pajzsmirigybetegség esetén, kérjük, konzultáljon endokrinológusával vagy kezelő belgyógyászával!

Van-e ismert allergia jódtartalmú kontrasztanyagokra, esetleg készítményekre?
Amennyiben ismert a jódtartalmú kontrasztanyagokkal szembeni allergia, a kontrasztanyag beadásától eltekintünk, konzultálunk kezelő orvosával, és alternatív diagnosztikus útvonalat tervezhetünk (például MR vizsgálat). Amennyiben ismert jódérzékenység áll fenn, ez az esetek legnagyobb százalékában nem jelent kontraindikációt, megfelelő körültekintéssel és tervezéssel a vizsgálat elvégezhető.

A legtöbb esetben a gyomor-bélhuzam vizsgálata előtt folyadékot (vizet vagy szájon át bevehető kontrasztanyagot) itatunk a betegekkel, hogy az
emésztőrendszerben normálisan összetapadt struktúrák jól elkülönüljenek egymástól.

Fontos, hogy a beteg megfelelően hidrált állapotban érkezzen, valamint, hogy azon vizsgálatoknál, ahol intravénás kontrasztanyag adására kerül
sor, a vizsgálatot megelőzően 4 órával már ne egyen (folyadékot, tiszta vizet, bőven fogyasszon). Megfelelő vesefunkciós eredmények esetén
megszokott gyógyszereit nyugodtan vegye be. Amennyiben vesebeteg, kérjük kezelőorvosával egyeztessen! Amennyiben kérdése van, laborunk
dolgozói készséggel állnak rendelkezésére!