Az egyetemi érdekképviseleti szerv képviselői 2019. december 3-án ünnepi elnökségi ülésre gyűltek össze az egyetem központi épületében, az Üllői út 26. szám alatt található Semmelweis Szalonban: ezen a napon lett 30 éves a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzata.

Az elnökségi ülésen prof. dr. Merkely Béla rektor úr kiemelte: 1989-ben, amikor a Hallgatói Önkormányzat hivatalosan megalakult, még éppen medikus volt, és így kapott lehetőséget, hogy képviselje a hallgatói érdekeket az Egyetemi Tanácsban. Mint elmondta, 30 év alatt az egyetem sokat változott, de az évek során mindig meghatározó volt a fejlődésbe és a jövőbe vetett hit.

Dr. Gilly Gyula és dr. Szócska Miklós közösen emlékeztek meg a Hallgatói Önkormányzat megalakulásáról. Beszédükben felidézték azokat az akkor megoldásra váró problémákat, melyek elindították bennük a hallgatói érdekképviseleti rendszer létrehozását. Megvilágították azt is, milyen külső tényezők vezettek ahhoz, hogy általánosan az egyetemi Hallgatói Önkormányzatok létrejöhettek és teret nyerhettek – elsőként a Semmelweis (Orvostudományi) Egyetemen.

Mint azt dr. Vámos Péter korábbi Hallgatói Önkormányzati elnök kiemelte, a Hallgatói Önkormányzat minden képviselőjére igaz, hogy mindig az igazságtalanságok és méltánytalanságok ellen küzdenek. Öt éve, 2014 októberében a Hallgatói Önkormányzat célja volt egy hallgatói szervezetből egységes érdekképviseleti szerv kiemelése és létrehozása, amely egységesen és eredményesen tudja képviselni a hallgatói érdekeket. Az akkor született döntés értelmében tehát az egységes, addig ernyőszervezetként működő  (e)HÖK lett az egyetemi érdekképviselet hivatalos szerve az addigi erős kari részönkormányzatok helyett.

A korábbi és jelenlegi önkormányzati képviselők az év utolsó elnökségi ülésén felidézték az elmúlt 30 év munkájával kiépített, mai modern Hallgatói Önkormányzat múltját és jelenét.

Az ünnepélyes megnyitó után kezdetét vette a tényleges elnökségi ülés. Az eseményt felkérésre dr. Gilly Gyula, a Hallgatói Önkormányzat első megválasztott elnöke vezette. Napirendre az elnök beszámolója, majd az aktualitások diszkussziója került.

Hegedüs Tamás, a Hallgatói Önkormányzat jelenlegi elnöke, beszámolójában elmondta, az elmúlt év nagy előrelépés volt az egyetemi érdekképviseletben. Az elért eredmények között szerepelt többek között az egységes Tanulmányi- és Vizsgaszabályzat létrehozása, az előadásokon való fakultatív és ajánlott részvétel bevezetése, illetve az első őszi szünet megtartása.

Az aktualitások ismertetése során kiemelendő a már hatodik alkalommal rendezett Kárpátaljai Szűrés lebonyolításának sikeressége. (Erről részletes ismertető tálalható a társszervező Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának honlapján, ide kattintva.)

Ezen felül Papp Zsombor Mátyás oktatási referens beszámolt a vizsgafelvétel lezárultáról. Hangsúlyozta továbbá, hogy az egyetem minden évfolyamán bevezetésre került a felelősi rendszer, melynek célja, hogy hatékonyabb kétirányú kommunikáció valósuljon meg az egyes évfolyamok és a HÖK között.

Galéria

2kép

Az első önkormányzati választások szórólapjai. A képek kattintás után nagyobb méretben elérhetők.

A Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzatának jelenlegi és egykori tagjai az elnökségi ülésen felidézték, mit is jelentett számukra a közös munka, mi mindent értek el az egyetemi vezetéssel a hallgatók érdekében. Bár megegyeztek, hogy mindig vannak problémák, amik megoldásra várnak, a Hallgatói Önkormányzat mindenkori feladata a hallgatókat ért igazságtalanság és méltánytalanság elleni küzdelem. A szervezet korábbi tagjai a jelenlegi tagoknak egy csengőt ajándékoztak, melynek feladata, hogy megszólaljon minden esetben, melyben a képviselők az egyetemi demokrácia megrendülésének lehetőségét érzékelik. Ezzel emlékeztetve magukat és a HÖK többi tagját, valamint minden hallgatót, hogy a Hallgatói Önkormányzat a hallgatókért jött létre és célja a hallgatók érdekeinek szolgálata.

 
Borítókép: a 30 éves Hallgatói Önkormányzat egykori és jelenlegi tagjai. Fotó: Barta Bálint.