Köszöntő idézet a Mária utcai füzetek 1. megjelent számából (2015. év 1. szám)

Tisztelettel és szeretettel köszöntöm a kiadvány olvasóit!


Évtizedekkel ezelőtt az Országos Szemészeti Intézet kiadványai segítették a szakvizsgára készülőket, illetve az érdeklődő már szakvizsgával rendelkező szemorvosokat.


Jómagam is sokat tanultam ezekből a füzetekből. Aztán az országos intézeteket megszüntették és a kiadványokra nem jutott forrás a későbbiekben. Néhány évvel ezelőtt Süveges professzornő „Tömő utcai füzetek” címmel indított el egy kiadvány sorozatot, amely ezt a hiányt volt hivatott pótolni. A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáit érintő szervezeti változások miatt az utóbbi évtizedben ezen kiadvány megjelentetése is sajnálatosan megszűnt. A 2014-es Magyar Szemorvostársaság Kongresszusán több olyan kurzus hangzott el, amely érdemes arra, hogy egy kiadványban publikálásra kerüljön. Ezért hívjuk életre ismét az egyetemi klinikák összevonása után „Mária utcai füzetek” néven korábbi hagyományunkat. Sajnos a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikája nem rendelkezik a publikáláshoz szükséges anyagi forrással, azonban a magas szakmai tartalom révén reméljük, hogy találunk olyan támogatókat elsősorban a szemészeti termékeket forgalmazó cégek körében, akik érdemesnek találják a szakmai anyagok megjelentetését segíteni. Ezen – reményeink szerint hagyományteremtő – első „füzetünk” megjelenését a Novartis Hungária Kft. támogatása tette lehetővé, melyet ezúton is köszönünk.

Jelen kiadványban a retina leválás korszerű kezelését foglalták össze a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának munkatársai.
Kívánom, hogy forgassák haszonnal ezt a füzetet, hasznosítsák a legújabb ismereteket. Célunk, hogy a betegellátást segítsük és tartsuk olyan magas színvonalon, amelyet korábbi munkánkkal megvalósítottunk.


Budapest, 2015. június
Dr. Nagy Zoltán Zsolt
igazgató
SE Szemészeti Klinika

Címlapok-galéria: