Tárgy: egy Szinapszis év az online térben

Kedves Olvasó!

Hol is kezdjem… talán itt, a mai nappal. Május 19, vasárnap. Végre igazi májusi idő, amikor már egészen elhiszed, hogy egyszer eljön a nyár… persze előtte még itt vannak a vizsgák. De Te ahelyett, hogy tanulnál, vagy kint lennél a szabadban, mégis ezen sorokat olvasod. Biztos megkapó volt a cím és azt gondoltad, „hiszen ez Én vagyok, az Olvasó, végre egyenesen hozzám szólnak, nem csak másokról kell csendben elmélkednem a sorok között, vajon mire gondolhatott a költő” – hát akkor nem is akarom tovább rabolni az időt, térjünk a lényegre.

A 2018-as őszi szemeszter kezdetével a régebbi Szinapszis borítók köszöntek vissza Rád a NET-be lépve. Lehet fel sem merült benned először a kérdés, miért nem látod a füzetek között megbújva a legújabb lapszámot. Aztán hidegebbre fordult az idő, s vele együtt hiányzott valami az órák közti szünetekből… valami, amit nem csak a demók előtt olvasol át, valami, amiben mindig találsz kedvedre való irományt… Igen, Kedves Olvasó, a Te szemszögedből úgy tűnt, a hallgatói élet egy fontos médiuma végérvényesen elveszett. Valójában egy új, hozzátok közelebb álló hírcsatorna alapjai voltak készülőben. A váltásra egyrészt igény, másrészt szükség volt: a szerkesztőség tagjai is „csak hallgatók”, akik nem maradhatnak és maradtak örökké az egyetem kötelékében, számos remek szerkesztőtől el kellett búcsúznunk. Továbbá, elég csak arra gondolnod, hol és mivel töltöd szabadidőd egy jelentős részét, mi a legfőbb információs- és kapcsolattartó felületed és rájössz, hol is kell igazán jelen lennünk manapság, hogy eljussunk Hozzátok. Ebből kifolyólag készült egy új weboldal és verbuválódott egy régi-új szerkesztőségi csapat, akik továbbvihetik a Szinapszis „Hallgatóktól, hallgatóknak” szellemiségét és megfogalmazhatják azt, ami valóban foglalkoztat és érint Titeket, Olvasókat.

Az eddigiekhez képest merőben új rendszer számtalan kihívás elé állított minket, megannyi munkaóra és egyeztetés van amögött, amit napról napra készen láthattok. Folyamatosan arra törekszünk, hogy az igényeitekhez és érdeklődési körötökhöz illő, minőségi tartalmat tudjunk nyújtani. Pontosan emiatt rendszeresen felmerül bennünk a kérdés: „Mi az, amit nemcsak hogy el fognak olvasni, de érdekelni, szórakoztatni fogja őket? Sőt mi több, emlékezni fognak rá?” Végül írtunk „mindenféléről”. Tudományról, történelemről, egészségről, hallgatói életről, kultúráról, egyetemi és sok más eseményről, még a NET (időt)álló órájáról is. Rengeteget jelentenek és jelentettek a visszajelzések, pozitív megerősítések és persze a kritikák is, amelyek mentén, ha szükséges volt, más úton tudtunk elindulni.

Találkozhattál velünk az egyetemi eseményeken, ahol próbáltuk képekbe önteni az önfeledt perceket, lényeges történéseket. A Tavaszi Fesztivál Alkoss! irodalmi pályázata során lehetőséged volt arra, hogy megmutasd társaidnak saját szerzeményeidet. Ha azonban ezen egyszeri alkalom nem volt elég számodra, vagy netán meghozta a kedved a további alkotó munkához, van lehetőséged csatlakozni is a szerkesztőséghez. Hiszen pont ez a jó a Szinapszisban, mint hallgatói lap, hogy akár szerkesztővé is válhatsz. A nyár folyamán várjuk jelentkezésed e-mailben (szerkesztoseg.szinapszis@gmail.com) egy rövid bemutatkozó és indoklás kíséretében, miért is szeretnél csatlakozni hozzánk. Természetesen előnyt jelent, ha már jártas vagy az újságírásban és csatolsz pár korábbi munkát is leveledhez. Akkor is várunk mindenképp, ha úgy érzed, a tehetséged és az ambíciód adott, eddig csak a lehetőség hiányzott. Vigyázat! Ezzel az e-maillel egyben azt is elfogadod, hogy mostantól egy remek szerkesztőségi csapat tagjává válsz. Továbbá, ha írni nem szeretnél, de van egy jó ötleted, hogyan lehetne még jobb a Szinapszis, azt is oszd meg velünk.

Végezetül, rövid kitekintő a jövő évre: mivel az online hírközlés mellett láthatóan igényetek van a nyomtatott sajtóra is, így limitált lap- és darabszámban újra elérhető lesz az újság. Továbbra is weboldalunk marad a fő felület, de a lap a legnépszerűbb cikkeken felül olyan írásokat is fog tartalmazni, amiket csak nyomtatva teszünk közzé. A külföldi hallgatók átfogó bevonására az egyetem közösségi életébe pedig további angol nyelvű cikkeket tervezünk.

Köszönet illeti azokat, akik lehetővé tették a mihamarabbi újraszervezést, a szerkesztőség tagjainak, akik rengeteg munkát fordítottak arra, amit Ti a honlapon cikk vagy videó formájában láthattok. Továbbá a szerkesztők és a saját nevemben is köszönöm, hogy velünk tartottál ebben a néhány hónapban, remélhetőleg sikerült megszínesíteni az egyetemi mindennapokat. A következő szemeszterben hasonlóképpen teljes gőzerővel állunk elébe az alkotó munkának, melynek, Kedves Olvasó, (reményeim szerint) Te is részese leszel már.

Azt hiszem, az alábbi Kosztolányi Dezsőtől származó idézet tökéletesen összefoglalja levelem fő mondanivalóját:

„A könyvet mindig ketten alkotják: az író, aki írta, s az olvasó, aki olvassa.”

További jó olvasást kívánok,

Nádudvari Nóra

főszerkesztő