„Az egyetem egyik legemlékezetesebb helyszíne” – mindenesetre az ÁOK és FOK hallgatóinak biztosan örök emlék marad az élettan és biokémia szigorlatok kapcsán a mára már több, mint 10 éves épület.

A 2007-ben elkezdett építkezés eredményeként 2008 szeptemberére a Tűzoltó és a Thaly Kálmán utca sarkára megépült egyetemünk alapképzésének jelképe, az Elméleti Orvostudományi Központ, röviden csak EOK. Ezzel együtt az épület előtti tér is új nevet kapott, tisztelegve egyetemünk polihisztora előtt: Szentágothai János tér. A 4+2 emeletnyi alapterületen a földszint és az 1. emelet az oktatásé, a 2-4. emeleten laborok vannak, a +1 emeleten gépészet, az alagsorban pedig az állatház kapott helyet. Az elméleti orvosképzés otthona (biofizika, biokémia, élettan) megannyi gyakorlat, előadás, vizsga, tanulás és persze kutatás színhelye. Mindezek mellett a NET könyvtára is ide költözött. Az új könyvtár, mely annak idején még bőven kiszolgálta méretével a hallgatói igényeket, ma, a növekvő létszámnak köszönhetően a 24 órás nyitva tartás ellenére még az újonnan beüzemelt asztalok mellett sem jut hely csúcsidőben.

De térjünk vissza az időben: hogy is kerültünk ide?

Az egyetem elméleti intézetei anno még szétszórtabban helyezkedtek el, így a blokkosítás előtti negyedévesek „utazós félév” szindrómája annak idején az elméleti modult is érintette. A Biofizika és Biokémia Intézetek a Puskin utcában helyezkedtek el az I. sz. Élettani Intézettel együtt (ma Élettani Intézet). A II-es számú Kísérleti Kutatói és Humán Élettani Intézet (melynek mai maradványa az intézeti összevonások után a Központi Kísérleti Kutatói Intézet) a Korányi Klinikai Tömb alagsorában, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika alatt helyezkedett el igen szegényes körülmények között. Az új épület ezen problémán kívánt változtatni: megfelelő infrastruktúra biztosítása, 21. századi kutatási színvonal létrehozása összkomfortos gyakorló- és előadótermekkel. A kezdeti tervek azonban nagyobb volumenűek voltak, ugyanis eredetileg 5 emeletesre tervezték az épületet, ahol a Gyógyszerésztudományi Kar intézetei is helyet kaphattak volna. Sajnos mire a tervekből tettleges építésre került a sor, az infláció közbeszólt…

Talán kevesen tudják, de épületünk nem véletlenül rendelkezik magas színvonalú infrastruktúrával: az EOK nem egyetemünk tulajdonát képezi – a Demján Sándor nevéhez köthető Arcadom Zrt. (ma SE Campus Zrt.) tulajdona, akik évi 1 milliárd forintért adják bérbe számunkra az épületet az átadástól számított 20 éves szerződésre (ezt az egyetemi költségvetés és az Oktatási Minisztérium fele-fele arányban állja).

Mindezek alapján felmerülhet a gondolat az egyszerű első-másodéves hallgatóban, hogy az emeleti kutató laborokban biztos hibátlanul működő, „nyugati szintű” rendszer szolgálja a kutatást. Kedves olvasó, ki kell, hogy ábrándítsalak, sajnos itt sem tökéletes minden. A Békéssy előadó alatt található állatház szellőzőrendszerének meggondolatlan kivitelezése miatt nem meglepő, hogy az előadó hallgatóinak oly ismerős az orrukat néha meg-meg csapó patkánytáp „aroma”. Érdekesség, hogy 2015 nyarán, egy nagy viharos esőzés során – mikor a Nagyvárad téri metró is beázott –, az épületet is érintette a vihar – az emeletek C és D fésűin bokáig, míg az A és B fésűkön cipőtalpig tocsogott a víz, mely a szellőzőkön jutott be.

Azonban ne feledjük, hogy egyetemünk egyik elismerésre méltó, rendezett épületéről beszélünk. A klinikai modulban tanuló negyed-hatodévesek számára igazi felüdülés ide betérni: összkomfortos könyvtár, jól megvilágított közösségi terek, csodás aula és a mosdókban mindig van papír és szappan – ez szinte igazi ritkaságszámba megy más épületekben!

Az elmúlt években még több fejlesztés indult meg az EOK közösségi térré alakítása érdekében. Pár éve a szorgalmi időszakban az aula a ping-pong labda pattogásától hangos. Két óra közötti szünetben igazi élmény itt pihenni a büfészigetnél, vagy az oszlopok közötti ülőalkalmatosságokon. A BOE együttműködésének köszönhetően további fejlesztések láttak napvilágot: elsősegélynyújtó helyszín került kiépítésre, az aula és az előadók állandó BOE képzési helyszínné váltak. Bátran mondhatjuk, hogy a „Találkozz professzoraiddal” sorozat egybeforrt a büfészigettel, az aula pedig az Egészségversennyel.


Galéria

2kép

Az aula azonban nem csupán hallgatói szemmel tekinthető lenyűgözőnek. Akik gyakran tanulnak a téli vizsgaidőszakban az EOK könyvtárában, ismerősek lehetnek számukra az XXLutz bútorcég teherautói – ugyanis az osztrák cég rendszeresen itt készíti reklámfilmjeit. Ráadásul a Poligamy című film több jelenetét is itt forgatták. A forgatási helyszínt tetézendő, az épületet a Magyar Építész Kamara is nagyra tartja, 2009-ben a Kamara Építőipari Nívódíjjal jutalmazta– lásd a bejárattól jobbra az épület külső oszlopán!

Ha már kitekintettünk az épület előtti térre – bizonyára mindenki legalább egyszer elhaladt már mellette miközben azon gondolkodott: mit is jelképez a bejárat előtti szobor? Hosszas kutatás és kérdezősködés után kiderült: egy neuron díszíti a teret, a tudást jelképezve!

Az intézetek oktatói számára ismertebb, a hallgatók körében kevésbé frekventált: a büfészigeten kívül az épület rendelkezik egy másik vendéglátóipari egységgel – a Tűzoltó utcai oldalban az Anatómia Intézet bejáratával szemben a Darwin cafe étterem a NET és a klinikai éttermekhez hasonló kínálattal szolgál.

11 év bizony sok idő, ezt már mi is kezdjük megérezni, habár az épület még bőven kielégíti az egyetem polgárainak igényeit, a kor technikai elvárásainak is maradéktalanul eleget tesz. Ahogy az egyetemi hallgatók száma az évek során nőtt, az intézetek is szépen lassan gyarapodtak. Hasonlóan a korábban megjelent NET cikkhez, kimondhatjuk: kezdjük kinőni! Ennek legfőbb érintettje a könyvtár. Bizony plusz egy szint bővítés szignifikánsan javítaná a hallgatók komfortját és több lehetőséget adna a felkészülések idején.

Reméljük a cikk elolvasásával Te is kedvet kaptál egy hosszú egyetemi nap végén ahhoz, hogy meglátogasd a számtalan érdekességet rejtő Elméleti Orvostudományi Központot. Ha szeretnéd kihasználni a nyári jó időt, az épület előtti tér, vagy az épület mögötti utcasarkon található Kerekerdő park is kiváló szabadidős-relaxációs környezetet tud nyújtani!