A Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzatának első terveiben egy »egyszerű, sima« zebra szerepelt. Ez akár tavaly is megvalósulhatott volna, a HÖK célja volt azonban elérni, hogy a zebra és környezete is akadálymentesített legyen. Ehhez több egyeztetésre és új tervekre volt szükség, ennek okán nem készülhetett el már a tavalyi év során a zebra.

Hegedűs Judit, az Elméleti Orvostudományi Központ (EOK) igazgatója számára rendkívül fontos, hogy a mozgáskorlátozott hallgatók is külső segítség nélkül használhassák az átkelőt. Ilyen szempontból jelenleg az EOK csak nehezen megközelíthető: végig padkás járdaszegélyek találhatók az odaúton és az EOK körül is. Mind Hegedűs Judit igazgatóasszony, mind pedig a HÖK képviselői kulcsfontosságúnak tartják a szociális egyenlőség biztosítását, ezért az akadálymentesített átkelést mindenképpen szerették volna lehetővé tenni.

Romhányi József, a „rímhányó” Sírfeliratok c. epigrammagyűjteményében a következőt olvashatjuk:

Zebra

„Egy tévedés áldozata vagyok.

Az elefánt átkelt rajtam gyalog.”

Hogy ne járjunk mi, egyetemisták is hasonlóan, jó hírrel szolgálhatunk: az utca rendezési terve már elkészült, a tervet a bizottság elfogadta. Ennek értelmében az egész érintett szakasz díszburkolatos, kiemelt átjáróval lesz megvalósítva. A padkás útszakaszokat lejtőkre cserélik. A szükséges engedélyeket a közútkezelő megadta, az önkormányzat hamarosan rendelkezésre bocsátja a tulajdonosi hozzájárulást, így a terület kiépíthetővé válik. Elméletileg már „csak” a megvalósítás van hátra, a kivitelezési munka hamarosan megkezdődhet.

A Hallgatói Önkormányzat a közigazgatási szervezeteken kívül a Mozgáskorlátozottak Magyar Egyesületével is aktív kommunikációt folytat a készülő projektről, az egyesület az eredményeket tartalmazó dokumentumokat (pl. látványterv véleményezése, megfelelési iratok) napokon belül küldheti.

A zebra tehát nem csak egy egyszerű fehér felfestés lesz, komoly közigazgatási, mérnöki és tervezői tevékenység áll mögötte. A munkálatok napokon, hónapokon belül kezdődhetnek. Mindenki, aki a hallgatók oldalán áll, igyekszik szorgalmazni a mielőbbi elkészülést.