Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. április 19.
164340 Összes oltás
13734 Beoltott Semmelweis Polgár

Részlegvezető: Dr. Győri Gabriella

Részlegvezető asszisztens: Rónai Csilla

Telefon: 06-1-459-1500 /61659
Előjegyzés CT, MR, UH:
+36206663275, +36206701622

Mikor van a rendelési idő és hol találom meg a részleget?
Rendelési idő ambuláns betegek számára (előjegyzés alapján): hétköznap 8.00-15.00
Akut vizsgálatokat az egyetemünk fekvő betegei számára 365 napon keresztül 24 órában végzünk.
Részlegünk az új Korányi épület 1. emeletén helyezkedik el. 

Mit jelent az ultrahang vizsgálat?
Az ultrahang diagnosztika egyre nagyobb fontosságú területe a képalkotó diagnosztikai tevékenységnek. Előnye, hogy nem jár ionizáló sugárzással, gyors vizsgálat, sok helyen elérhető. Az ultrahang által lehetővé válik az emberi test részeinek kétdimenziós ábrázolása, mely hanghullámok az emberi füllel nem érzékelhető tartományba esnek. Manapság számos szervrendszer képalkotó vizsgálatában az első választandó módszer (pl. máj-epeutak-epehólyag-pancreas, vese-húgyutak, felületes lágyrészek) és az ultrahang vizsgálattal nyert információkra épülhetnek a továbbiakban szükséges képalkotó vizsgálatok.

Milyen ultrahang vizsgálatokat végzünk?
Klinikánkon széles spektrumban végzünk UH vizsgálatokat három vizsgáló szobában, megújult környezetben: has-kismedencei, lágyrész (pajzsmirigy, nyaki lágyrészek, emlő, here) és különböző érvizsgálatok (nyaki erek, végtagi artériák, vénák, hasi aorta, vese artériák) történnek. Speciális UH vizsgálatok közül transrectalis UH vizsgálatokat, az UH vezérelt biopsziákat (vékonytű és core biopszia), valamint a mellkasi és rekeszmozgás UH vizsgálatait emeljük ki. Az UH vezérelt biopsziákat mind a lágyrészek (emlő, hónalji, nyaki, lágyéki nyirokcsomók), mind a hasi szervek (főként, máj, hasnyálmirigy, vese, hasi nyirokcsomók) tekintetében elvégezzük, külön előjegyzés szerint, az II. sz. Pathológiai Intézet munkatársaival együttműködésben. Szükség esetén UH-vezérléssel hasi folyadékgyülemek, tályogok punctióját és drainage-át is el tudjuk végezni. 2017 óta már kontrasztos UH vizsgálatokat (CEUS) és elasztográfiás ultrahang vizsgálatokat is végzünk.
Az ultrahang részlegünkön kontrasztanyagos UH, intervenciós és elasztográfiás munkacsoportok végzik a célzott ultrahang vizsgálatokat.

Részlegünk gépparkja és tevékenységei
Az UH gépparkban (Philips HD-15, Philips Epiq 7G, Samsung RS80) korszerű készülékek állnak rendelkezésünkre. Az elkészült UH vizsgálatok képanyaga digitálisan kerül archiválásra, így könnyen visszakereshetővé, hozzáférhetővé válnak.
A betegellátás mellett kutatásokat is végzünk, többnyire ultrahang elasztográfia, kontrasztanyagos ultrahang, valamint ikerkutatások témakörében, melyek hazai és nemzetközi folyóiratokban jelennek meg.

Kutatók éjszakája keretein belül az érdeklődőknek bemutatjuk az ultrahang vizsgálatok folyamatát.
A betegellátás alatt rezidens- és szakorvosképzésben is részt veszünk.
Részlegünk 2018 óta évente ultrahangdiagnosztikai tanfolyamot tart radiológus rezidensek, szakorvos-jelöltek és szakorvosok részére.

Honnan fogadunk betegeket? Milyen előkészületek kellenek?
Az ultrahang vizsgálatokat főként a külső klinikai tömb intézeteiből beutalt betegek részére végezzük, de beutalóval külső intézetek betegeit is tudjuk fogadni. 2016-tól online előjegyzési rendszerben történik az időpont egyeztetés. Vizsgálatra érkező pácienseinket kérjük, hogy először a Radiológiai recepción jelentkezzenek be vizsgálatra, majd azután fáradjanak a részlegünkre, ahol asszisztenseink fogadják Önöket. Az akut páciensek ultrahang vizsgálatait az alagsorban lévő Sürgősségi osztályon végezzük. Az oktatási teendők és esetenként sürgős esetek miatt a várakozási idő megnyúlhat.

Tovább az ultrahang vizsgálatainkra való előkészületekkel kapcsolatos információkra…

Térítéses vizsgálatra is jöhetek?
Térítéses vizsgálatokat a Semmelweis Kft. kereteiben végezzük.

Honnan tudhatok meg többet az ultrahang vizsgálatokról?
Hogy hogyan készüljünk fel egy ultrahang, CT, MR vagy intervenciós radiológiai vizsgálatra? Hogyan keletkezik a radiológiai kép? Klinikánk munkatársai által írt könyvet ajánljuk szíves figyelmükbe:

Karlinger Kinga (szerk.): Radiológia a gyakorlatban – Hogyan készül? Nevezzük nevén! Semmelweis Kiadó, 2013

A könyv nyomtatott formában (https://www.semmelweiskiado.hu/termek/546/radiologia-a-gyakorlatban-hogyan-keszul-nevezzuk-neven) és e-könyvként (https://www.semmelweiskiado.hu/termek/938/radiologia-a-gyakorlatban-hogyan-keszul-nevezzuk-neven) megvásárolható a Semmelweis Kiadónál.