Intézetünk tudományos munkatársa, Dr. Mórotz Gábor is elnyerte idén a Magyar Tudományos Akadémia által alapított Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat. Az orvostudomány kategória nyerteseinek egyharmada folyathathja egyébként munkáját akadémiai támogatással egyetemünkön.

Az ösztöndíjat azzal a céllal alapította az MTA, hogy ösztönözze és elismerje a kiemelkedő kutatás-fejlesztési teljesítményt nyújtó fiatal, 45 év alatti kutatókat, illetve, hogy elősegítse az MTA doktora cím elnyerésére való felkészülést. Mint írják, a Bolyai-ösztöndíj akadémiai támogatásként hidat képez a Magyar Tudományos Akadémia, az MTA doktorai és a fiatal kutatói generáció tagjai között. Fontos, hogy az utóbbiak számára a PhD-fokozat megszerzése után kiszámíthatóságot, tervezhetőséget biztosítson az önálló kutatói pálya megkezdéséig terjedő időszakban.

Az ösztöndíj egy, két vagy három éves időtartamra nyerhető el, melyet az ösztöndíjas időszak zárójelentésének értékelése alapján „kiemelkedő” vagy „jó” minősítésű teljesítményt nyújtó kutató ismételten megpályázhat és elnyerhet. A Bolyai-ösztöndíjat elnyerők további támogatásra pályázhatnak a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) Bolyai+ Felsőoktatási Fiatal Oktatói, Kutatói Ösztöndíjpályázat keretén belül, mely pályázatok szakmai elbírálását szintén az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriuma végzi.Az évente megrendezett Bolyai-nap keretében adják majd át az ösztöndíj odaítélését tanúsító okleveleket, valamint a MTA Bolyai Plaketteket és a Bolyai Emléklapokat. A szeptemberi Bolyai-nap színvonalát emelik a kiemelkedő eredményt elért ösztöndíjasok szakmai előadásai.