XXI. századi Meselány vagyok Én. Egy igazi cosmopolita Modern Nő. Fesztelen és ösztönös! Trendy életem a női magazinok és a reklámok fogyasztói társadalmat átszövő gondolatvírusai alapján rendezem be. Tökéletes Világ, Nekem!
Imádom, ha megmondják Nekem, Mit tegyek & Mit ne tegyek, útmutatót adnak a hónap kötelező új beszerzéseihez, arra buzdítanak, hogy a kijelölt megfelelő termékek beszerzése után megengedjem magamnak a kényeztetést. Néha kissé tanácstalan vagyok, hogy kéne töltenem a szabadidőm, de kedvenc női magazinom szerencsére a segítségemre siet, megmondva Nekem, hogy mit egyek, igyak, viseljek, hogy fessem magam, mit olvassak, hol szórakozzak (részletes üzletlistával a szám végén, hogy a Stílusos Élethez elengedhetetlen kellékeket könnyen és azonnal meg tudjam vásárolni). Az ÉnÉnÉnÉn rovat a kedvencem, innen megtudhatom, hogy legyek igazán Önmagam. Annyira megnyugtat, hogy valaki őszintén törődik Velem, mindig kisegít pár vásárlási tippel, ha elakadnék a Saját Életem káoszában! Vigyázz, kész, rajt – indul a vásárlás  ez az új mottóm. Hisz egy nőt igazán két szóval lehet feldobni – szeretlek és leárazás.

Minden szezon elején nagyon várom a Shopping napokat, ahol ha kell, meg is verekszem a tömegben a legújabb darabokért 20-30% kedvezménnyel. Ilyenkor gyakran az ingerelárasztás által generált érzelmi hullámvasút mentén túlvásárolom magam, de Nekem ez az igazi évszakváltó rituálé – a Szépségért mindent! Nem maradhatok le az új trendekről, hisz a lineáris idő bizony nem áll meg, Nekem pedig lépést kell tartanom a Fogyasztó Társadalom által generált rohanással. Szerencsére kedvenc magazinom már online is elérhető, így még ha ki is olvastam a legújabb számot, azután is kihasználhatok minden másodpercet, hogy tájékozódjak a divatról. Hisz szinte bármelyik pillanatban trendyvé válhat a legelképesztőbb színű rúzs vagy pirosító, Nekem pedig létszükséglet tudni, melyik éppen a legfrissebb divat. Soha nincs csend, lelassulás, a fashion világának kerekei állandóan forognak, Én pedig nem eshetek ki az élet zajlásából! Mert itt érzem, hogy fontos vagyok! Itt vagyok Önmagam, itt vásárolok!
Thomas Hawk | flickr.com
Gyakran dilemmázom azon, milyen smink illik hozzám, hogyan ápoljam bőrömet, miként hozzam ki a maximumot frizkómból, de a női magazinok szépségszakértői szerencsére rögtön segítségemre sietnek, és ajánlanak néhány méregdrága kemikáliát. Van pár kedvenc beauty-blogom is, amikről tájékozódni tudok a legújabb kozmetikumokról. Az ezeket szerkesztő lányok értenek hozzá, tényleg a jó termékeket ajánlják, itt szó sincs a gyártó által fizetett reklámról, maximálisan megbízom bennük, ahogy kedvenc celebjeim Facebook-oldalának szponzoranyagában is.
Igényes Modern Nőként maximálisan odafigyelek külsőmre kislány korom óta. Plasztikai sebész Édesapám már gyerekkoromban elmondta Nekem, hogy működik ez a Világ – vagy szexi és csinos leszek, és a lábaim előtt hever mindenki, vagy kövérkés, könnyen kihasználható és eldobható csúnya nővé válok. Ez a két út van, ezt ma már Én is látom, és természetesen előbbit választom, ezért pedig keményen megdolgozom. Mindig előre gondolok a nyárra és a shortokra, ha nem szeretném magam kitenni egy fájdalmas és nem veszélytelen zsírleszívásnak, egyetlen opció a testem formába hozására a fogyasztó és orvos-esztétikai szalonok kínálata. Csak 2-4 hét alatt cm-ben mérhető karcsúsodást érhetek el* (a programhoz adott diéta szigorú betartásával).
