2017-ben indult útjára a Malawi Idegsebészeti Misszió a Magyar Afrika Társasággal, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézettel és a Közép Európai Idegsebészeti Társasággal közösen. A kezdeti cél egy hosszútávú orvosi együttműködés alapjainak lefektetése, lehetőségeinek felmérése, illetve a helyi beteg gyermekek műtéti úton történő gyógyítása volt.

2017 óta minden évben a magyar orvoscsapat a helyszínen gyógyított idegsebészeti kezelést igénylő gyermekeket.

A missziót a Semmelweis Egyetem Idegsebészeti Tanszéke és az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet (korábbi Országos Klinikai Idegtudományi Intézet) támogatta, valamint a jövőben is támogatja.

A misszió célja az afrikai ország idegsebészeti ellátásának javítása, a Malawiban dolgozó idegsebészek és aneszteziológusok oktatása, képzése, valamint a családvédelem, az egészségkárosultak támogatása és a rászorulók segítése.

Ezen célkitűzést követve első lépésként érkezett Magyarországra anaesthesiológiai-neuroanaesthesiológiai továbbképzésre Pascal Blaise Furaha Malawiból (Queen Elizabeth Central Hospital, Blantyre). A gyakorlatát az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézetben kezdte meg.

Szakmai képzése a Semmelweis Egyetem Alapítványának, az Alapítvány Elnökének, Prof. Dr. Merkely Béla Rektor Úrnak, a Semmelweis Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának, Pop Marcel Igazgató Úrnak, valamint a Segítő Angyalok Alapítványának köszönhetően valósulhat meg.

A jövőben rendszeresen tervezzük idegsebészek és anaesthesiológusok gyakorlati képzését, támogatva a Malawi önálló idegsebészet létrehozását.