Több százan vehetik igénybe tanévenként a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika most átadott, új hallgatói tereit. A kari finanszírozással megvalósult fejlesztés keretében új öltözőhelyiséget, mosdóblokkot, valamint egy, az oktatást támogató irodahelyiséget alakítottak ki. A Tömő utcai épület belső tereinek felújítása a tervek szerint az előadóterem rekonstrukciójával folytatódik majd.

Újabb fontos állomásához érkezett a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika Tömő utcai épületének fejlesztése. A most átadott, az Általános Orvostudományi Kar keretéből megvalósult beruházás során új hallgatói tereket alakítottak ki, új bútorzatot szereztek be, illetve az érintett területen megtörtént a csatorna, a padlózat és az álmennyezet cseréje is.

Galéria

6KÉP

A fejlesztés során két új helyiség jött létre, egy hallgatói öltöző az ahhoz kapcsolódó mosdóblokkal, valamint elkészült az oktatást támogató adminisztrációs iroda is – ismertette az új hallgatói terek átadása kapcsán rendezett bejárás során dr. Müller Veronika, a klinika igazgatója. Ahogy fogalmazott: a COVID-ellátás miatt szükséges, hogy a klinikára érkező hallgatók csak teljes ruhacsere után kezdhetik meg feladataikat, illetve a blokkoktatás kapcsán sokszor az ebédidőt is az intézményben töltik, így fontos igényként merült fel, hogy komfortos körülmények között tudjanak öltözni, étkezni. Átlagosan 25-30 fős csoportokban érkeznek a hallgatók a Pulmonológiai Klinikára a blokkoktatás keretében, de a helyiségek alkalmasak egyszerre akár hatvan hallgató kiszolgálására is – tette hozzá.

A bejárás során dr. Merkely Béla rektor kiemelte: a magas szintű oktatáshoz elengedhetetlen a hallgatók jó közérzete, komfortja, éppen ezért kiemelten fontosnak tartja az ezt szolgáló fejlesztéseket. „Külön öröm, hogy a Pulmonológiai Klinikán, azaz az egyetemi COVID-ellátás egyik központjában adhatjuk át ezeket az új tereket. Az intézményben a különböző tüdőgyógyászati kórképek kiemelt színvonalú gyógyítása mellett folyamatos a fertőzöttek ellátása: jelenleg 36 beteget kezelnek itt a kollégák” – fogalmazott a rektor.

Elkötelezettek vagyunk abban, hogy a hallgatói tereket minden intézetben, minden klinikánkon folyamatosan fejlesszük, bővítsük. Ezen az úton haladunk tovább

– hangsúlyozta.

A klinikai oktatás számára speciális környezet és eszközpark szükséges – mutatott rá dr. Kellermayer Miklós, az Általános Orvostudományi Kar dékánja. „Kiemelten támogatom dékánként, hogy a magas színvonalú orvosképzést szolgáló infrastruktúra fejlődjön. Ennek fontos állomása a Pulmonológiai Klinika hallgatói tereinek, illetve az oktatást kiszolgáló helyiségeinek fejlesztése, amely az ÁOK kari keretéből valósult meg” – emelte ki. A Tömő utcai épület megújulását illető tervek kapcsán a dékán elmondta: a következő lépés az előadóterem felújítása, amelyre szintén elkülönítettek forrást kari szinten a költségvetésben.

Tripolszky Bálint, a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzat elnöke szerint az új terek létrejöttével egy újabb, a hallgatói igényekre reflektáló beruházás valósult meg. „A tanév során ezen a klinikán több száz hallgató veszi majd igénybe az új helyiségeket. Ez a fejlesztés lényeges, és egy azoknak a beruházásoknak a sorában, amelyek a Hallgatói Önkormányzattal (HÖK) egyeztetve, az előzetes hallgatói igényeket felmérve valósulnak meg a Semmelweis Egyetemen” – emelte ki a HÖK elnök.

Fekete-Obreczány Éva
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem