Letölthető verziók:

 1. Házirend-kivonat_2019.08.06.
 2. Házirend-kivonat járó_2019.08.06.
 3. Házirend_2019.08.06.
 4. Házirend járó_2019.08.06.

BETEGTÁJÉKOZTATÓ – HÁZIREND

A Semmelweis Egyetem kiemelten fontos feladatának tartja a betegek és hozzátartozóik ( a továbbiakban: Beteg) tájékoztatáshoz fűződő jogának teljes körű gyakorlását, az orvos-beteg kapcsolatban az eredményes betegellátáshoz szükséges információ áramlásának biztosítását. A betegtájékoztatóval széleskörű ismereteket szeretnénk nyújtani a betegtájékoztatási gyakorlatról a betegek jogairól és kötelességeiről illetve a Házirendről.

A tájékoztató célja, hogy hasznos információkkal segítsük az Ön intézménybeli ellátását, csökkentsük az Önben rejlő esetleges bizonytalanságot és kiszolgáltatottság érzését. Az ellátáshoz szükséges tudnivalók rendelkezésre állása egyaránt fontos a beteg (hozzátartozó) és az intézmény munkatársai számára is, az ellátás így valósítható meg eredményesen, hatékonyan és biztonságosan.

AZ EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNY/KLINIKA BELSŐ MŰKÖDÉSI RENDJÉRŐL

Általános információk

1. Az egészségügyi intézmény megközelítése, az infrastruktúrához kötődő információk
1.1.      Az intézmény megközelíthetősége

Intézményünk címe: 1085 Budapest, Mária u. 39.

Intézményünk levelezési címe:

1085 Budapest, Üllői út 26.
1428 Budapest, Pf.2.

Intézményünk honlapja: https://semmelweis.hu/szemeszet/

Intézményünk e-mail címe: titkarsag.szem@med.semmelweis-univ.hu

Intézményünk telefonszámai: 303-9435, 267-4951

Porta: 54500 mellék
Igazgatói titkárság: 54611, 54534 mellék
Fax: 210-0309

Intézményünkbe az alábbi módokon juthat el tömegközlekedéssel:

3 metró, Corvin-negyed megálló
4-6 villamos, Corvin-negyed megálló
gépkocsival: a Mária utcai bejárat a Baross utca felől közelíthető meg

GPS koordináta: 47° 29′ 16.2″ N, 19° 4′ 5.6″ E

Parkolási lehetőségek:

A Klinika épülete előtt, környező utcákban csak fizető parkoló található. Az udvaron belül mozgáskorlátozottak részére korlátozott számú nem fizetős parkolóhely van kijelölve, melyet a Szentkirályi utcai kapubejárat felől lehet megközelíteni.

 1.2.      Intézményen belüli tájékozódás

Intézményünk (fő)bejáratánál megtalálja az útbaigazító feliratokat, melyek alapján megtalálja a felkeresni kívánt részleget/osztályt.

Intézményünkben portaszolgálat működik, melyet megtalál az intézmény főbejáratánál.

A betegek és látogatóik intézményünk be- és kijáratait a „kizárólagos használat” szövegezéssel megjelölteken, illetve „csak dolgozói kártyával működőn” kívül használhatják.

A Klinika főbejárata mozgáskorlátozottak részére nem akadálymentesített.

A mozgáskorlátozott bejárat az épület déli szárnyánál van kialakítva. A mozgáskorlátozottak részére kialakított WC a földszinten, az 1-2-3. emeleten található.

Intézményünkben jelenleg nem zajlik átépítés.

1.3.      Liftek használata

Intézményünkben két lift található (középen illetve a déli szárnyban). A betegeket és hozzátartozóikat kérjük, hogy a középső liftet használják. A déli szárnyban lévő liftet főleg a dolgozóink használják betegszállításra, teher szállításra.

2. Az egészségügyi intézménybe való felvétellel, illetve az ott történő ellátással kapcsolatos tudnivalók
2.1.      A felvétel menete

Intézményünkben történő megjelenéskor a betegfelvételi ablaknál (földszint, a folyosó vége) kell jelentkezni, ahol az okiratok ellenőrzése és a számítógépes nyilvántartásba vétele történik.

Járóbeteg-ellátás előzetes időpont egyeztetéssel vagy sürgősséggel történik. Az előjegyzés személyesen vagy telefonon történhet az adott ambulancián és szakrendelőben.

Felvételre az alábbi iratokkal kell jelentkezni:

 • személyazonosságot hitelt érdemlően tanúsító igazolvány,
 • társadalombiztosítási kártya (TAJ kártya) vagy azt helyettesítő okmány,
 • lakcímigazoló kártya

A számítógépes rendszerben való rögzítése és személyes dokumentumok visszaadása után a felvételt intéző kolléga tájékoztatja a beteget, hogy az ambulancia, osztály hol található az épületben.

A fekvőbeteg-ellátás esetén is a betegfelvételi ablaknál (3-as ablak), majd az osztály nővérpultjánál kell jelentkezni és az osztályon szolgálatot teljesítő ápoló bekíséri Önt a kórterembe. A kórtermekben ápoló, osztályos orvos és osztályvezető orvos végzi az ellátást.

Kérjük a felvétel előtt gondolja át az alábbiakat:

 • korábbi betegségek, műtéti beavatkozások
 • fertőző betegségek
 • kapott-e már valaha vért, volt-e ezzel kapcsolatos szövődménye
 • rendszeresen szedett gyógyszerek neve, adagja
 • szed-e rendszeresen speciális gyógyszert, ezt elhozta-e magával (egyedi méltányosságú készítmények, inzulin)
 • allergia (gyógyszer, étel, pollen)
 • gyógyászati segédeszköz (szemüveg, hallókészülék, bot, mankó, saját kerekes szék, stb)
 • diéta

Tájékoztatni szeretnénk, hogy bizonyos szempontok módosíthatják a felvételi sorrendet, illetve azt, hogy bizonyos esetekben a várakozási idő hosszú lehet. Pl. sürgősségi esetek, professzori vizit stb.

A klinikán történő benntartózkodás alatt a higiénés szabályok betartása mellett, saját ruházat (pizsama, hálóing, hálókabát, papucs) használható.

Kérjük, ha Betegnek speciális problémája van jelezze!

2.2.      Behozandó személyes tárgyak, egészségügyi és személyes dokumentumok

Intézményünkbe történő felvételekor kérjük hozza magával az alábbiakat:

saját ruházat:

A klinikán történő benntartózkodás alatt a higiénés szabályok betartása mellett, (pizsama, hálóing, hálókabát, papucs) használható.

 személyes tárgyak:

 • tisztálkodáshoz szükséges eszközök (szappan vagy tusfürdő, fogkefe, fogkrém, borotva, törölköző, mosdószivacs vagy kendő, WC papír)
 • étkezéshez szükséges eszközök (kanál, villa, kés, bögre vagy pohár)
 • ruházat (fehérnemű, pizsama vagy hálóruha, köntös, papucs vagy biztonságos lábbeli)

az Ön kötelező azonosításához szükséges személyes iratokat:

 • személyi azonosító igazolvány, ennek hiányában jogosítvány, útlevél
 • lakcímkártya
 • TAJ kártya vagy Európai Egészségbiztosítási Kártya

ellátásának biztonságos megtervezéséhez szükséges egészségügyi dokumentációt:

 • beutaló,
 • korábbi zárójelentések, ambuláns lapok,
 • leletek, vizsgálati eredmények (laboratóriumi leletek, röntgen lelet, CT, MR vizsgálat lelete és CD képanyaga)

 szedett gyógyszereinek listáját, adagolását (szemcsepp, orrcsepp, tapasz stb. is).

 Amennyiben releváns, az egyes betegséghez vagy gyógyszerszedéshez kapcsolódóan vezetett naplót is be kell mutatni a felvételt végző orvosnak.

Lehetőség szerint ne hozzon magával

 • nagyértékű műszaki eszközöket
 • nagy mennyiségű készpénzt
 • értéktárgyakat
 • olyan iratokat, melyre a kezelés alkalmával nincs szüksége
 • nagy mennyiségű élelmiszert
 • alkohol vagy alkohol tartalmú italokat
 • tudatmódosító szereket (drogok)
 • dohány termékeket
2.3.      Gyógyszerelés

Intézményünkben az Ön által szedendő gyógyszereket a kezelőorvos rendeli el, a gyógyszerek osztását ápolók, beadását orvos vagy ápoló végzi.

Betegbiztonsági szempontból felhívjuk a figyelmet arra, hogy az intézmény által osztott gyógyszereken kívül egyebet (akár az otthonában addig szedett, akár olyan kiegészítőket is, mint a vitaminok, pezsgőtabletták, homeopátiás szerek) önmagától semmiképpen sem, kizárólag a kezelőorvos arról való tájékoztatását és jóváhagyását követően szedjen be.

Amennyiben Ön ragaszkodik megszokott, intézményünkben nem elérhető gyógyszeréhez, mindenképpen egyeztesse ezt kezelőorvosával, aki ennek tényét rögzíti a betegdokumentációban.

Saját gyógyszereinek szedéséhez, kérjük, hogy külön feliratozott (név, TAJ szám, születési idő) zacskóban gyógyszereit eredeti csomagolásban helyezze el, a dobozokon is feltüntetve a szedett mennyiséget. Külön helyezze a zacskóba az Ön által elkészített listát. A felvétel során az osztályos ápoló részére adja át az összekészített csomagot, aki gondoskodik a zárható körülmények közötti tárolásról. A gyógyszer osztása a kezelőorvos jóváhagyása, és a gyógyszerek elrendelését követően az Ön által leadott csomagból kerül kiadásra, de kizárólag az osztályra beosztott szakápoló adja ki az Ön részére. Távozásakor a csomagot visszaadjuk.

A fenti szabályok az Önhöz érkező látogatók által behozott gyógyszerekre, gyógyhatású készítményekre is vonatkoznak.

3. Az Intézmény/Klinika eszközeinek, rendszereinek használata, behozható tárgyak és használatuk

Nővérhívó

Nővérhívó minden betegágynál, valamint mellékhelységekben/fürdőkben is található. Használatuk egyszerű, a zsinór végén lévő gombot kell megnyomni, melynek használatát a felvétele során az ápoló megmutatja Önnek.

A nővérhívó berendezéssel az ápolókat tudja értesíteni, ha valamilyen problémája van. Kérjük, hogy a nővérhívó berendezést csak indokolt esetben használja (állapotában történt hirtelen változás lép fel, lefolyt infúzió).

Ágyak

A klinikán több féle ágy van jelenleg használatban. A klinika fekvőbeteg ágyainak egy része modern és távirányítóval működik, de vannak ágyaink, melyek magassága nem állítható. A fejrész és a lábrész emelhető, az ágy oldalán, és elején található karok segítségével. Kérjük, ha a beállításon szeretne változtatni az osztályos ápolótól kérjen segítséget.

 Szekrények

Minden kórházi ágyhoz tartozik zárható öltöző szekrény, amelyben a személyes ruháit, behozott tárgyait, a táskáját, bőröndjét el tudja helyezni. A szekrények kulcsára kérjük nagyon vigyázzanak. Kérjük, hogy személyes holmijaikat a szekrényben vagy éjjeli szekrényben tárolják. Az ágy mellett a papucsaikon kívül semmit ne tároljanak, mert zavarja a takarítást.

Hűtőszekrény

A betegek számára minden osztályon van az élelmiszerek tárolására hűtőszekrény. Azt, hogy Ön melyik hűtőszekrényt használhatja az ápoló fogja Önnek megmutatni. Kérjük, hogy csak névvel, kórteremszámmal ellátott élelmiszereket tároljanak a hűtőszekrényben. Higiénés okok miatt a felirat nélküli élelmiszereket a napi ellenőrzések alkalmával ki kell dobnunk. Kérjük, hogy távozáskor ne felejtsék itt az élelmiszereiket.

Mikrohullámú sütő

Osztályainkon a betegek számára mikrohullámú sütő is elérhető. Használatukról kérésre a személyzet ad felvilágosítást.

Ha a beteg számára osztályon nem található mikrohullámú sütő, az élelmiszer melegítéséhez kérje az osztályon dolgozók segítségét, mert beteg vagy hozzátartozó a nővérszobában nem tartózkodhat. Megértését köszönjük.

Televízió

A kórtermekben nincs televízió készülék.

A beteg által behozott tv készülék biztonságos elhelyezését nem tudjuk biztosítani, ezért kérjük, hogy ne hozzon be televízió készüléket.

Fűtési rendszer

Az Ön számára nem megfelelő hőmérséklet esetén, kérjük jelezze azt a személyzet felé, aki értesíti a klinika karbantartóját.

Légkondicionáló rendszer

Kórtermeink nem légkondicionáltak.

Egyéb speciális elemek

Mozgáskorlátozott betegeink részére minden osztályon egy kijelölt fürdőszobában zuhanyozó szék került elhelyezésre.

Telefonálás vezetékes telefonról

A nővérpulton lévő telefonkészülék a kórházi személyzet részére van fenntartva, de ha hozzátartozóját csak ezen a rendszeren keresztül tudná értesíteni, legyen szíves kérje az ápolók segítségét.