Nemet mondok a ráncokra és a szomorú arcvonásokra, igent a kifejező arcra! Ezért arcbőröm ápolására a Benzophenone-3, Benzyl Salicylate, Butylphenyl Methylpropion és a Propylparaben összetevőkkel dúsított kemikáliákat érzem igazán megfelelőnek. Ezek EWG 7-10 közötti, magas kockázatú adalékanyagok, de az aktuálisan finom és illatos bőrért mindent. Amúgy is, a fantázianevükben benne van a Nature szó, a csomagolóanyagukon pedig szép olivabogyó, rózsa és uborka illusztráció van (melynek mesterségesen előállított illatanyagát valóban tartalmazzák a termékek), szóval biztos nem lehetnek veszélyesek, ha már forgalomba kerülhettek, hisz az engedélyezési folyamatokban mindig az elsődleges szempont az emberek egészsége, nem pedig az üzleti érdek. Ha a sima külső kezelés nem lenne elég, beugrom egy fiatalító kozmetikai műtétre az ebédszünetben, kihasználva a modern szépészet beavatkozások vívmányait. 30 perc múlva folytathatom is a munkát, csak éppen sokkal szebben! Mikropixeles bőrmegújítás, Drakula-terápia, botox, hyaluronsavas ajakdúsítás – imádom! Kozmikussá festett és műszálakkal dúsított szempillákkal keretezett tekintetem felejthetetlen. A kozmetikai ipar csodái közötti eligazodáshoz fontosnak érzem tudni, mit jelent, ha egy körömlakk fényes, krémes, glitteres, zselés hatású, repedező vagy 3D. Imádom, ha egy alapozó ragyogó fátylával eltakarja bőröm elfogadhatatlan egyenletességeit. Az ásványi pigmentektől tökéletesen egységes maszkszerű és hamvas lesz az egyébként fakó arcbőröm. A három aktív hatóanyag pedig mégis visszaadja bőröm természetes hatását, hála az intenzív ápolásnak.
Vállig érő sörényem a Folyékony Selyem hajápolótól (melynek fő összetevői a Cyclomethicone, Dimethiconol, Phenyl Trimethicone szilikonok, amik tökéletes szigetelő réteget képeznek hajamon, ezzel fényessé és fulladozóvá téve azt, a természetes vizekbe jutva pedig dúsítva azok nem lebomló műanyagtartalmát) csodásan csillog, bár oxigént nem kap. Az ammonium hydroxide-tól Sarki Ezüstszőke C10 kódú, csodálatosan természetes* árnyalatú hajam káprázatosan ragyog, az utcán végigsuhanva csak úgy vonzza a tekinteteket, mint valami Aranykorona. A berlini esőben, sydney-i napsütésben, de még budapesti viharban is tökéletesen tart, valószínűleg az általam használt hajlakk Propylene glycol tartalma miatt. Néhány perc alatt huncut fürtöket varázsolhatok, édes, sellő típusú hullámokat, ha 185 °C-on égetem a hajam. Ehhez természetesen fontos jó adag hővédő, majd fényező használata, melyekkel szintén közös vízkészletünket károsítom, Én viszont ragyogóan festek, és ez a lényeg.
Thomas Hawk | flickr.com
Én vagyok a Saját Életem sztárja! – a megfelelő parfümmel, mely sose hiányozhat neszeszeremből. Varázsos illata a hírességek világába repít, melyben Én is a fényűző csillogás részese vagyok. Hisz Én egy kifinomult Nő vagyok, aki bármerre jár, a vörös szőnyegen érzi magát, ellenálhatatlan kisugárzásom magamra vonja mindenki tekintetét. Elbűvölő személyiségem mágnesként vonzza mindazt, amire vágyom. Egész napon át tartó, érzékien csábító illatommal feltűnést keltek, és magamra vonom mindenki tekintetét! Ennek a parfümnek a viselése olyan, mint egy második bőr, nélküle nem is érzem már magam igazinak. Mágikus varázselixír ez, nélküle csak egy átlagos fiatal lány vagyok, magamra öltve védő felhőjét rögtön Femme fatale. Kedvem szerint váltogathatom personáim, hisz csak egy fújás a hasonló fantázianevű parfümből, és rögtön Sporty Spice, Rock’n’ Roll chick, Miss Fashionista vagy Oh-so sexy lehetek.
A Divat a Pasim! A Divat a Terápiám!
