library

Szolgáltatások:

A könyvtár kölcsönzési szolgáltatását csak a klinika munkatársai vehetik igénybe, valamint szakdolgozatukhoz, kutatómunkájukhoz a hallgatók is kölcsönözhetnek referenciaszemély felelősségvállalásával, illetve a könyvtár könyvtárközi kéréseket is teljesít.

A könyvtárban lehetőség van fénymásolásra, szkennelésre a hatályos szerzői jogi szabályozás figyelembevételével, PhD dolgozatokba, szakdolgozatokba és rektori pályamunkákba csak betekintést biztosítunk, azokról semmilyen formában nem készíthető másolat.

A könyvtárban a felhasználók rendelkezésére áll egy internet elérhetőséggel ellátott számítógép, melynek segítségével használhatóak az adatbázisok, illetve önálló kutatómunka végzésére is alkalmas.

A könyvtár ezenkívül reprezentatív helyszínt biztosít a klinikai rendezvényeknek, megbeszéléseknek, előadásoknak.

Gyűjtemény:

A könyvtár gyűjteményének integrált könyvtári rendszerben történő feltárása 2013 tavaszán indult meg. A könyvtár állománya több mint 9000 kötet szemészeti tárgyú könyvből és 4000 tételt meghaladó bekötött folyóiratból áll, melyek mellett a kurrens folyóiratok is megtalálhatóak. 2014-ben a könyvtár 11 idegen nyelvű és 2 magyar nyelvű folyóiratra fizet elő, melyekből több cím elérhető online, elektronikus formátumban is.

Az állomány részét képezik továbbá a XVII-XIX. századból származó könyvritkaságok is.

A könyvtár ezenkívül gyűjti a hallgatói szakdolgozatokat, PhD dolgozatokat és rektori pályamunkákat is.

A könyvtár állományában a Központi Könyvtár katalógusán keresztül lehet keresni, mely a http://hunteka.lib.semmelweis.hu/ címen érhető el.

A könyvtárról:

Schulek Vilmos 1888-ban pénzalapot hozott létre azzal a céllal, hogy támogassa a Szemészeti Könyvtár működését, így erre az időpontra tehető a könyvtár megalapítása. Viszont a könyvtár hivatalos nevét csak később nyerte el. Grósz Emil professzorságának idejére tehető a könyvtár Schulekről való elnevezése, viszont ez hivatalosan csak 2013-ban történt meg. A könyvtár magában foglalja az I. számú Tömő utcai Szemészeti Klinika és a II. számú Mária utcai Szemészeti Klinika könyvtárának állományát, mely két intézmény 2013-ig párhuzamosan működött.

A könyvtár két helyiségből áll, bútorai műemléki jellegűek, melyek a Mária utcai Klinika 1908-as eredeti bútorzatából származnak és természetesen gondos felújításon estek át. A kisebb helyiség egyfajta Schulek-emlékszoba, melyben Schulek Vilmoshoz kötődő díszoklevelek tekinthetőek meg.

Galéria

3kép