2022.12.22.   A beszélgetés erre a linkre kattintva visszanézhető, 10:18-tól (07:04-kor)

 

Üdvözöljük a műtétben közreműködő orvosokat, doktor Bohács Anikót, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának egyetemi docensét, professzor, doktor Bánhidy Ferencet, a Semmelweis Egyetem általános rektorhelyettesét, és professor, doktor Rényi-Vámos Ferencet, a Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinika igazgatóját, és az Országos Onkológiai Intézet Mellkassebészeti Központ vezetőjét.

Jó reggelt kívánok!

Mv2: Jó reggelt kívánunk!

Mv: Főorvos asszony, professzor urak, nos, hát szívből gratulálunk! Ugye ezzel kezdtük, amikor megérkeztek. Természetesen a kismamának is, a babának is. A legfontosabb kérdés ilyenkor, amely a képek alapján feltételezhetjük, de az önök szájából ezt jó lesz hallani, hogy hogy van a kisbaba, és hogy van a kismama? Melyikőjük tudja?

-Bánhidy Ferenc, általános rektorhelyettes, Semmelweis Egyetem: Én találkoztam vele talán legutóbb.

-Mv: Igen, igen, a szülésnél ugye.

-Bánhidy Ferenc: Vasárnap mentek haza, otthon vannak, nagyon jól vannak. A kisfiú kitűnően, jó állapotban van. Eszik édesanyjától, tudja szoptatni, nincs ilyen probléma. Minden rendben van.

-Mv2: Mikor történt a tüdőtranszplantáció?

-Rényi-Vámos Ferenc, igazgató, Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinika: Hát most már három éve volt a tüdőtranszplantáció, és megmondom önnek őszintén, hogy ez egy igazi karácsonyi ajándék, mert egy sikeres tüdőtranszplantáció után valóban teljes értékű életet tudnak élni a betegek, de ez fantasztikus, hogy még egy életnek is, egy életet is tudott adni.

-Mv2: Magát a tervezési folyamatot hogy kellett elképzelni? Az anyuka megjelent önöknél, és elmondta, hogy szeretne babát. Innentől kezdve hogyan jöttek a következő lépések?

-Bohács Anikó, egyetemi docens, Semmelweis Egyetem: A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján ő rendszeres gondozás alatt állt, háromhavonta járt kontrollvizsgálatokra, és alapvetően nem szoktuk tanácsolni a tüdőtranszplantált, illetve a szívtranszplantált betegeknek a gyermekvállalást, mert magas a kockázata, hogy a várandósság alatt szövődmények léphetnek fel. Átbeszéltük, átgondolták ők is, viszont ragaszkodott hozzá, hogy… Felvette a kapcsolatot külföldi kismamákkal, akik transzplantáltként gyermeket vállaltak, és aztán átbeszéltük, hogy mivel kell számolnia, milyen szövődmények, átállítottuk az immunszupresszív kezelését, és ezt követően ellenőriztük a tüdőfunkció állapotát, hogy valóban vállalható-e egy várandósság.

-Mv: A terhesgondozásban jelentett ez nagyobb kihívást önnek, önöknek, és a kismamának, vagy tulajdonképpen minden a normális mederben zajlott?

-Bánhidy Ferenc: Az az érdekes az egészben, hogy én ismertem őt előtte, mielőtt megtörtént a transzplantáció., és eljött, és azt kérdezte, hogyha megtörténik a transzplantáció, akkor vállalhat-e terhességet? Hát tényleg, hát tele lettem aggodalommal, hogy azért ezt nem tudjuk, hogy hogy fog működni, mert nincs igazi nagy tapasztalat, az egész világon nagyon kevés ilyen kismama van, aki tudott szülni, és terhes lett, és megszülte a gyermekét. De hát próbáljuk ki, ő szeretné. Itt a lényeg, hogy ő mit gondolt. Ahogy a tanárnő is mondta, egy olyan hozzáállás, és a professzor is mondta, egy olyan hozzáállással élt ő, hogy nem lehetett ellenállni neki. Biztos az egyszerűbb az lett volna a mi oldalunkról, hogy ne, ne, ne. Hát szó nincs erről, mert ő szerette volna, és mi segítő kezet adtunk ehhez.

-Mv2: Ilyenkor konzultálnak nemzetközi szinten kollégákkal, akik már csináltak mondjuk ilyet, és akik végigkövették, mondjuk egy kismamának a, a babának a megérkezését? Rényi-Vámos Ferenc: Hát ebben az internetes világban azért ez lényegesen egyszerűbb, hiszen rendelkezésre állnak a szakcikkek, ugye rendszeresen járunk kongresszusokra, ahol ugye beszámolnak a hasonló esetekről is. Az utóbbi húsz évben mintegy harminc szülés volt tüdőtranszplantáltaktól, amikor egészséges babának adtak életet, tehát tudtuk nagyjából, hogy ez hogy zajlik, de…

-Mv2: Mi a legnagyobb kihívás mégis?

-Rényi-Vámos Ferenc: Hát én azt gondolom, hogy a legnagyobb kihívás, az a kismama részéről, az a bátorság, hogy túl van egy, azért egy tüdőátültetés óriási nagy műtét, nagyon nagy megterheléssel jár. Ahhoz is nagyon sok erő kell, hogy azt végig tudja valaki csinálni, és hogy ezek után azt mondja, hogy túl vagyok rajta, és én még egy komoly próbatétel elé állok, le a kalappal előtte!