Behozható eszközök, elektromos tárgyak

Nagyobb értékű elektromos eszközöket (laptop, tablet, okostelefon) mindenki saját felelősségére hozhat be, betegtársai zavarása nélkül. Felhívjuk a figyelmét, hogy telefonnal vagy egyéb eszközzel a klinika területén nem készíthet kép és hangfelvételt (képmással, hangfelvétellel visszaélés tilalma). Kérjük, eszközeit soha ne hagyja felügyelet nélkül! Eltulajdonítás, rongálódás esetén a klinika felelősséget nem tud vállalni.

Internet elérhetőség

Betegeink részére WIFI elérhetőség nincs. Saját mobil internetet tudnak használni a bent tartózkodás ideje alatt.

4. A látogatás és az intézményben való bent tartózkodás rendje

Intézményünkben látogatásra az alábbi rend szerint nyílik lehetőség.

Látogatási idő:

A hét minden napján 17:00 – 19:00 óra között.

Látogatás helye:

A betegek látogatóikat a kórteremben, folyosón, étkezőben fogadhatják. Jó idő esetén a fennjáró betegeink hozzátartozóikkal az udvarra is lemehetnek max. 30 percre, de kérjük, hogyha elhagyja a beteg az osztályt feltétlen szóljon az ápolónak.

Látogatók száma:

Látogatási időben egy betegnél a kórteremben csak két látogató tartózkodhat. Az udvaron több látogató is fogadható.

Látogatók életkora, állapota:

14 év alatti gyermek csak felügyelettel látogathatja a Klinikánkat, 10 éven aluli gyermekek a saját érdekükben az intézményünk betegeit ne látogassák. Kérjük, hogy pácienseinket betegen (pl.: influenza) ne látogassák.

Intézményben való bent tartózkodás:

Abban az esetben ha súlyos, magatehetetlen beteg mellett szeretne hozzátartozója 24 órán keresztül tartózkodni a klinikaigazgató írásos engedélyét kell kérni. Amennyiben ügyeleti időben merül fel az igény az ügyeletvezető is adhat ilyen engedélyt. A hozzátartozó részére nincs lehetőség külön ágy, élelem biztosítására, illetve tudomásul kell vennie, hogy a vizitek, a többi beteg ellátása közben a hozzátartozó nem tartózkodhat a kórteremben.

Viselendő védőfelszerelések:

Abban az esetben, ha a betegek látogatásához a látogatóknak védőfelszerelést kell viselniük a kórterem ajtaján kihelyezünk figyelmeztető feliratot a betartandó szabályokról. Ebben az esetben a kórterembe lépés előtt a beteg és az Ön érdekében feltétlen tartsa be az utasításokat (pl. köpeny, lábzsák, sapka, szájmaszk, stb.).

Látogatók teendői:

Kérjük, hogy a látogatás megkezdésekor és távozáskor a beteg és saját érdekében minden esetben a kórteremben található csapnál kezüket mossák meg, a kihelyezett adagolóban található fertőtlenítőszerrel kezüket a kézmosást követően fertőtlenítsék. A kihelyezett fertőtlenítőszer alkoholos tartalmú ezért letörölni nem kell, meg kell várni, hogy megszáradjon.

Látogató által végezhető ápolási tevékenységek:

Fekvőbetegink ilyen jellegű igénye és korlátozása minden esetben személyre szabott. Erről az ápoló személyzet ad felvilágosítást.

A fertőzések megelőzése, valamint a betegek és a dolgozók biztonsága érdekében kérjük, hogy látogatás alkalmával ne hozzon be:

 • semmilyen a beteg által otthon szedett gyógyszert, nem gyógyszertári forgalomban levő gyógyhatású készítményt
 • cserepes vagy vágott virágot
 • alkoholt, alkohol tartalmú italokat (kivéve, ha kezelőorvos engedélyezi)
 • tudatmódosító szereket
 • dohány termékeket
 • nagyértékű műszaki eszközöket
 • ékszereket, értéktárgyakat
 • nagy mennyiségű készpénzt
 • amennyiben élelmiszert hoznak, kérjük minden esetben egyeztessék az osztályos ápolóval, hogy a beteg fogyaszthatja-e a behozott élelmiszert

Látogató viselkedése:

Kerülni kell a látogatást fertőző betegség gyanúja, alkohol vagy egyéb tudatmódosító szer befolyásolása esetében.

Kép és hangfelvétel készítése:

Gyógykezelt betegek és az itt dolgozó személyzet személyiségi jogainak tiszteletben tartása érdekében a látogatás során mindenféle állókép, mozgókép vagy hangfelvétel készítése szigorúan tilos.

5. Intézményünk munkarendje

5:00 – 5:30 óra között történjen lehetőség szerint a reggeli tisztálkodás. Kérünk minden műtétre kerülő beteget, hogy a műtét napján reggel alaposan tisztálkodjon (fürdés, hajmosás, fogak ápolása, borotválkozás, körömápolás). Ha nehézségekbe ütközik, jelezze az ápolóknak!

5:30 – 6:30 óra között a kezelések történnek. Kérjük, minden kezelés alkalmával, tartózkodjon a betegszobában!

7:00 – 7:30 óra között reggeli osztás. Fennjáró betegek étkezése a folyosón lévő asztaloknál történik.

7:30 óra reggeli vizsgálatok. A betegek vizsgálata az osztályon lévő vizsgálóban történik. A vizsgálat minden betegre vonatkozik.

8:00 óra osztályos vizit.

9:30 – 10:00 óra között kezelések.

10:00 óra zárójelentések és receptek kiadása az osztályos orvosainktól.

11:30 órától ebédosztás. A távozó és az egynapos sebészeti ellátás keretében operált betegeinknek nincs lehetőségünk ebédet adni.

12:30 óra kezelések.

14:00 – 16:00 óra között csendes pihenő.

15:30 – 16:00 óra között kezelések.

17:00 óra vacsoraosztás.

19:30 – 20:00 óra között kezelések. Szükség esetén altatót kérhetnek az ápoló személyzettől.

22:00 óra villanyoltás.

Délelőtt folyamán történik a vizit az osztályos orvossal és az osztályvezető orvossal, valamint a különböző vizsgálatok.

Professzori vizit hétfőn és pénteken történik, kérjük, a szobáikban várakozzanak. Az ápolók időben tájékoztatják Önöket. Tisztelettel kérjük, a munka zavartalan végzése érdekében tartsák be az utasításokat!

Aneszteziológus orvosaink megvizsgálják a másnap műtétre kerülő betegeinket, aneszteziológiai beleegyező nyilatkozatot iratnak alá, ezt követi a másnapi műtétes betegek előkészítése. A műtéti tájékoztatást az osztályos orvos adja meg, műtétre csak az Ön írásbeli beleegyező nyilatkozata után kerülhet sor.

A műtétek reggel 8:00 órától délután 15:00 óráig tartanak.

