A szemfenéki lézerkezelés során fókuszált lézerfényt juttatunk a látóhártya meghatározott területeire, mely égési sérülést, gyulladást és hegesedést okoz. A 100-300 mikrométer átmérőjű lézergócokat sakktábla alakzatban helyezzük el, így a kezelés nem okoz jelentős látótér-kiesést és látásromlást. A lézerkezelés a látóhártya terápiás célú, célzott, korlátozott elpusztítása. A szemfenéki lézerkezeléstől nem várható látásjavulás, de sikeres esetben a látásromlás megállítható illetve megelőzhető vele.
Szemfenéki lézerkezelésre több okból kerülhet sor:

1. Súlyos oxigénhiánnyal és érújdonképződéssel járó látóhártya elváltozások kezelésére (pl. cukorbetegség, szemfenéki trombózis) u.n. pánretinális, vagyis az éleslátás helyén kívül a látóhártya teljes területét érintő lézerkezelést végzünk. A látóhártyára 2-3 alkalommal összesen kb. 3000 lézergócot helyezünk el. Ezzel csökken a látóhártya oxigénigénye, és az érújdonképződést serkentő anyagok felszabadulása.

2. A cukorbetegség talaján kialakult makulaödéma (az éleslátás helyének vizenyője) lézerkezelése során a vizenyőt okozó eltéréseket pusztítjuk el, illetve a látóhártya alatti sejtrétegen keresztül utat nyitunk a vizenyő felszívódásához. A kezelés az éleslátás helyének közvetlen környezetében történik, hatására pedig 50%-kal csökken a későbbi látásromlás esélye.

3. A látóhártya szakadásai könnyen vezethetnek a látóhártya leválásához. Az időben elvégzett lézerkezelés képes a látóhártya leválást megakadályozni azáltal, hogy a szakadás körül a látóhártyát az alatta fekvő réteghez hegesíti, így a szakadáson keresztül nem tud folyadék kerülni a látóhártya alá.
A szemfenéki lézerkezelés szemfelszíni érzéstelenítés és pupillatágítás után történik. A kezelendő szemre speciális lencse kerül. Fontos, hogy a páciens a kezelés során folyamatosan egy pontra nézzen, és ne végezzen olyan szemmozgást, melyre a kezelőorvosa nem számíthat. Lézerkezelés után átmenetileg kifejezetten homályos lehet a páciens látása, ez azonban pár perc alatt sokat javul, és másnapra visszaáll a kezelés előtti állapot. A kezelés napján előfordulhat szúró érzés a szemben, mely hatásosan csökkenthető műkönny.