Ünnepélyes keretek között adták át a dr. Müller Veronikáról készült festményt, melyet a Pro Universitate Életműdíjához kapcsolódóan Gyémánt László festőművész készített a Pulmonológiai Klinika igazgatójáról. A képet a rektori épület első emeleti folyosóján állították ki.

„Újra és újra, napi szinten bizonyítja, hogy nem pusztán a betegeiért mindenre kész orvos, nagyszerű, a klinikát új fejlődési pályára állító igazgató, a diákok által nagyra tartott professzor – de nagyszerű kolléga és rendkívüli ember is, akire mindig lehet számítani” – fogalmazott köszöntőjében dr. Merkely Béla dr. Müller Veronikáról, a Pulmonológiai Klinika igazgatójáról. A díjazott az idei Semmelweis napi ünnepségen vehette át az egyetem legmagasabb kitüntetését, a Pro Universitate Életműdíjat. Ehhez kapcsolódóan most ünnepélyes keretek között adták át a Gyémánt László festőművész által készített festményt, melyet a rektori épület első emeleti folyosóján állítottak ki.

A rektor kiemelte: a koronavírus-járvány nemcsak az intézményt, de az országot és az egész világot hatalmas kihívás elé állította, a Semmelweis Egyetem azonban hazai és közép-európai szinten is vezető gyógyító intézményként már a vírus magyarországi megjelenésekor a pandémia elleni harc élére állt. „A hallgatóktól kezdve a szakdolgozókig mindenki részt vett a példátlan összefogásban, a vezetőknek, klinikaigazgatóknak pedig amellett, hogy maguk is nap mint nap a betegeikért küzdöttek, számos eddig nem ismert munkaszervezési feladattal kellett szembenézniük: mint a folyamatos költözések, a szervezeti egységek ideiglenes áthelyezése, zónák kialakítása, munkabeosztások készítése kiszámíthatatlan környezetben, korábban nem látott betegszám mellett. A pandémia legnehezebb hónapjaiban mindezek a nehézségek mindennapossá váltak, kezelésük pedig nem volt könnyű feladat. Egy jó vezető  mindemellett soha nem feledi magát az embert: tartja a lelket munkatársaiban, folyamatosan példát mutatva extra terhet vállal magára. Dr. Müller Veronika a Pulmonológiai Klinika élén pontosan így tett” – fogalmazott. Hozzátette: a klinika a járvány legelejétől részt vett a COVID-ellátásban, az akut esetek mellett pedig az elsők között kezdtek el a koronavírus tüdőt érintő, hosszú távú hatásaival és a betegség utógondozásával is foglalkozni.

Dr. Müller Veronika vezetésével a Tömő utcai járványtömb egy nemzetközi szinten is egyedülálló COVID-ellátó intézménnyé vált, mely nemcsak a beteg embertársaink gyógyításán dolgozott, de az ott folyó kiemelkedő szakmai munkával az egyetem megbecsültségéhez és társadalmi elismertségéhez is nagyban hozzájárult

– mutatott rá a rektor.

A Pro Universitate Életműdíjat olyan személy kaphatja, aki munkásságával hozzájárult az egyetem fejlődéséhez, célkitűzéseinek megvalósulásához, hazai és nemzetközi hírnevének öregbítéshez, és aki életpályája során bizonyította, hogy méltó az egyetem elismerésére. Mint azt dr. Merkely Béla kiemelte, a Szenátus ezeken túl a COVID-19 járvány elleni küzdelemben elért kimagasló teljesítménye miatt ítélte oda az elismerést dr. Müller Veronikának, aki 24 éve dolgozik a Semmelweis Egyetemen, 11 évig volt a Pulmonológiai Klinika igazgatóhelyettese, 2018. július 1-től pedig dr. Losonczy György után annak igazgatója. „Vezetőként legfontosabb célja, hogy egy 21. századi, a szakmához méltó klinika jöjjön létre. Munkája legnagyobb részét a betegellátás tölti ki, de emellett kutat és az oktatásban kiemelkedő részt vállal. Számos PhD- és orvostanhallgató, illetve szakorvosjelölt mentora. Idén Kiváló Tudományos Diákköri Nevelőnek választották, tudományos munkájának elismeréseként a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai emlékplakettjében, a Semmelweis Egyetem Hugonnai Vilma- és a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Kováts Ferenc díjában részesült” – ismertette a díjazottról a rektor, aki egyben köszönetet mondott dr. Müller Veronikának munkájáért és gratulált neki az elismeréshez.

„Köszönöm az egyetemi vezetés bizalmát és töretlen támogatását, hogy a SARS-CoV2 okozta COVID-19 ellátásban a Pulmonológiai Klinikát és személyemet érdemesnek tartotta ezen feladatok legközvetlenebb és első vonalú ellátására” – fogalmazott köszönőbeszédében dr. Müller Veronika, hozzátéve: biztos benne, hogy a világjárvány minden most élő orvos, egészségügyi dolgozó és valamennyi Semmelweis Polgár számára egy életre meghatározó időszakot jelentett. Köszönetét fejezte ki kollégái, az egyetemi vezetés, a társklinikák orvosai, valamint a betegellátók, szakdolgozók, ápolók, a gazdasági-műszaki vonalon dolgozó kollégák és hallgatók felé is.

A járvány megmutatta, hogy a Semmelweis Egyetem munkatársai igazi csapatként összefogva dolgoznak, mindig a megoldást keresik, mert a legfontosabb hogy eskünknek eleget téve a legnagyobb szükséget szenvedőket segítsük legjobb tudásunk szerint. Köszönetem szól továbbá minden betegnek és családjaiknak, akik megértették a nehéz helyzetet és bátran küzdöttek a betegséggel. A nehéz időszak kitartásra és innovációra tanított, amelyet reményeim szerint megfelelően tudunk átadni az egyetemen tanuló következő nemzedéknek

– tette hozzá a Pulmonológiai Klinika igazgatója.

Galéria

14KÉP

Gyémánt László festőművész, a kép alkotója, aki az egyetem számos leköszönt rektoráról készített már portrét gratulált a díjazottnak és beszédében szót ejtett az egyetemhez fűződő viszonyáról valamint arról is, miért volt számára különleges feladat a festmény elkészítése.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem