Melyek a pulmonális hipertónia tünetei?
 
A pulmonális hipertóniával, vagyis a tüdőben fellépő magas vérnyomással küzdő betegeket sokszor nehéz diagnosztizálni, annyira általánosak ugyanis a tünetek, köztük a nehéz légzés, fulladás, kimerültség, szapora szívverés – hívta fel a figyelmet dr. Karlócai Kristóf 🧑‍⚕️
 
A Pulmonológiai Klinika főorvosa elmondta, hazánkban több száz magas tüdővérnyomásos beteget kezelnek jelenleg, az érintettek száma azonban ennél jóval nagyobb lehet, sok beteg egyszerűen nem tud róla, hogy pulmonális hipertóniája van. A szív jobb kamrájának az a dolga, hogy áthajtsa a vért a tüdőn, a megvastagodott ereken viszont nehezebben tudja átpumpálni a vért, ami miatt a tüdőartériákban megemelkedik a vérnyomás.
 
Mivel a tüdőn kevesebb vér jut keresztül, a szervezet kevesebb oxigénhez jut, ezért fulladnak a betegek és ez a légszomj oka is. Ahhoz, hogy a szív a vért a tüdőbe juttassa, a szív jobb oldalának keményebben kell dolgoznia, emiatt megnagyobbodik. Ha a betegséget nem kezelik, a szív kimerülhet a túlzott munkában – magyarázta a főorvos.

Atv – Heti Napló: Melyek a pulmonális hipertónia tünetei?