UNIÓS FORRÁSOKBÓL ÚJULT MEG A SEMMELWEIS EGYETEM TÖBB ÉPÜLETE

A kivitelezés során több száz nyílászárót, elöregedett vezetéket és radiátort cseréltek ki, felújították a korszerűtlen fűtési rendszereket, fűtésszabályozókat szereltek fel, több helyen új, korszerű víz- és hőszigetelést is kapott az épületek homlokzata és tetőszerkezete.
Az elmúlt évek legnagyobb volumenű és hatású energetikai korszerűsítése zárult le a Semmelweis Egyetemen a „KEHOP-5.2.4-15-2016-00004 Energetikai korszerűsítés a Semmelweis Egyetem több helyszínén” elnevezésű projekt keretében. Az energetikai korszerűsítési projektben 7 létesítményt újítottak fel.
A Semmelweis Egyetem története több mint kétszázötven évvel ezelőtt kezdődött. 1769-ben Mária Terézia orvosi karral egészítette ki a Nagyszombati Egyetemet, az intézmény pedig azóta is hazánk és a közép-európai régió vezető orvos-egészségügyi felsőoktatási intézménye. Az egyetemhez számos kollégium, kórház és rendelőintézet tartozik, melyek közül 8 nagykapacitású energetikai korszerűsítésre kerülhetett sor.

Elsőként a Tömő utca 25-29. szám alatti épület újult meg, ezt követte a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika, majd újabb három helyszínen fejeződött be a beruházás: megújulhatott a Semmelweis Egyetem Balassa János Kollégiuma, a Gyermekgyógyászati Klinika Bókay utcai- és Tűzoltó utcai részlegének épülete, később a felújítás elérte a Neurológiai Klinikát, a Markusovszky Lajos Kollégiumot is. A felújítási programnak köszönhetően minden épület korszerű energetikai minősítést kapott.

Korszerű fűtés, új nyílászárók, energiatakarékos épületek

A felújítás által érintett intézményekben több száz diák és több ezer egyetemi dolgozó mindennapjai válnak komfortosabbá, ahogyan a klinikákon és rendelőkben kezelésen részt vevő évi több tízezer páciens is modernebb környezetben gyógyulhat, és kap orvosi ellátást.

A nagyszabású korszerűsítés során

1850 db nyílászárót cseréltek ki;
6451 méternyi elavult vezetéket és csőrendszert cseréltek le,
13900 m2 épület-felület kapott korszerű szigetelést.
A 4,7 milliárd forintos összköltségvetésű KEHOP projektből a hét helyszínen közel 4,5 milliárd forint értékben valósult meg energetikai korszerűsítés. A rekonstrukció a magyar kormány és az Európai Unió közös finanszírozásában valósult meg.

A korszerűsítési projekt helyszínei és főbb elemei

Tömő utca 25-29. szám alatti épület: energetikai projektek (utólagos hőszigetelés és külső nyílászáró csere, előadóterem gépészeti felújítása)
Neurológiai Klinika: külső nyílászáró csere
Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika: külső nyílászáró csere
Balassa János Kollégium: utólagos hőszigetelés és külső nyílászáró csere
Markusovszky Lajos Kollégium: energetikai korszerűsítése, utólagos hőszigetelés és külső nyílászáró csere
Markusovszky Lajos Kollégium: kazánház korszerűsítés
Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai részleg „A” épület, „B” épület, „C” épület, Ambulancia épületének külső nyílászáró cseréje, komplett fűtési és HMV rendszerének cseréje
Gyermekgyógyászati Klinika Bókay utcai részleg: Főépület, Hematológiai épület, Vese Pavilon épület, Ambulancia épület komplett fűtési és HMV rendszerének cseréje.