Ha épp üresnek érzem az életem, és nem találok aktuálisan egy olyan terméket, mely érzékszerveim túlingerlésével elvonná a figyelmem saját realitásomról, elmegyek gyorsan shoppingolni. A fast fashion márkák egyre gyakrabban, átlagosan kéthetente frissülő kollekcióit ügyesen kombinálva kifejezetten egyedinek és trendynek érzem magam. Imádom, mikor a legújabb, lehetőleg futószalagon leölt állat bőréből, Bangladesben, Indiában vagy Kínában, átszámítva pár száz forintos órabérért készült 12 centis platformcsizmámban tipegve a Belvárosban csak úgy forognak utánam az irigy női, és az elismerő férfi tekintetek. Mert a megfelelő cipők segítenek kitűnni a tömegből!
A fast fashion kizsákmányolással elért alacsony árai mellett igazán nem érzem egyik ruhám értékét sem, a munkát és nyersanyagot, ami benne van, valamint az előállítás környezeti terheit sem tudom és nem is akarom felmérni és tisztelni. Mivel a trendek állandóan változnak, Nekem pedig muszáj lépést tartanom velük, így pár hónapnyi viselés után túladok darabjaimon. Szerencsére sok divatbolond sorstársam van, jó szórakozás a cserélgetés, de véges a felvevőkapacitás. Ilyenkor egy olyan lépésre szánom el magam, ami társadalmilag is szívmelengetően hasznos, beadom a ruhákat egy konténerbe, vigyék csak el a szegényeknek. Olvastam, hogy ezek tartalmának több mint a fele más kontinensre megy, a maradék leginkább textilrongynak, a divatosabb része pedig valóban a hazai rászorulóknak jut. Egyre gyakoribb, hogy a szegény országok használtruha-stopot hirdetnek, mivel a beáramló ruhaözön árt a helyi kézműves iparnak és gazdaságnak. Én erre impulzusvásárlásaim során nem szeretek gondolni, nem viselhetem magamon az egész Világ súlyát, Én pedig úgyis csak csepp vagyok a tengerben, ennyi kényeztetés és inadekvát depikezelés pedig Nekem is jár. Nem hagyom, hogy más emberek hibázásaikkal (vagy esetleg egy szuicid rövidlátó társadalmi rendszer bukfencei) visszatartsanak Engem! Mindenkinek Önmaga kell a legfontosabb legyen, más nem lehet boldog helyettünk, nem igaz? Az ember elkülönült létező, ebben a rövidke, egyetlen életében meg kell ragadjon minden alkalmat a saját jóérzés maximalizálására, nem törődve ennek árával. Élj a pillanatnak! Légy Önmagad!
A környezetvédelemmel kapcsolatban a véleményem egyezik azzal, amit a közvélemény itthon diktál. Országomban pár éve elterjedt trend lett egyfajta Narancssárga Szemellenző viselése, azt veszem észre, ez valahogy kapcsolatban lehet az agyműködéssel, ugyanis olyan gondolatok születnek meg vezetőségi szinten ezen szűrő segítségével, melyek szerint „A környezetvédelem baloldali issue, a gazdag országok ügye, akadályozza a gazdasági fejlődést, ilyenre mi nem költhetünk”, 2017-ben pedig atomenergiába érdemes fektetni. Egy tengerentúli szimpatikus Úr, aki valóságshow szereplése nyomán vezető pozícióba került mára, szerencsére szintén megnyugtatott az alábbi, globális felmelegedésre vonatkozó kijelentéseivel: „It’s a hoax (átverés- a szerk.). I mean, it’s a money-making industry, OK? It’s a hoax, a lot of it. This very expensive GLOBAL WARMING bullshit has got to stop. Our planet is freezing, record low temps, and our GW scientists are stuck in ice.”
