Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2023. január 22.
545262 Összes oltás

Elektromos rollerek tesztelése

A mikromobilitási eszközök egyre népszerűbbek a nagyvárosi közlekedésben. A gyaloglásnál gyorsabban, mégis környezetkímélő módon tehetünk meg rövidebb távokat akár a tömegközlekedést kiegészítve és a dugókat elkerülve. A kerékpározás mellett talán a leggyakrabban használt ilyen eszköz a roller, legyen az elektromos vagy hagyományos.

A Zöld Egyetem Program részeként a Lime közösségi e-roller szolgáltatóval együttműködésben egy 1 hónapos tesztidőszak keretében terveztük megismerni az egyetemi polgárok rollerezési szokásait.

A cég 50 db ingyenes használatra jogosító kupont ajánlott fel, amik hamar gazdára találtak. A „tesztcsapat”, vagyis az az 50 hallgató és munkavállaló – utóbbiak változatosan képviselték a klinikumot, a háttérintézményeket és oktatási egységeket – június 18-án indulhatott első ingyenes útjára a rollerekkel.

Fotó: Mongel Gábor

A tesztidőszak során a Lime összegyűjtött statisztikái alapján 1693-szor indultak útra a résztvevő rollerezők, összesen 3100 km-t megtéve ezek során. Térképen szemléltettük ezeket az utakat. Legnagyobb részt a tömbök közötti utazásra vették igénybe a rollert, emellett jelentős még a főbb tömegközlekedési csomópontok és az egyetemi egységek közötti közlekedés.

Forrás: Varga Denise, Lime

A Lime számítása szerint a felhasználók fejenként átlagosan az egy hónap alatt 102 USD-t (~31 ezer Ft) spóroltak, ennyibe került volna nekik a rollerezés.

Az egy hónap eltelte után megkértük a résztvevőket, osszák meg tapasztalataikat egy kérdőívben a rollerekről, a szolgáltatásról és általában a tesztidőszakról.

A válaszadók egyöntetűen hasznosnak találták a tesztidőszakot, elmondásuk szerint sok időt és energiát takarítottak meg a rollerekkel és a jövőben is szívesen használnák rendszeresen valamilyen kedvezményes lehetőség megléte esetén.

Az utolsó kérdésnél arra kértük a résztvevőket, fejtsék ki véleményüket, írják le tapasztalataikat a tesztidőszakről, a rollerekről. A legtöbben kiemelték, hogy milyen könnyen és gyorsan el tudtak jutni egyik szervezeti egységtől a másikig vagy akár munkába, illetve onnan haza.

 

A sok pozitív visszajelzést nagy örömmel fogadtuk, és egyértelművé vált az is, hogy az elektromos roller hatékony eszköz a városi közlekedésben. Sok Egyetemi Polgár napi munkavégzését is meg tudja könnyíteni, ezért bekerült a Zöld Egyetem Program céljai közé a tesztidőszak kiterjesztése mind időben mind felhasználói számban. Reméljük a közeljövőben ennek a megvalósulásáról is beszámolhatunk.  

 

 

 

Szerkesztette: Horti Zoltán