-Mv2: Le a kalappal!

-Mv: Itt egyébként az is veszélyt jelenthet, hogy nem tudom, ugye ön azt mondta, hogy tulajdonképpen százszázalékos életet élhet a tüdőtranszplantált, és nem tudom, hogy ez a hölgy esetében és így van-e, de tulajdonképpen, a kisbabára is jelenthet veszélyt esetleg a kisebb tüdőkapacitás, vagy a kevesebb oxigénbevitel? Hiszen ugye a magzat is az édesanyától kapja, hát valamennyit.

-Bohács Anikó: Igen, alapvetően csak akkor javasoljuk, hogy vállalhat terhességet, hogyha maximálisan, nekik abszolút jól működik a tüdejük, tehát maximális, százszázalékos tüdőfunkciója van, jó oxigénellátással, tehát neki egy nagyon stabil beültetett tüdeje volt, úgyhogy csak ezért tudtuk vállalni, és nem voltak szövődményei, nem voltak különböző kórokozókkal fertőzve ez az új tüdő. Úgyhogy ezek alapfeltételek, és legalább két évig a transzplantáció után stabil állapotba kell lenni, tehát anélkül, hogy ne mérnénk fel ezeket a kockázati tényezőket, és ezek ne álljanak fent, ez fontos, hogy figyeljük meg.

-Mv: A gyermeknél egyébként, ott, vagy hát a magzatnál, amikor a terhesgondozás zajlott, akkor külön, vagy kifejezetten nagy figyelmet kapott a tüdőkapacitás, vagy igazából ez is teljesen átlagosan, és mindennaposan zajlott?

-Bánhidy Ferenc: Hát ahogy a tanárnő említette, gyakorlatilag majdnem ki lehet mondani, hogy egy egészséges kismamáról volt szó, csak, idézőjelben, kapott egy tüdőtranszplantációt. A csak, azt nagyon, ugye világos, mit gondolok ezzel kapcsolatban. Ő egy csoda különben is, én azt hiszem, főleg a hozzáállása, és az ehhez kapcsolódó teste. Tehát mind a kettő ugyanazt sugározta. Én gyereket fogok szülni, aki egészséges lesz. Mi elvégeztük ugyanazokat a vizsgálatokat, és nyugodtan merem itt is mondani, hogy ez a terhesgondozás, ez sokkal egyszerűbb volt, mint az átlagos terhesgondozás.

-Mv2: De érdekes, igen.

-Mv: Hát együttműködőbb volt a kismama? Bánhidy Ferenc: Nemcsak az együttműködése, hanem, szóval nemcsak a hozzáállása, hanem az ő egészségi állapota. És a másik, a császármetszés. Az égvilágon nyugodtan kimondhatom, semmilyen szövődmény, egy árva különbség nem volt, mint teljesen…

-Mv2: Teljesen zökkenőmentesen, és komplikációmentesen zajlott.

-Bánhidy Ferenc: Igen, így van.

-Mv2: Gondolom, hogy ilyenkor, amikor meghívást kapnak majd különböző konferenciákra, ez az ügy mindenképpen egy olyan ügy lesz, amit prezentálni fognak, és ami precedens értékű születés lesz gyakorlatilag.

-Rényi-Vámos Ferenc: Igen, mindenféleképpen. Azt gondoljuk, hogy van tudományos értéke, de megmondom önöknek őszintén, hogy ez egy igazi karácsonyi csoda, tehát a mi életünkben is. Mi azért racionális orvosok vagyunk, de ez egy karácsonyi csoda, amit most megéltünk.

-Mv2: Meg egy igazi csapatmunka. Rényi-Vámos Ferenc: Így van.

-Mv2: Hány éves volt a kismama? Még azt nem tudtuk…

-Bohács Anikó: Harminc.

-Mv2: Harminc. Igen, hát…

-Mv: Miért ekkora egyébként, a kockázat nagy, hogy visszaesik a beteg esetleg a terhesség következtében, hiszen akkora terhelést kap a szervezet? Vagy miért ekkora különlegesség a tüdőtranszplantáció? És valamennyi transzplantáció után egyébként van-e ekkora kockázata a szülésnek? Kérdezem ezt mindannyiuktól tulajdonképpen.

-Bohács Anikó: Hát egyrészt az immunszupresszív kezelésnek a megváltoztatása, az önmagában eredményezhet némi, még a várandósság előtt, hogy romlik a tüdőfunkció, és akkor azt mondjuk, hogy stop, ne tovább. Maga a várandósság alatt változik az immunstátusza a betegnek, hajlamosabbak lesznek fertőzésekre, az önmagában egy kockázati tényező, hiszen a szükséges antibiotikum-kezelés esetleg a magzatra káros hatással lenne. Illetve gyakoribbak az, hogy felismeri a szervezet a beültetett tüdőt, és kilökődési reakció indul el, és nagyon magas a kockázata.

-Mv2: Nagyon-nagyon szépen köszönjük, hogy befáradtak hozzánk, és szívből gratulálunk a karácsonyi csodához!

-Mv: Köszönjük szépen! Gratulálunk!

-Rényi-Vámos-Ferenc: Köszönjük szépen!

-Bánhidy Ferenc: Köszönjük szépen!

-Bohács Anikó: Köszönjük!