Vannak néhányan, akik mégis félelemben akarják tartani a Világot, olyasmikkel riogatnak, hogy 2016 lett volna az eddigi legforróbb év a Földön. De még szerintük is olyan országok károsulnak igazán a mi felelőtlen életmódunk miatt, mint a Közép-afrikai Köztársaság, Csád, Eritrea, Burundi vagy Szudán, ezekre a helyekre pedig Én nem tervezek utazni a közeljövőben, így nem érzem Magamra veszélyesnek a dolgot. Magyarország amúgy is csak a 36. a listán. Mióta olvastam ezen tekintélyes és a témában tájékozott államférfiak nézőpontját, már engem sem bánt például, hogy nem gyűjtöm szelektíven a szemetet. Annyira macerás lenne kiválogatni, és két külön kukába rakni az általam feleslegesen termelt, de újrafelhasználással kevesebb kárral visszaforgatható hulladékot, meg amúgy is, alig csinálják páran a környezetemben. Nekem ilyesmire nincs időm, és egyébként is, amerre Én lakom, nincs szemétégető, a legközelebbi Pesten van, ahol „termikusan ártalmatlanítják”, tehát elégetik a Budapesten keletkező települési szilárd hulladék mintegy 60 százalékát. Én arrafele nem járok, így egyáltalán nem zavar annak a 420 000 tonna évi szemétnek az elégetéséből keletkező por, HCL, SiO2, NO2, CO, Hg, Cd, TI, Sb, AS Pb, CrCo Cu MnNi, V, dioxin, furán, 2,3,7,8-Tetrachlorodibenzo-p-dioxin (TCDD), amit kibocsájt. Olvastam, hogy Magyarországon 12 800 ember idő előtti halálát okozzák évente az ultrafinom részecskék (PM2,5). Persze vannak olyan országok, ahol fontosnak érzik az embervédelmet, például Izland, Norvégia, Svédország, Finnország és Írország, ezeken a helyeken 100 000 lakosra 25-33 halálozás jut hasonló okból, míg Magyarország itt is jobban teljesít a 100 000 lakosra jutó évi 130 halálesettel – csak Szerbia, Macedónia, Bulgária és Koszovó tudott minket beelőzni. De ez biztosan nem az Én szennyezésem miatt van, így boldogan vásárlom és dobom minimális használat után azt az évi átlagosan 430 kilogramm szemetet a kommunális kukába. A komposztálás, bár sok, rendszerben gondolkozni tudó országban államilag szervezetten történik, itthon nem trendy, így eszembe sem jut a hulladékom 30%-át kitevő szerves anyagok megfelelő, körforgásba visszafordító kezelése.
Imádok továbbá dohányozni, valahogy egy heroinnál és kokainnál is magasabb addiktív potenciálú szertől érzem magam igazán szabadnak és elegánsnak. Ez az aktus leginkább egészségügyi egyetemek, klinikák és kórházak előtt esik igazán jól. Tisztában vagyok vele, hogy a passzív dohányzás, amivel környezetem kénytelen vagyok sújtani – hisz arra jöttem rá, igazából csak az Én boldogságom fontos, nem figyelhetek állandóan másokra, Magam kell első helyre helyeznem, hisz helyettem nem lesz senki boldog – szóval a szívbetegség kockázatát 25–30%, a tüdőrákét 20–30%-al növeli meg. De nem figyelhetek állandóan másokra, ez olyan mértékben lekorlátozná az Életem, amit nem engedhetek meg.
Facebook Női Önbizalomtrénerem napi postjai sokat segítenek az önérvényesítő fellépésben. Hisz ha Önbizalom van, minden van! Innen tudom többek között, hogy amit erőltetni kell, azt nem kell erőltetni. Mióta minden reggel fél órát hasonló oldalak olvasásával töltök, megvilágosodott előttem, hogy lefeküdhetek másokkal, hogy azok keresztülgyalogoljanak Rajtam, de még ők fognak panaszkodni, hogy nem elég sima. Inkább élem a Saját Életem!
 
Fotó: Pexels
Odafigyelek az online felületen való megjelenéseimre, ez egy igényes Modern Nőnek alap, hisz nem akarok Én a Láthatatlan Lány lenni! Egyfajta brandépítésként élem ezt meg. Szelfit például nagyon szeretek feltölteni, kreativitásom nagyszerű kiélésének látom a saját arc- és városfotóim retusálását előre legyártott tömegfilterekkel, külön édes kis dolog a különböző állatfülek magamra rakása – igazi doromboló cicává, pajkos rókalánnyá vagy cuki kiskutyává válok rögtön pár pixeltől!
Mindig odafigyelek, nehogy kétszer ugyanabban a szettben taggeljenek be. Szerencsére karcsúsításhoz, arcszínem élénkítéséhez és bőrtökélesítéshez is van már megfelelő Insta filter, így nem kell saját tökéletlenségem felvállalnom online oldalamon.
Az ÉnTelefon gyártója mintha csak Nekem hozná ki az újabbnál újabb gyönyörű és elképesztően okos mobilokat. Nem is tudom, mi lenne Velem nélkülük – mi más segítene Nekem egyszerre szelfizni, 4G neten rögtön fellőni közösségi oldalra a készült képeket, emellett kedvenc zenémet hallgatni, csicseregni öt barátnővel egyszerre, és ezek mellett még a térkép segítségével az új bulihelyre is eljutni. Hisz az Egyszerű Élet a telefon bekapcsolásával kezdődik! Csak letöltök pár ingyenes appot, és rögtön jobban nézek ki, jobban alszom és egészséges maradok – még tennem sem kell érte! Ő az Igazi Barátom! Annyi dolgot csinálhatok, olyan egyszerűen, egyszerre, mindig! Sosincs megállás. És mellé még gyönyörű is, a legújabb modell Rózsás Arany színben jött ki, annyira elegáns! Ha velem van, rögtön többnek érzem Magam, gondolj csak arra, mennyire széles körben elismert és trendy ez a márka. Ha megveszem, egy szeletet vásárolok meg ebből a fényből.
A személyes Boldogság keresése a legfontosabb, ehhez pedig mellékszereplőként minden Modern Nőnek szüksége van egy kiegészítő Hímneműre. Csak menő pasikkal randizom! Szerintem egy Igazi férfi messziről megismerszik abból, ha magán hordja a Nyers Férfiasság Esszenciáját, a vízi menta, bergamot héj és a ropogós zöld alma intenzív és férfias Elegye formájában. Minden Nő figyelmességre, törődésre, és főként apró ajándékokra vágyik, így a Kedvesemnek megengedem, hogy kimutassa érzéseit, és meglepjen egy életre szóló ajándékkal, mondjuk egy drága designerórával, melyre ha ránézek, egyből Ő és a vastag pénztárcája jut majd eszembe.
Szexpózaim mindig az aktuális férfi csillagjegye szerint választom ki. Ha következő szombatra beszéltem meg randit az Álompasival, minden nap szánok 20 percet az edzésre, hogy biztosan topformába kerüljek addigra – Hello lapos has, feszes combok – ezek a legfontosabbak egy megfelelő párkapcsolat létesítésének és fenntartásának szempontjából. Kedvenc női magazinom 365 forró tippel lát el, így az év egyik napján sem kell azzá az unalmas és átlagos nővé válnom, aki a Fogyasztó Társadalom gépezete nélkül lennék. Azt hiszem, Én vagyok az igazi Material Girl. A számomra fontos értékek a Pénz, Siker, Szépség és a Self Branding. Néha kicsit üresnek érzem ezt az életfilozófiát, így esténként, mikor vége a napi pörgésnek, épp buliszünet van – hisz szépítő alvást is kötelező néha beiktatni -, nincsenek ott a barátnők, és még a kedvenc sorozatom eheti részét is ellőttem már, szóval ilyenkor elég intenzív szorongást élek át, néha pánikroham-szerű tünetekkel. Szerencsére ilyenkor is van adekvát segítség, csak bekapcsolom a netet, és átolvasom kedvenc női magazinjaim Facebook-oldalát. Ott mindig igazi közösségre, lelki rokonságra találok a többi (divat)bolond lánnyal. Én itt érzem otthon magam. Ez az Én glitteres-flitteres Műanyagvilágom.
Zárásként egy idézet kedvenc Motivációs oldalamról, fogadjátok meg és éljetek eszerint, csak így érdemes igazán! Ne hagyjátok, hogy mások korlátozzák a személyes Boldogságotok, hisz ez csak a Tiétek! „Mielőtt elítélsz, vedd fel a cipőmet és járd végig az utam. Járd végig a múltamat, éld át a fájdalmaimat, örömömet! Tedd meg a lépéseket, amiket Én megtettem, s botladozz meg a kövön, amin Én megbotlottam! S mindegyik botlás után állj fel, és menj tovább. Csakis ezután ítélkezhetsz Rólam, felettem. Ekkor mondhatod, hogy ismersz.”



A cikkben használt szófordulatokért köszönet illeti a hazai és külföldi  női magazinok szerkesztőit, reklámszakembereinket és államfőinket. VIGYÁZAT! A kritikai gondolkodás nélküli médiafogyasztás súlyosan káros az Ön és könyezetében élők mentális, lelki és testi egészségére!



Szerző: Boros Annamária
A cikk nyomtatott változatban is megjelent 2017-ben a Szinapszis XIV. évfolyamának 1. számában.