2019. május 11-én, szombaton az EOK nem csak a pingpongozástól volt hangos: az egyetemen ekkor került megrendezésre a COHERE Egészségfejlesztési Kongresszus.

Az Egészségfejlesztési Kongresszust jelenleg első alkalommal, hagyományteremtő céllal rendezték meg. A középpontban az egészség megőrzése és az egészségtudatosság fejlesztése volt, ennek apropóján több szervezet is bemutatta, hogy milyen programokat szerveznek a témához köthetően.  Ide tartoznak a néhány hónapja megalakult, az Elméleti Orvostudományi Központban helyet kapott Egészségfejlesztési Központ, a Semmelweis Egyetem különböző karai, illetve a hallgatói szervezetek munkái. A kongresszuson emellett megjelentek a különböző egészségfejlesztési programok – melyekről alább gyűjtöttünk össze néhány információt.

TANTUdSZ program

A program a Magyar Tudományos Akadémia szakmódszertani pályázatának egyik nyertese. Elsődleges célja az egészségügyi és a pedagógusképző felsőoktatási intézményekben, valamint a hazai középiskolákban tanuló diákok közreműködésére építő egészségnevelés. Ez azonban nem csak a vonatkozó tudás átadását jelenti, hanem innovatív és új módszerekkel arra ösztönzi a diákokat, hogy az egészséges életmód példaértékű és vonzó legyen a fiatalabb korosztály számára. A korábbi kutatások eredményeit felhasználva, a szervezők később akár egy ifjúsági egészségnevelő programot is elindíthatnak. Az oktatásban jelenleg az Egészségtudományi Kar hallgatói választható tárgyként kreditpontokat szerezhetnek a programban való részvétellel, azonban már vannak tervek arra, hogy az egyetem más karain is biztosítják a lehetőséget a csatlakozásra.

Balassagyarmati Egészségnevelő Program

A programban szintén súlyponti kérdés az egészség, annak megőrzése és fenntartása. Balassagyarmat mind az öt középiskolájában szerveznek órákat a diákoknak, ahol számukra releváns témák kerülnek szóba. Ilyenek a dohányzás, alkohol, szexualitás és az ezekhez kapcsolódó magatartások. Emellett a diákok megismerkedhetnek az alapszintű újraélesztéssel, elsősegélynyújtással, illetve egyéb egészségmegőrző tevékenységekkel is. A program évek óta sikeresnek bizonyul, a következő hetekben újabb elemzések kiértékelései és eredményei lesznek elérhetők az eddig tapasztaltakból.