A Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának alegysége a Nemzetközi Mobilitási Iroda, amely az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ mobilitási programon kívül a Semmelweis Egyetem polgárai számára hozzáférhető számos egyéb mobilitási programot koordinálja, beleértve a Pannónia Ösztöndíj Programot, Stipendium Hungericum Programot, Hungarian Diaspora Programot, Makovecz és Visegrád Ösztöndíj Programot.

Az Erasmus+ program a legnépszerűbb mobilitási programok közé tartozik, amely lehetőséget ad arra, hogy az Egyetem polgárai európai és akár tengerentúli partnerintézményekben csereprogramokon, illetve szakmai gyakorlatokban vehessenek részt. Az évek óta maximális kihasználtsággal működő csereprogramok nem csak hallgatóknak, hanem oktatóknak és egyetemi dolgozóknak is lehetőséget nyújtorrak nemzetközi tapasztalatszerzésre, így az Egyetem szerves részévé vált a határokon átívelő oktatás és tanulás.

2024. június 1-jétől a Pannónia Ösztöndíjprogram rövid és hosszú távú mobilitási lehetőségeket kínál az Egyetem hallgatóinak, oktatóinak és alkalmazottainak, hogy az Ösztöndíjprogram támogatásával tanuljanak, kutassanak, tanítsanak vagy szakmai gyakorlatot végezzenek külföldön. A lehetőségek Európán belül és kívül egyaránt elérhetők, majdnem minden országban.

NEMZETKÖZI MOBILITÁSI IRODA OLDALA

Az Európai Unió mobilitási programján kívül a Nemzetközi Mobilitási Iroda az alábbi mobilitási programokat koordinálja:


 
A Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága felügyeli és koordinálja a Semmelweis Egyetem azon csereegyezményes kapcsolatait, melyek bilaterális egyezmények keretében teszik lehetővé, hogy egyetemünk legtehetségesebb polgárai pályázat útján a külföldi társintézménynél folytassanak gyakorlatot vagy kiegészítő tanulmányokat.
A hosszú évek óta jól működő, kiterjedt együttműködési lehetőségeknek köszönhetően a Semmelweis Egyetem kutatóinak, oktatóinak és hallgatóinak több országban, Európán belül és kívül – többek között Németországban, Japánban és Kanadában, vagy az USA-ban – lehetőségük van a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága által minden évben meghirdetett pályázatok elnyerésére.
 
 
Ezen egyezmények keretében külföldi hallgatók és oktatók számára is lehetőség nyílik, hogy szakmai gyakorlatukat a Semmelweis Egyetem valamely intézetében, klinikáján tölthessék el.