A krónikus conjunctivitis (idült kötőhártya-gyulladás) gyakori szemprobléma, mely nem veszélyessége, hanem krónikus volta, más kórképekkel való összetéveszthetősége és recidívára (kiújulásra) való hajlama miatt jelent problémát betegnek és szemorvosnak egyaránt.
A conjunctivitisek bármely formája (bakteriális, virális, allergiás, szemszáradáshoz társuló) lehet elhúzódó lefolyású, vagy lehet visszatérő probléma. A krónikus conjunctivitis kifejezést, szűkebb értelemben, mégis inkább olyan esetekre használjuk, melyeken az eredetileg bakteriális eredetű betegség vagy a kórokozó típusa, vagy az alkalmazott, de nem elégséges kezelés miatt, lassan javul, vagy egyáltalán nem „akar” meggyógyulni. A tünetek (minimális szem bepirosodás, égés, idegentestérzés, viszketés, minimális vagy hiányzó váladékozás, minimális vagy hiányzó könnyezés) nem jellegzetesek és általában nem súlyosak.
A krónikus conjunctivitis tüneteit könnyű összetéveszteni más eredetű szemproblémákkal, például a csökkent könnytermelésen alapuló szemszáradással. Ezt a két kórképet pedig azért szükséges elkülöníteni, mert nem egyforma kezelést igényelnek. A szemszáradást könnypótlással (műkönny csoportba tartozó szemcseppek folyamatos használatával) kezeljük, míg a bakteriális eredetű krónikus conjunctivitis kezeléséhez antibiotikumot (antibakteriális szert) tartalmazó szemcseppre van szükség, esetenként, ha a szemorvos jónak látja, gyulladáscsökkentő szemcseppel kiegészítve.
Nem a betegség veszélyes volta, hanem az attól való megszabadulás nehézsége miatt célszerű a fent leírt panaszok esetén nem különböző szemcseppekkel próbálkozni, hanem eleve szemorvoshoz fordulni. Egy alapos szemészeti vizsgálat ugyanis feltárhat bizonyos krónikus conjunctivitisre hajlamosító betegségeket, kisebb-nagyobb eltéréseket, melyek megszüntetése (pl. megfelelő szemüveg felírása) sokat segíthet abban, hogy az egyébként „makacs” szembetegségtől minél hamarabb megszabaduljunk.