A műtő területére órát, ékszert, pénzt, szemüveget bevinni TILOS! A műtőbe kizárólag általunk adott ruházatban lehet bemenni, ami alatt csak alsóruházat maradhat, hölgyeknél javasolt a melltartó levétele is. Altatásban végzendő műtét előtt kérjük a kivehető protézis eltávolítását! Kérjük a körömlakk, smink lemosását, a hosszú haj gumival történő összefogását. Műtéti felvilágosítást az operáló orvos ad, műtétre csak az Önök írásbeli beleegyezésével kerülhet sor.

Bennfekvő betegek esetén este 19:00 óra és reggel 6:00 óra között a klinika területét elhagyni csak külön engedéllyel lehet!

Felhívjuk kedves betegeink figyelmét, hogy klinikánk oktató intézmény, ezért az orvostanhallgatók illetve ápoló hallgatók oktatása történik a fekvőbeteg osztályainkon. Az oktatások időpontja változó 8.00-16.00 óráig tart. Kérjük kedves betegeinket, hogy segítség az oktatást.

Az orvosok munkaideje 7:45-kor kezdődik egy 15 perces közös referálóval.

Az étkezések ideje: reggeli 7:00-7:30, ebéd 11:30-12:30, vacsora 17:00-17:30 között. Azon betegek esetében, akiknek a speciális diéta miatt az időpontok meghatározottak, természetesen alkalmazkodunk az időpontokhoz.

Ápolóink/szakdolgozóink munkarendje az alábbiak szerint alakul: ápolók munkarendje 7.00-19.00 óráig, illetve 19.00-7.00 óráig tart. Az osztály átadás 6:45-7:15 és 18:45- 19:15 között zajlik. Ebben az időszakban csak fontos esetben zavarják meg az osztály és a betegek átadását.

A gyógyszerosztás rendje: a gyógyszereket 7.00 óra, 12.00 óra és 19.00 órakor adjuk ki a betegeinknek. Azokat a gyógyszereket, amelyeket előírás szerinti időpontban kell bevenni, a betegek az időponthoz igazodva kapják meg. A betegeknek az esti vizit alkalmával van lehetőségük az orvostól az éjszakára esetlegesen szükséges altató kérésére.

6. Betegek átadása, szállítása más osztályra, illetve más intézménybe

Intézményünkben történő ellátása során előfordulhat, hogy olyan változás következik be, ami szükségessé teszi más osztályra vagy más intézménybe történő áthelyezését.

Az áthelyezés szükségességéről az osztályvezető orvos dönt. A beteget szóban tájékoztatjuk az áthelyezés tényéről, időpontjáról. Sérülékeny csoportba tartozó beteg (gyermek, idős, fogyatékkel élő, kommunikációra képtelen vagy demens beteg), végstádiumban levő beteg esetén a hozzátartozót telefonon értesítjük, megérkezését követően személyesen tájékoztatjuk.

Akut, életveszélyes állapot hirtelen kialakulása miatt áthelyezett beteg esetén a hozzátartozót telefonon értesítjük.

Munkatársaink elkészítik a zárójelentést, a bentfekvésről készült igazolást, és az ápolási zárójelentést, amely a másik intézménybe történő áthelyezéshez szükséges.

A kezelőorvos dönt a szállítás módjáról. Ennek megfelelően megrendelésre kerül a mentő vagy a betegszállító.

Klinikák közötti áthelyezés esetén a klinika betegszállítója ‒ ha szükséges orvosi és ápolói felügyelettel ‒ kíséri át a beteget a fogadó klinikára.

Áthelyezése esetén személyes tárgyai, ruházata az alábbi úton jutnak el Önhöz:

 • központi intenzív osztályra történő áthelyezés esetén az osztályra (ahol a beteg eredetileg feküdt) beosztott ápoló leltárt készít a klinikán maradt holmikról, amelyet a leltári jegyzékkel együtt az osztályon tud átvenni.
 • más intézménybe történő áthelyezés esetén a beteg holmijáról átadó-átvevő leltár készül, amelyet a mentőszolgálat vagy betegszállító cég munkatársa vesz át, aláírásával és dátummal igazolva.
7. A beteg elbocsátása

Amennyiben az Ön állapota már nem indokolja a további ellátást, elbocsátásra kerül intézményünkből. Az elbocsátás lehetőségéről, annak tervezett idejéről és módjáról kezelőorvosa tájékoztatja Önt. Ennek során mindenképp jelezze, ha hazabocsátásához segítséget kér, illetve nincs, aki otthonában vagy a fogadó intézményben várni tudja Önt. Amennyiben szükséges, és hozzátartozója nem biztosítja az otthonába történő hazamenetelt, a szociális segítő intézkedik az otthoni fogadásról, vagy más intézményi elhelyezéséről. Szükségessége esetén a Központi Ágynyilvántartó szerint megadott területileg illetékes osztállyal vesszük fel a kapcsolatot, a beteg további kezelésével kapcsolatban.

Az elbocsátásra a nap folyamán a reggeli, délelőtti órákban szokott sor kerülni. Az elbocsátás napján még reggelit fog kapni. Távozó betegeinket megkérjük, hogy 8:00 óráig hagyják el az ágyat.

Amennyiben betegszállító autóval vagy mentővel távozik, az autó érkezéséig az intézményben, a kórteremben tartózkodhat, az ágyat a betegszállító autó megérkezését követően kell elhagyni.

Elbocsátása előtt az alábbi dokumentumokat kapja kézhez:

 • korábbi zárójelentések, egészségügyi dokumentumok
 • CT, MR CD dokumentációja
 • jelenlegi bentfekvéséről készült zárójelentés
 • igazolás a bentfekvés időtartamáról
 • ha szükséges szakorvosi javaslat (gyógyszer, tápszer, gyógyászati segédeszköz)
 • receptek az újonnan beállított gyógyszerekről

Elbocsátásakor mindenképp érdemes tudakozódni, ha nem kapott választ vagy kielégítő választ az alábbi kérdésekről:

 • további gyógyszerszedés rendje
 • lehetséges mellékhatások
 • azok az esetek, tünetek, panaszok, amikor azonnal orvoshoz szükséges fordulni
 • következő kontroll időpontja, helye
 • követendő életmód

Egészségügyi dokumentációját a későbbiekben az alábbiak szerint kérheti meg intézményünktől:

Jogos kérelem esetén tájékoztatjuk a kérelmezőt a másolat kiadás módjáról, költségéről és a másolatok kiadásának vagy megküldésének várható idejéről. Az átvett kérelmet az osztály, illetve az intézmény vezetősége megvizsgálja, és ha nem arra jogosult terjesztette elő, vagy jogosultságát nem igazolta, vagy olyan adatok megismerését kívánja, melyekhez joga nincs, úgy a kérelmet el kell utasítani.

Amennyiben úgy dönt, hogy intézményünket az Ön saját döntése alapján, a kezelőorvos javaslata ellenére vagy értesítése nélkül hagyja el, ezt az alábbi módon teheti meg:

A kezelőorvos, ügyeleti időben az ügyeletes szakorvos pontosan tájékoztatja Önt betegségéről, a várható szövődményekről, a kezelés elutasításának következményeiről. Arról, hogy a javaslat ellenére kívánja a kórházi ellátást elutasítani írásban kell nyilatkoznia aláírásával. Ezt követően elkészítésre kerül a zárójelentése, melybe szintén beírásra kerül. A zárójelentés átadását az orvos, az átvételt Ön írja alá.

Intézményünk nem javasolja, hogy azt a kezelőorvos értesítése nélkül hagyja el, az alábbi okok miatt:

Amennyiben Ön bejelentés nélkül hagyja el a klinikát értesítjük megjelölt hozzátartozóját. Ha ő nem tud az Ön hollétéről, értesítjük a hatóságot is.

8. Biztonság

Vagyonvédelem, értéktárgyak megőrzése

A Klinika csak a gazdasági iroda páncélszekrényében elhelyezett készpénzért/értéktárgyért vállal felelősséget. Egyéb helyen tárolt értékekért a Klinika felelősséget nem vállal.

Amennyiben értékmegőrzést kíván igénybe venni jelezze az osztályvezető főnővérnél, aki leltár készítése után az Ön értékeinek elhelyezéséről gondoskodik a klinika széfjében. A széfbe csak pénz, ékszer, értékpapír elhelyezésére van lehetőség. Nagyméretű eszközök pl. laptop elhelyezése nem lehetséges. Felhívjuk figyelmüket, hogy a széfből csak hétköznapokon 8.00-15.00 óra között lehet az ott elhelyezett tárgyakat kivenni, elhelyezni.

A felvételre került fekvőbetegek felsőruházatának, cipőjének megőrzéséről kérésre, illetve eszméletlen betegek értéktárgyainak megőrzéséről a klinika gondoskodik. A ruházat elhelyezhető a kórteremben található zárható szekrényben, a beteg saját felelőssége mellett.

A kísérő nélkül érkező eszméletlen, tudatzavar jeleit mutató betegnél, illetve kiskorú, korlátozottan cselekvőképes, cselekvőképtelen beteg esetében az ápoló értékleltárt készít, és a beteg pénzét és értékét továbbítja a klinikai Szervezeti Ügyrend szerinti értékmegőrző helyére, a gazdasági irodába, s mivel az eszméletlen beteg aláírni nem tud, két tanúval köteles az értékleltárt aláíratni.

A mentővel szállított betegek esetében a Mentőszolgálat tételes leltárral adja át a beteg értékeit és ruházatát, és csak a szabályszerű átadás után lehet a mentő menetlevelét leigazolni.

Amennyiben a kórtermet elhagyja, úgy kérjük, személyes értéktárgyai őrzéséről gondoskodni szíveskedjen (zárja el, bízza hozzátartozójára, vigye magával), semmiképpen se hagyja elől, jól látható helyen!

A Klinika területére tilos fegyvert, vagy – a jogszabályban meghatározott – közbiztonságra különösen veszélyes eszközt behozni.

Tűzvédelem

A Klinika területén a dohányzás és nyílt láng használata tilos! Dohányzásra kizárólag a bejárattól számított 5 méteres körzeten kívül van lehetősége.

Felhívjuk figyelmét, hogy amennyiben a Klinika területét – pl.: közterületen történő dohányzás érdekében – elhagyja, úgy abban az időszakban nem áll gyógykezelés, így a Klinika felügyelete alatt. Kérjük távozása célját és várható idejét, illetve visszaérkezését minden esetben közölje az osztályos nővérrel/orvossal!

Tűz esetén kérjük kövesse a klinika munkatársai, portaszolgálat vagy a hatóság utasításait! A menekülési útvonalakat a folyosón elhelyezett alaprajzokon tekintheti meg.

A Klinika kiürítése esetén, kérjük az épület elhagyását azonnal kezdje meg (ne kezdje el személyes tárgyainak összepakolását) és kövesse a menekülési útvonalat jelző zöld nyilakat (mennyezeten, oldalfalon elhelyezve a folyosókon)!

Környezetvédelem

 Klinikánkon a hulladékok gyűjtése szelektíven történik.

Az erre rendszeresített gyűjtőket a klinika osztályain, a folyosón és az alagsorban helyeztük el.

Kérjük ügyeljenek rá, hogy ezen gyűjtőkbe más jellegű hulladék ne kerüljön!

Az egészségügyi ellátás során veszélyes hulladékok is keletkezhetnek, melyeket a többi hulladéktól külön, erre rendszeresített hulladékgyűjtő edényben gyűjtünk. Bár a veszélyes hulladékot legtöbbször az egészségügyi személyzet helyezi el, előfordulhat, hogy ellátása során Önnél is keletkeznek ilyen jellegű hulladékok, leginkább pl. vérvétel után, vérrel szennyezett gézlap. Kérjük, ha Önnél ilyen veszélyes hulladék keletkezik, azt minden esetben a személyzetnek adja oda, majd ők gondoskodnak a kidobásáról.

Rendkívüli események, segítségkérés

Amennyiben rendkívüli – a házirendbe, jogszabályba ütköző vagy egyéb a normálistól eltérő – eseményt észlel (pl.: látogatási időn kívül ismeretlen személyek a kórteremben, lopás, egyéb rendbontás, tűz stb.), kérjük haladéktalanul jelezze a Klinika munkatársainak, a portaszolgáltnak, vagy hívja a nap 24 órájában az

Egyetem Központi Diszpécser- és Járőrszolgálatát a 06 20 663 2000-es telefonszámon
(belső telefonról 0*2000, vagy központon keresztül a 2000-es mellék)!

9. Betegazonosítás

Intézményünkben a betegellátás biztonságának fokozása és az esetleges tévesztések elkerülése (pl.: betegcsere, leletcsere, oldaltévesztés, gyógyszercsere, stb.) érdekében betegazonosító rendszert működtetünk. Ennek keretében a felvétele folyamán Önt, ha a feltétel ellen nem tiltakozik betegazonosító karszalaggal látjuk el, melynek kérjük folyamatos viselését és olvashatóságának megőrzését.

Ezen túl, az Ön biztonsága érdekében, ellátása során egyes tevékenységek megkezdése előtt (pl. gyógyszer beadása, vizsgálat elvégzése, átadási folyamatok) munkatársaink megkérdezhetik Öntől nevét, és más adatát is annak érdekében, hogy személyazonosságáról megbizonyosodjanak. Kérjük, válaszaival ekkor is segítse munkánkat!

10. Térítés ellenében nyújtott szolgáltatások

Intézményünkben – térítés ellenében – további szolgáltatások igénybevételére nyílik lehetőség. Ezeket a szolgáltatásokat az Egyetem Térítési Díj Szabályzata (https://semmelweis.hu/betegellatas/teritesi-dijak/) tartalmazza, mely az egyetem honlapján érhető el, illetve a Betegfelvételi Irodában kérhet tájékoztatást.

A Semmelweis Egészségügyi KFT-n keresztül is igénybe veheti szolgáltatásainkat. Erről részletesen tájékozódhat a https://semmelweiskft.hu/ oldalon.

Hotelszolgáltatás igénybevétele-magasabb komfortfokozatú elhelyezés

Hotelszolgáltatás kísérő részére: 5.000.- Ft/fő/éjszaka
Magasabb komfortfokozatú elhelyezés: 10.000.- Ft/fő/éjszaka
A kérelmezés és elbírálás szóban és írásban is történhet.
A fizetés és számla kiállítása a Felvételi Irodán történik.

11. Egyéb szolgáltatások

Ezen túl intézményünk területén az alábbi szolgáltatások kereshetők fel:

Büfé az udvarban található étteremben.

Meleg étkezésre az udvarban található étteremben van lehetőség.

Kávéautomata az épület alagsorában.

12. Vallásgyakorlás

Klinikánkon az osztályon folyó gyógyító munka zavartalanságának biztosítása mellett minden beteg szabadon gyakorolhatja vallását, és az egyházi személlyel való kapcsolattartási jogát.

Betegjogok

13. Betegjogok és betegkötelezettségek

(lásd Jelen dokumentum végén BETEGJOGOK GYAKORLÁSA c.)

Pácienseinket megilletik az egészségügyről szóló 1997.évi CLIV. törvényben meghatározott betegjogok. Ezek az egészségügyi ellátáshoz való jog, az emberi méltósághoz való jog, a kapcsolattartás joga, a gyógyintézet elhagyásának joga, a tájékoztatáshoz való jog, az önrendelkezéshez való jog, az ellátás visszautasításának joga, az egészségügyi dokumentáció megismerésének joga, az orvosi titoktartáshoz való jog.

Ugyanakkor a betegjogok mellett, a betegnek a kórházi tartózkodás, a gyógyítási folyamat során kötelezettségei is vannak.

14. A betegjogi jogvédelem lehetősége
14.1.    Panaszkezelés

Ha a beteg vagy hozzátartozója az egészségügyi ellátás igénybevétele során az ellátással összefüggésben panaszt kíván tenni, és az őt kezelő osztályon nem nyer orvoslást, a klinikaigazgatónál jegyzőkönyvbe diktálhatja. 10 munkanapon belül a panaszbejelentés kivizsgálásáról írásbeli tájékoztatást kap az egészségügyi intézménytől.

A kórházi panaszkivizsgálás rendje nem érinti a beteg azon jogát, hogy a panasz kivizsgálásával összefüggésben más szervhez is fordulhat (Betegjogi képviselő).

14.2.    Betegjogi képviselő

Panaszával fordulhat a területileg illetékes betegjogi képviselőhöz is az alábbi elérhetőségeken:

Betegjogi képviselő

neve: Lengyel Ingrid
telefonszáma: 06 20 4899-609
fogadó órája, helye: minden páros hét szerda 13:00 – 16:00 óra között,
SE I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika I. em. klinikai gondozói szoba (1088 Bp., Baross. u. 27.)
e-mail címe: ingrid.lengyel@ijb.emmi.gov.hu

BETEGJOGOK GYAKORLÁSA

Betegjog mindazon jogosultságok összessége, melyek az egészségügyi ellátás során az azt igénybevevő személyt megilletik. A betegjogoktól nem választhatók el a beteg kötelezettségei sem, melyeket a betegjogok mellett ebben a kiadványban i mertetünk.

 1. BETEGJOGOK AZ EGÉSZSÉGÜGYI TÖRVÉNYBEN (1997.évi CLIV. törvény)
 2. AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSHOZ VALÓ JOG

Az életmentő, illetve a súlyos vagy maradandó egészségkárosodás megelőzését biztosító ellátást, a fájdalom csillapítását, illetve a szenvedés csökkentését is jelenti. Az egészségügyi ellátáshoz való jog akkor megfelelő, ha a vonatkozó szakmai, etikai szabályok, irányelvek betartása megtörténik. Folyamatosan hozzáférhetőnek kell lennie az ellátásnak, ami azt jelenti, hogy a beteg egészségügyi állapotának megfelelő ellátási szinten, például alapellátásban, járó,- vagy fekvőbeteg-ellátásban kell az adott ellátást biztosítani.

 1. AZ EMBERI MÉLTÓSÁGHOZ VALÓ JOG

azt jelenti, hogy a betegen kizárólag az ellátáshoz szükséges beavatkozások végezhetők el, továbbá, hogy a beteg ellátása során szeméremérzetére tekintettel ruházata csak a szükséges időre és szakmailag indokolt mértékben távolítható el. A beteget csak méltányolható okból és indokkal lehet várakoztatni.

A beteg az ellátás során korlátozható jogainak gyakorlásában, de csak indokoltan a törvény szerinti feltételek fennállása esetén. A beteg személyes szabadsága is korlátozható ugyan, de csak sürgős esetben, illetve mások és saját testi épsége, egészsége, élete megóvása érdekében.

A korlátozó intézkedéseket főszabály szerint a kezelőorvos rendelheti el. (Kivételt képeznek ez alól azok az intézmények, ahol nincs állandó orvosi felügyelet: akkor a korlátozó intézkedést a szakápoló is elrendelheti, úgy hogy arról a kezelőorvost jóváhagyás céljából értesíti.) A korlátozó intézkedésről a területileg illetékes szakterületnek megfelelő jogvédelmi képviselőt (betegjogi, ellátottjogi vagy gyermekjogi képviselőt) is értesíteni kell. Az intézkedés jóváhagyása esetén az orvosnak jogszabályban meghatározott időközönként felül kell vizsgálnia a korlátozó intézkedés elrendelésének jogszerűségét. A korlátozás addig tarthat, amíg az elrendelés oka fennáll.

 1. A KAPCSOLATTARTÁS JOGÁNAK GYAKORLÁSA

mindig a gyógyintézetben meglevő feltételektől függ, ezt a Betegtájékoztató-Házirend tartalmazza. Természetesen a joggyakorlás feltétele a betegtársak jogainak tiszteletben tartása és a betegellátás zavartalanságának biztosítása is. Ez a jog magában foglalja, hogy a betegnek joga van a gyógykezelés ideje alatt szeretteivel, hozzátartozóival, és egyéb személyekkel kapcsolatot tartani, látogatókat fogadni, vagy egyes személyeket a látogatásból kizárni.

Súlyos állapotú betegnek joga van ahhoz, hogy az általa, vagy cselekvőképtelensége esetén törvényes képviselője által megjelölt személy mellette tartózkodjon. A kiskorú beteg mellett tartózkodhat szülője, vagy törvényes képviselője, illetve az általuk megjelölt személy. A szülő nőnek joga van ahhoz, hogy az általa megjelölt személy a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan vele lehessen, a szülést követően pedig ahhoz, hogy gyermeke vele lehessen, ha ennek orvos-szakmai akadálya nincs.

A betegeket megilleti a vallási meggyőződésüknek megfelelő egyházi személlyel való kapcsolattartás és a szabad vallásgyakorlás joga is.

 1. A GYÓGYINTÉZET ELHAGYÁSÁNAK JOGA

alapján a beteg a gyógyintézetet elhagyhatja, ha azzal mások testi épségét, egészségét nem veszélyezteti. Amennyiben a beteg bejelenti a távozási szándékát, avagy bejelentés nélkül távozik, akkor ezt a kezelőorvosnak rögzíteni kell a beteg egészségügyi dokumentációjában. Cselekvőképtelen, korlátozottan cselekvőképes, illetve az egészségügyi jogok gyakorlása tekintetében részlegesen korlátozott személy esetén a törvényes képviselőt/helyettes joggyakorlót/támogatott döntéshozót a gyógyintézet értesíti. A beteg gyógyintézetből való elbocsátása esetén őt, illetve hozzátartozóját erről ‒ lehetőség szerint ‒ 24 órával korábban tájékoztatni kell.

 1. A TÁJÉKOZTATÁSHOZ VALÓ JOG

kétfajta lehet, az önrendelkezési és a terápiás célú. Az önrendelkezési tájékoztatás célja, hogy a beteg megalapozottan dönthessen a kezelésbe történő beleegyezésről vagy elutasításról. A terápiás tájékoztatás célja a terápiához kapcsolódó tudnivalók a beleegyezés után, például életvezetési tanácsok, vagy a kontroll szükségessége.

A betegnek joga van számára egyéniesített formában, érthető módon történő, teljes körű tájékoztatásra:

 • egészségi állapotáról, annak orvosi megítéléséről,
 • javasolt vizsgálatokról, beavatkozásokról, azok elvégzésének előnyeiről, kockázatairól, tervezett időpontjaikról, a vizsgálatokkal kapcsolatos döntési jogáról,
 • az ellátás folyamatáról, várható kimeneteléről,
 • a további ellátásokról, lehetséges alternatív eljárásokról, módszerekről,
 • a javasolt életmódról,
 • a vizsgálatok eredményéről.

A betegnek joga van:

 • megismerni az ellátásában közreműködő személyek nevét, szakképesítését, beosztását
 • a tájékoztatás során és azt követően kérdezni
 • megjelölni azt a személyt, akit az orvos tájékoztathat, illetve kizárni személyeket a tájékoztatásból.

A tájékoztatásról a cselekvőképes beteg lemondhat, azonban, ha a beavatkozásra a beteg kezdeményezésére kerül sor, lemondása csak írásban érvényes.

 1. AZ ÖNRENDELKEZÉSHEZ VALÓ JOG

alapján a betegnek joga van szabadon dönteni az egészségügyi ellátás igénybevételéről, a beavatkozásokba történő beleegyezésről, illetve azok visszautasításáról. Cselekvőképes beteg megnevezheti azt a személyt, aki jogosult helyette a beleegyezés és visszautasítás jogát gyakorolni, illetve hozzátartozói közül bárkit kizárhat ezen jog gyakorlásából. Amennyiben a beteg cselekvőképtelen és nincs helyettes nyilatkozattételre jogosult személy, akkor az egészségügyi törvény által meghatározott sorrend érvényesül a beleegyezés és visszautasítás jogának a gyakorlására: törvényes képviselő, házastárs/élettárs, gyermek, szülő, testvér, nagyszülő, unoka.

A beteg beleegyezése nem szükséges, ha:

 • a beteg közvetlen életveszélyben van,
 • a beavatkozás elmaradása mások testi épségét, egészségét veszélyezteti,
 • a helyettes joggyakorló beleegyezése késedelemmel jár, a beavatkozás késedelme pedig a beteg egészségének súlyos vagy maradandó károsodásához vezet,
 • invazív (testen belüli) beavatkozás közben szükségessé válik a műtét kiterjesztése, és a kialakult állapot sürgős szükségnek minősíthető.

A beteg beleegyezése történhet szóban, írásban, ráutaló magatartással, melyet bármikor visszavonhat.

Írásbeli nyilatkozat kell:

 • minden műtéti, illetve az emberi testbe hatoló komolyabb beavatkozás előtt,
 • bármely, életében eltávolított sejtjének, szövetének, szervének, testrészének – egészségügyi ellátással össze nem függő – bármilyen célú felhasználásához.
 1. AZ ELLÁTÁS VISSZAUTASÍTÁSÁNAK JOGA

szerint minden cselekvőképes beteget megillet az ellátás visszautasításának joga kivéve, ha ezzel mások életét, vagy testi épségét veszélyezteti. Lehetőség szerint fel kell tárni, hogy mi vezette a beteget arra, hogy a kezelést visszautasítsa, és tájékoztatni kell a kezelés elmaradásának következményeiről. Meg kell kísérelni, hogy a döntését megváltoztassa, de nem szabad a döntés megváltoztatására kényszeríteni.

A beteg minden olyan ellátást, amelynek elmaradása esetén egészségi állapotában várhatóan súlyos vagy maradandó károsodás következne be, csak közokiratban vagy teljes bizonyító erejű magánokiratban, illetve írásképtelensége esetén két tanú együttes jelenlétében utasíthat vissza. Ez a jog nem illeti meg a cselekvőképtelen és a korlátozottan cselekvőképes beteget.

Életmentő vagy életfenntartó ellátás visszautasítására egy 3 tagú orvosi bizottság (pszichiáter, szakorvos, kezelőorvos) vizsgálatát követően van mód. A bizottságnak egybehangzóan és írásban kell nyilatkoznia arról, hogy a beteg döntését a következmények tudatában hozta meg, a beteg olyan súlyos betegségben szenved, amely az orvostudomány mindenkori állása szerint rövid időn belül – megfelelő egészségügyi ellátás mellett is – halálhoz vezet és gyógyíthatatlan. A beteget a vizsgálatot követő 3. napon ismételten nyilatkoztatni kell két tanú előtt. A beteg nem utasíthatja vissza az életfenntartó vagy életmentő beavatkozást, ha várandós és előre láthatóan képes a gyermek kihordására. A cselekvőképességében bármely módon korlátozott beteg esetében – életmentő vagy életfenntartó ellátás visszautasításakor – az egészségügyi szolgáltató indít keresetet a beleegyezés bíróság általi pótlása iránt. A bíróság nemperes eljárásban, soron kívül jár el.

A visszautasításra vonatkozó jognyilatkozat bármikor, alaki kötöttség nélkül visszavonható. Cselekvőképes személy – későbbi esetleges cselekvő képtelensége esetére – közokiratban előre rendelkezhet a visszautasításról, illetve a helyettes joggyakorlóról. (un. – Élő végrendelet –)

 1. AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOKUMENTÁCIÓ MEGISMERÉSÉNEK JOGA

alapján az egészségügyi dokumentációval az egészségügyi szolgáltató, az abban szereplő adattal a beteg rendelkezik.

A beteg jogosult

 • a gyógykezeléssel összefüggő adatainak kezeléséről tájékoztatást kapni,
 • a rá vonatkozó egészségügyi adatokat megismerni,
 • az egészségügyi dokumentációba betekinteni, azokról kivonatot vagy másolatot készíteni, valamint saját költségére másolatot kapni,
 • több résztevékenységből álló, összefüggő ellátási folyamat végén vagy fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátást követően írásbeli összefoglaló jelentést (zárójelentést) kapni,
 • az általa pontatlannak vagy hiányosnak vélt rá vonatkozó egészségügyi dokumentáció kiegészítését, kijavítását kezdeményezni.

A beteg halála után törvényes képviselője, közeli hozzátartozója, valamint örököse – írásos kérelme alapján – jogosult a halál okával összefüggő vagy összefüggésbe hozható, továbbá a halál bekövetkezését megelőző gyógykezeléssel kapcsolatos egészségügyi adatokat megismerni, az egészségügyi dokumentációba betekinteni, valamint azokról kivonatot, másolatot készíteni vagy saját költségére másolatot kapni.

Az egészségügyről szóló törvény kivételesen lehetőséget ad a pszichiátriai betegek esetén a dokumentáció megismeréséhez való jog orvos általi korlátozására, ha alapos okkal feltételezhető, hogy a dokumentáció megismerése a beteg gyógyulását nagymértékben veszélyeztetné, vagy más személy személyiségi jogait sértené. A korlátozásról a betegjogi képviselőt és a beteg törvényes vagy meghatalmazott képviselőjét haladéktalanul értesíteni kell.

 1. AZ ORVOSI TITOKTARTÁSHOZ VALÓ JOG

alapján a beteg jogosult arra, hogy az ellátásában részt vevő személyek a rá vonatkozó adatokat bizalmasan kezeljék.

A betegnek joga van:

 • eldönteni, hogy állapotáról kinek adható felvilágosítás, illetve ki is zárhat személyeket a tájékoztatásból.
 • olyan körülmények biztosításához, amikor gyógykezelése során csak az ellátásában résztvevő személyek vannak jelen. 

A BETEG KÖTELEZETTSÉGEI

A beteg – amennyiben ezt egészségi állapota lehetővé teszi – köteles az ellátásában közreműködő egészségügyi dolgozókkal képességei és ismeretei szerint az alábbiak szerint együttműködni:

 • tájékoztatni őket mindarról, amely szükséges a kórisme megállapításához, különösen minden korábbi betegségéről, gyógykezeléséről, gyógyszer vagy gyógyhatású készítmény szedéséről, egészségkárosító kockázati tényezőiről,
 • tájékoztatni őket – saját betegségével összefüggésben – mindarról, amely mások életét vagy testi épségét veszélyeztetheti, így különösen a fertőző betegségekről és a foglalkozás végzését kizáró megbetegedésekről és állapotokról,
 • tájékoztatni őket minden, az egészségügyi ellátást érintő, általa korábban tett jognyilatkozatáról,
 • a gyógykezelésével kapcsolatban tőlük kapott rendelkezéseket betartani,
 • a gyógyintézet házirendjét betartani,
 • a jogszabály által előírt térítési díjat megfizetni,
 • jogszabályban előírt személyes adatait hitelt érdemlően igazolni.

 A betegek és hozzátartozóik jogaik gyakorlása során kötelesek tiszteletben tartani más betegek jogait, az intézmény jelen tájékoztatóban előírt működési rendjét, továbbá nem sérthetik az egészségügyi dolgozók törvényben foglalt jogait.

A BETEGJOGI KÉPVISELŐ

Fő tevékenysége:

 • segít a betegnek panasza megfogalmazásában,
 • kezdeményezheti a panasz kivizsgálását,
 • a beteg – illetve egészségügyi okból történő akadályoztatása esetén a hozzátartozó – írásbeli meghatalmazása alapján panaszt tehet az egészségügyi szolgáltató vezetőjénél, fenntartójánál, továbbá a beteg gyógykezelésével összefüggő ügyekben eljár az arra hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóságnál, és ennek során képviseli a beteget,
 • segíti a beteget az egészségügyi dokumentációhoz való hozzájutásban, azzal kapcsolatos meg jegyzések, kérdések feltételében.

A betegjogi képviselő panaszkezelése:

 • A betegjogi képviselő tájékoztatja a beteget a megtett panasz és arra kapott válasz tartalmáról, az eljárási cselekmények helyzetéről, az esetleges további jogorvoslatok, eljárások kezdeményezésének lehetőségeiről.
 • A betegjogi képviselőtől a panasz kivizsgálására irányuló megkeresésre az egészségügyi szolgáltató vezetője 30 napon belül érdemben válaszol.
 • A betegjogi képviselő a panasz megalapozottsága esetén az érintett és a szolgáltató közötti megegyezés létrehozására törekszik.

A betegjogi képviselő jogai, kötelezettségei:

A betegjogi képviselő – az ellátás zavartalanságát nem veszélyeztetve – illetékességi körében jogosult:

 • az egészségügyi szolgáltató működési területére belépni,
 • az ügyre vonatkozó iratokba betekinteni,
 • az egészségügyben dolgozókhoz kérdést intézni.

A betegjogi képviselő köteles:

 • a betegre vonatkozó orvosi titkot megtartani,
 • a beteg személyes adatait a vonatkozó jogszabályok szerint kezelni,
 • az egészségügyi szolgáltató működésével kapcsolatban észlelt jogsértő gyakorlatra és egyéb hiányosságokra a szolgáltató vezetőjének, illetve fenntartójának a figyelmét felhívni, és azok megszüntetésére javaslatot tenni,
 • különös figyelmet fordítani az életkoruk, testi vagy szellemi fogyatékosságuk, egészségi állapotuk, illetve társadalmi-szociális helyzetük miatt kiszolgáltatott helyzetben lévők betegjogi védelmére,
 • rendszeresen tájékoztatni az egészségügyi dolgozókat a betegjogokra vonatkozó jogszabályokról, és azok változásairól.

Budapest, 2019. augusztus 6.