2019. március 8-án kerül megrendezésre az idei Nemzetközi Semmelweis Karnevál, amely a báli hangulaton kívül a Multicultural Food Festival hagyományának is teret ad. Az IÖCS és a HÖK közös szervezésű eseménye kapcsán Merényi Andrással és Makk Richárddal, az idei Karnevál két főszervezőjével beszélgettünk.

Szinapszis: Az elmúlt évek tematikus Karneváljait követve, milyen témát várhatunk mostanra?

Szervezők: Az idei karneválon a kellemes retró hangulatot szerettük volna megidézni, így az idei téma Carnival in the ’70s lesz. Ezt természetesen a karnevál egész dekorációja, valamint a gebinek egyéni díszletei is tükrözni fogják. Zenék terén is igyekeztünk ezt a vonalat erősíteni, akár a fő fellépővel, akár a DJ-k retró bulijával. A dresscode-ot illetően nyugodtan lehet akár a ’60-as vagy ’80-as évek báli öltözete is, attól függően, kinek mit jelent a retró, melyik évtized az, amely őt magával ragadja.

Sz.: A Karnevál azért többet jelent egy „egyszerű” elegáns összejövetelnél. Mire számíthatunk még?

Szervezők: Persze, nagyon fontos, hogy ez a rendezvény nem csak ürügy egy tavaszi bulira, hanem a megalapítóknak fontos céljai voltak vele. Hosszú éveket töltünk el az egyetemen külföldi hallgatókkal a világ hat kontinenséről, és egy „thank you”-n kívül, mikor egy pillanatra még megtartják nekünk az EOK üvegajtaját, a legtöbben soha egy szót nem váltunk velük. Egyszerűen nincs érintkezés. Hiába vagyunk egy egyetemen, egy légkörben, mégis mintha fizikai valójában jelen lenne a hat kontinens, amely elválaszt bennünket. Így még csak esélyt sem adunk arra, hogy megismerjük a másikat.

Sz.: Az esemény akkor leginkább ezt a gátat szeretné áthidalni, ha jól értem…

Szervezők: Így van, azért van ez a karnevál, hogy összehozza az embereket. Lehet együtt szórakozni, táncolni, illetve az est fénypontjának számító Multicultural Food Festival-on az ételkülönlegességek által a másik kultúrájával ismerkedni. Általában az ISSA (International Semmelweis Student Association – a szerk.) megkeresésével csatlakoznak önkéntes külföldi hallgatók, akik saját maguk főzik meg nemzetük ikonikus ételeit és dekorálják a pultokat. Ebből a szempontból viszont rendhagyó lesz az idei esemény: a külföldi hallgatókkal egyenként vettük fel a kapcsolatot és biztattuk őket a részvételre.

Sz.: A két nagy hallgatói szervezet, a HÖK és az IÖCS együttműködve szervezi az eseményt.

Szervezők: Pontosan, a két testvérszervezet együtt munkálkodik a külföldi diákszervezettel. Már a pályázatot is egy szervezőpáros adja be, egyikünk az IÖCS, másikunk a HÖK részéről. Mindkét szervezet aktívan dolgozik, és rengeteg energiát fektet az esemény megvalósításába, mind anyagi téren, mind a gebinek szintjén. Az együttműködést semmi sem jelzi jobban, mint az, hogy a tisztán HÖK-ös gebinek mellett az IÖCS-ös gebinekben is találunk HÖK-ös munkatársakat.

Sz.: Úgy néz ki, érdemes lesz ott lenni…

Szervezők: Úgy vélem, ha nem voltál még a Karneválon, mindenképp próbáld ki, ha pedig már voltál, akkor tudod milyen, nem szükséges semmi győzködés. Pénteken ott találkozunk!