Eredeti cím: Captain Marvel
Műfaj: akciófilm, kalandfilm, sci-fi
Rendezők:    Anna Boden, Ryan Fleck
Forgatókönyv: Meg LeFauve, Nicole Perlman, Geneva Robertson-Dworet, Anna Boden, Liz Flahive, Ryan Fleck, Carly Mensch
Szereplők: Brie Larson, Samuel L. Jackson, Gemma Chan, Lee Pace, Jude Law
Zene: Pinar Toprak
Megjelenés: 2019. március 7.

 

A Marvel-univerzum rajongóinak örömére VÉGRE megérkezett a Marvel Kapitány. A történet a főszereplő, Vers/Carol átlagos mindennapjaival indul a Kree bolygón, leszámítva azt, hogy mindössze az elmúlt 6 év történéseire emlékszik. Célja emlékeinek felkutatása mellett, hogy bekerüljön az ottani katonai elitbe, és különböző bevetéseken csillogtassa meg képességeit.  Egy hasonló akció során kerül a Földre, ahol végre választ kap arra, hogy ki ő és mi is a célja az életben. Mindeközben a bolygó veszélybe kerül a Kree és a Skrull földönkívüliek között dúló csatában. Vers ez idő alatt rátalál múltjára, majd találkozik  Fury-val, a Bosszúállók későbbi alapítójával. Az ő segítségével próbálja megvédeni a Földet és igazságot tenni az univerzumban.

Az új Marvel eredettörténet az MCU (Marvel Filmes Univerzum) harmadik fázisát lezáró Bosszúállók: Végjáték befejező része előtt akar egy kis teret nyerni a rajongók szívében.

A kérdés: vajon sikerül neki? Mint Marvel rajongó, azt kell mondjam, hogy egyáltalán nem. De nézzük is a film helyét az univerzumban. Az idővonal szerint ezen film cselekménye a S.H.I.E.L.D-nek és minden más történetnek, amit később látunk (lsd. a Vasember filmek, a Thor és legfőképpen a Bosszúállók-trilógia, etc.) az eredete. Az alkotók a Marvel Kapitánnyal szerettek volna keretet teremteni az univerzumnak. Ez így jól is hangzana, azonban egy óriási baj van. Az univerzum dinamikusan épül fel: formálódott a nézőkhöz, ahogy az egyes filmek is egymáshoz, ezért ebbe a teljesen kialakult világba nem lehet egyik pillanatról a másikra belerakni egy új karaktert, aki majd persze „mindenkit megment”. Marvel Kapitány legelső megjelenése a Bosszúállók 3 legvégén látható, előtte nem hogy nem tűnik fel, de még csak említést sem tesz róla senki. Pedig már láttunk egy s mást a végeláthatatlan filmeken keresztül: vendégszerepléseket, szálakat mozgató ellenségek megjelenését, stb. Marvel Kapitányról azonban semmi hír. Emiatt is súlytalan az egész film. Másfelől, egy rajongó már alapból úgy ül be a moziba, hogy „na ismerjük meg a sorsfordító karaktert, aki majd a Bosszúállók végkifejletét meghatározza” – igazából tétje sem lehet ennek a történetnek. A néző előre tudja: az lesz a megoldás, hogy a mindenkinél erősebb főhős biztosan legyőzi azt, akivel szembekerül, akármilyen konfliktus is merüljön fel.

Rendben, de akkor mégis miről szólhat a film? Mi az, amire építeni szerettek volna a készítők? A cél az első független női főszereplő hős bemutatása lett volna. A probléma az, hogy ez már hibátlanul sikerült a DC-nek a Wonder Woman-nel. Marvel Kapitány karaktere sablonosra és laposra sikeredett, amit sajnos maga Brie Larson sem tud megmenteni. Az Oscar-díjas színésznő túlságosan nekifeszül szerepe megalkotásának, ami már annyira izzasztó, hogy áthat a nézőre.

A film jól tükrözi a 90-es évek hangulatát. A CGI jóra sikeredett, ellenben a csatajelenetek és a szereplők ugrásai hagynak némi kivetnivalót. A mellékszereplők nincsenek megfelelően kidolgozva, ami külön sajnálatos, hiszen Jude Law igenis tudna alakítani, ha lenne mit. Marvel Kapitány eredettörténete semmitmondóra sikeredett, nem is beszélve arról, hogy a film igyekezett minél előbb túl lenni rajta. Számomra különösen zavaró volt, hogy Brie Larson haja minden egyes pillanatban – legyen az reggel ébredés az ágyban vagy csata közben – tökéletesen meg volt csinálva.

Nick Fury karaktere meglepően jól sikerült, egy új oldaláról ismerhettük meg az eddigi Marvel filmekben látottakhoz képest. Kellően humoros és egyszerre komoly volt.

Ha nagy Marvel rajongó vagy, akkor nyilván meg kell nézni, de otthon is elég, akár a soron következő Végtelen háború előtti bemelegítőnek.  Ha viszont nem kedveled kifejezetten a Marvelt, de úgy gondolod, vágysz egy kis szuperhős akciós, sci-fi filmre, ez nem a te filmed lesz.


Képek forrása: www.outnow.com