Az Asklepios Campus Hamburg (ACH) 40 végzős orvostanhallgatója vette át a Semmelweis Egyetem (SE) diplomáját július 11-én a berlini magyar nagykövetségen. Ez volt a harmadik diplomaosztó a fiatal hamburgi társkar történetében.

i-2FwfLnf-MDr. Czukor József nagykövet a mintegy 250 fős ünnepi rendezvényt megnyitó köszöntőjében a két ország közti hosszú történelmi kapcsolatot és a komoly hagyományra visszatekintő kölcsönös együttműködést méltatta. Kiemelte a Semmelweis Egyetem és az Asklepios Campus Hamburg együttműködését, hangsúlyozva, hogy az ACH az első, határokon átívelő, európai jog szerint akkreditált orvostudományi oktatási intézmény Európában. A rendhagyó képzés egyre növekvő sikere azt bizonyítja, hogy e kezdeményezés valóban jövőbe mutató alternatíva és fontos mérföldkő a németországi orvosképzés számára. A Semmelweis Egyetem német nyelvű képzési programjába jelentkező hallgatók magas száma is azt mutatja, hogy Budapest és Hamburg közös képzési programja ismert és keresett a fiatalok körében – hangsúlyozta a nagykövet, hozzátéve, hogy jelenleg Németországban 3500 olyan orvos praktizál, aki Budapesten kezdte tanulmányait. Magyarország kormánya és nagykövetsége nevében a nagykövet büszkeségét fejezte ki e kivételes együttműködéssel kapcsolatban.

Az Asklepios Campus Hamburg dékánja, Dr. Karl J. Oldhafer nevében Dr. Bucsky Péter rektori biztos köszöntötte a résztvevőket. Gratulált a kollégákká avanzsáló végzős hallgatóknak, hogy kemény munka és meghatározó élmények után e hivatás gyakorlásával gazdagítják a társadalmat. Az aktuális futball-világbajnokság kapcsán az Asklepios Medical School-t a német válogatotthoz hasonlítva kiemelte, hogy e különleges képzést nyújtó intézmény is fiatal, motivált és lelkes gárdával rendelkezik, mely kellő csapatszellemmel az elkövetkező évek alatt az élmezőnybe kerülhet. A rektori biztos ezután méltatta a jelenlévő Dr. Dirk Müller-Wielandot, az Asklepios Campus Hamburg korábbi dékánját, valamint Dr. Jörg Weidenhammer korábbi ügyvezető igazgatót. Mindketten óriási szerepet játszottak az ACH alapításában és felépítésében – emelte ki Dr. Bucsky Péter.

i-PBvjZj7-MEzt követően került sor a Semmelweis Egyetem szenátusának ünnepi ülésére, amelyet Dr. Szél Ágoston rektor nyitott meg. A hallgatók eskütétele után Dr. Hunyady Lászlóval, az Általános Orvostudományi Kar dékánjával sikeres tanulmányaik elismeréséül orvosdoktorrá avatták a jelölteket.

A frissen végzett évfolyam nevében Conrad Leitsmann szólalt fel. Kijelentette, hogy a most végzett hallgatók készen állnak hivatásuk betöltésére és gyakorlására.

Dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora beszédében megköszönte a frissen végzett hallgatók kitartását, valamint tevékeny részvételüket a kétnemzetiségű-kétnyelvű programban, hiszen az ő sikerük az egyedülálló oktatási projekt sikerének legnagyobb fokmérője. Hangsúlyozta: az Európában példa nélkül indult kezdeményezés a hagyomány és innováció egymást kiegészítő dinamikus kettősén alapul. Ez a kettős törekvés alapítása óta áthatja és végigkíséri a Semmelweis Egyetemet, mely legnagyobb sikereit is ennek a szemléletnek köszönheti. Dr. Szél Ágoston rektor szerint ezek közé tartozik a több mint harmincéves német nyelvű képzés is, mely 1983-ban indult. Azóta több mint 5200 német diák iratkozott be az egyetemre, csaknem 1000 német hallgató kapott diplomát. A lendület máig kitart: ebben az évben további 64 végzős német diák vehette át a Semmelweis Egyetem oklevelét, az utánpótlásról pedig az a 260 új német hallgató gondoskodik, aki idén kezdte meg tanulmányait – fejtette ki a rektor.

i-xd9bNxZ-MDr. Szél Ágoston kiemelte: a társadalmak nemzetközivé válása és a globalizációs folyamatok támasztotta új kihívások fényében a hagyományokon alapuló innovatív hozzáállás kiemelt jelentőséget kap. A demográfiai és az ellátórendszerrel kapcsolatos változások, a technológia fejlődése, a páciensek mobilitása nagymértékben átalakította és átalakítja, formálja az egészségügyi rendszer struktúráját, következésképpen az egészségügyi felsőoktatási rendszerrel szemben támasztott követelményeket is. „Az Asklepios Campusszal közös oktatási modell kitűnő példája az újfajta kihívásokhoz alkalmazkodó nemzetközi együttműködésnek, a kölcsönös összefogáson alapuló termékeny kooperációnak” – fogalmazott Dr. Szél Ágoston, aki az egyetem büszkeségének nevezte a hamburgi társkar működését.

Dr. Karádi István, Az ÁOK előző dékánja beszédében hangsúlyozta, hogy a Semmelweis Egyetem általános orvosi diplomájának megszerzése nem kis teljesítmény, hiszen a kar olyan természettudományos alapokon nyugvó képzést nyújt, ami nemzetközi szinten is elismert. Véleménye szerint az itt végzett hallgatók a tudás mellett egy csaknem két és fél évszázados tradícióval gazdagodnak. A nemzetközi viszonylatban is átlag feletti képzési színvonalat a nemzetközi felsőoktatási ranglistákon elért előkelő helyek is tükrözik. Idézte Frank Ulrich Montgomeryt, a Német Szövetségi Orvosi Kamara elnökét, aki a Semmelweis Egyetem által rendezett Nemzetközi Alumni Találkozón elmondta: azok az orvosok, akik Budapesten végezték el a képzésük egészét, vagy egy részét valamennyien probléma nélkül integrálódtak a német orvostársadalomba, ez is bizonyítja, hogy milyen színvonalas a budapesti orvosképzés. Dr. Karádi István hozzátette, hogy a szakvizsga vagy a tudományos fokozat megszerzését követően is szükséges a tudás folyamatos bővítése a folyton megújuló orvostudomány ismereteivel. Az egyetem akkor végezte jól feladatát, ha nem csupán a tudást adta át a diákoknak, hanem a még több tudás megszerzése iránti igényt is sikerült felkeltenie – hangsúlyozta.

A Semmelweis Egyetem Szenátusának ünnepi ülését Dr. Szél Ágoston zárta. Ezt követően az Asklepios Csoport vezetői szólaltak fel.

i-qqcjJV5-MDr. Christoph Jermann, az Asklepios Campus Hamburg ügyvezetője beszédében különösen a végzett hallgatók szorgalmát és kitartását méltatta. Véleménye szerint egy ilyen igényes képzés átlag feletti intellektualitást, befogadóképességet, nyíltságot, rugalmasságot, valamint természetesen hatékony időmenedzsmentet követel meg. A szakmai képzésen felül az ACH hallgatói e kompetenciákról is tanúbizonyságot tettek. Külön érdem, hogy mindezt „nehezített pályán”, a magyar és németországi képzés sajátosságaiba külön-külön beletanulva teljesítették. Az ügyvezető ezen felül arra kérte a frissen avatott doktorokat, hogy tartsák meg emlékezetükben a budapesti és hamburgi alma matert, ahol jövőbeli karrierjük biztos alapjait megszerezték. Dr. Jermann külön köszönetet mondott Dr. Ligeti Erzsébetnek, az SE Külföldi Hallgatók Titkársága német nyelvű képzésekért felelős társigazgatójának, valamint Fonyó Magdolna titkárságvezetőnek és Gimpl Edit ügyvivő szakértőnek, továbbá a hamburgi titkárság részéről Susanne Erhorn és Ann Christin Juretzka asszisztenseknek.

i-bMNRGV3-MDr. Christoph Mahnke, az Asklepios Kliniken Hamburg GmbH ügyvezetője beszédében biztosította a végzett hallgatókat, hogy megszerzett tudásukkal számos szakmai lehetőség áll nyitva előttük, hiszen készségeik, tapasztalataik iránti kereslet hosszú évekig, de talán egész karrierjük során változatlanul fenn fog állni. Dr. Mahnke köszönetet mondott a Semmelweis Egyetemnek a kitűnő partnerségért. „Az elmúlt 12 hónapban a két fél számos alkalommal tárgyalt az együttműködés kiterjesztésének különféle lehetőségeiről, amely során számos jövőbe mutató ötlet született” – mondta az ügyvezető, aki bizakodva néz az új, közös ötleteket megvalósító kölcsönös munka elébe.

A rendezvény végén Dr. Czukor József nagykövet gratulált a frissen végzett hallgatóknak. „Az ACH igazi európai orvosokat nevel, hiszen a magyar-német képzés két ország sajátos gyakorlatába nyújt betekintést, páratlanul széles látókörrel gazdagítva az itt végzetteket” – mutatott rá.

A Semmelweis Egyetem az Asklepios Klinikák Csoporttal, Németország egyik legnagyobb klinikahálózatával 6 éve írta alá azt a kooperációs szerződést, melynek eredményeként létrejött az SE Általános Orvostudományi Kar részeként működő kétnemzetiségű kar Hamburgban. Az Európában egyedülálló oktatási modell lehetőséget nyújt a Semmelweis Egyetem hallgatói számára, hogy a budapesti elméleti képzés után tanulmányaikat a magyar tanterv alapján, a hamburgi campuson folytassák tekintélyes német orvosoktól, egyetemi professzoroktól tanulva. Tanulmányaik végén a diákok a Semmelweis Egyetem Európai Unióban elismert diplomáját és a „dr. med”, hivatásszerű doktorátust jelentő címet kapják meg. Ahhoz azonban, hogy a jelölt a német Dr. med. megfelelőjét is megszerezze, tudományos disszertációt kell még írnia.

Wild Marica, Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága