Klinikánk korszerűsített járóbeteg ambuláns helyiségei, valamint a bronchológiai műtő új EBUS egysége kerültek átadásra 2024. február 21-én. Az átadóra egyetemi vezetőink is meghívást kaptak. Dr. Merkely Béla a Semmelweis Egyetem rektora, Dr. Szabó Attila klinikai központ elnök úr, rektorhelyettes, Dr. Pavlik Lívia kancellár asszony és Dr. Kellermayer Miklós, az Általános Orvostudományi Kar dékánja.

Dr. Merkely Béla rektor úr az átadó alkalmával bejelentette, hogy a Külső Klinikai Tömb orvosszakmai főigazgatójává nevezi ki dr. Müller Veronikát, klinikánk igazgatóját.

A klinika földszintjén működő hat járóbeteg-ellátó szoba, illetve a kapcsolódó betegfogadó, váró és egyéb közösségi, valamint vizsgálóhelyiségek felújítása két hónap alatt zajlott le, az orvosok és a páciensek pedig már birtokba is vehették a megújult tereket. Évente mintegy 30 ezer járóbeteget látunk el, és kétezer kúraszerű onkológiai ellátást biztosítunk, országosan egyedülálló módon valamennyi speciális ellátási módban. A bronchoszkópia a tüdőgyógyászat alap vizsgáló módszere, amellyel a hörgőket vizsgálják, és ha szükséges, mintavételre is alkalmas. Számos légzésfunkciót érintő betegség, de főleg a daganatos megbetegedések diagnosztikájában fontos. Az EBUS egység lehetőséget ad arra, hogy a korábbi, mellkassebészeti megoldáshoz képest az altatott, bódított beteg légcsövébe juttatott bronchoszkóp a kapcsolódó ultrahang segítségével közvetlenül megtalálhassa a gyanús nyirokcsomót, és egyúttal beleszúrva mintát is lehet venni vele. „Ez sokkal kevésbé megterhelő a páciensnek, és sokkal hamarabb ad eredményt is” – hívta fel a figyelmet dr. Müller Veronika. A műtő mellett kialakítottunk egy, a hallgatók és szakorvosok gyakorlati oktatását segítő skill labort is, ahol szimulációs eszközökkel elsajátíthatják a tüdő vizsgálatát segítő eszközök használatát.