Kutatóhely aktív tudományos élettel

 

A hazai és nemzetközi pályázatoknak köszönhetően a Klinika falai közt aktív tudományos élet zajlik. Munkacsoportjaink kutatásokat végeznek intersticiális tüdőbetegség (ILD), asztma, tüdőrák, COPD, alvászavarok (obstruktív alvási apnoe-OSA), pulmonáris hypertónia (PH), valamint tüdőt érintő infekciók (pl. multirezisztens kórokozók, COVID-19), légzőszervi rehabilitáció és invazív tüdővizsgálatatok területén. Vizsgáljuk a légúti nyálkahártyán ható gyógyszereket, illetve számos klinikai gyógyszervizsgálatban biztosítjuk a legújabb kezeléseket a pácienseknek.

Számos hazai és külföldi intézmény kutatóival szoros együttműködve biztosítjuk tudományos team munkát. A fiatal kutatók mobilitásval a más intézményekben megszerezhető tapasztalatokat a Klinika orvosszakmai betegellátást segítő és tudományos gyakorlatában is alkalmazzuk. A Klinikán évente 8-12 nemzetközi szaklapban közölt, eredeti tudományos közlemény születik és számos magyar nyelvű dolgozat készül. Kutatóink mind magyar mind külföldi konferenciák állandó résztvevői. Továbbá, a hazai hivatalos tüdőgyógyászati tankönyvek is ebben a műhelyben születnek.

A Klinika több orvosi műszergyártó céggel tart fenn kutató-fejlesztői kapcsolatot, így rendszeresen részt vesz új orvostechnológiai eszközök fejlesztésében, tesztelésében és alkalmazásában.