A Semmelweis Egyetem hallgatói a Nagyvárad Téri Elméleti Tömbben (NET) ünnepelték a nemzetközi nőnapot az Instruktor Öntevékeny Csoport (IÖCS), a Hallgatói Önkormányzat (HÖK), a DSVS és az ISSA által március 8-án megrendezett Semmelweis Nemzetközi Karneválon. Ismert fellépők, a Multicultural Food Festival (MFF), lélegzetelállító produkciók és díszbe öltözött helyszín várta a közel 1000 szórakozni vágyót. Dr. Merkely Béla rektor sajnos nem tudott részt venni az eseményen, de természetesen üdvözletét küldte a résztvevőknek.

A rendezvény 19 órakor vette kezdetét az ünnepi megnyitóval, ahol dr. Alpár Alán nemzetközi képzésekért felelős rektorhelyettes osztotta meg gondolatait: magyarul, angolul és németül köszöntötte a jelenlévőket, illetve visszatekintett a program eredetére. – Nagy öröm azt látni, hogy ez a program, ami tulajdonképpen az angol hallgatóságtól indult el az ISSA köreiből, hogyan ölelte fel a magyar és német hallgatóságot is – mondta a rektorhelyettes.

A folytatásban megtartotta ünnepi beszédét Houman Taherian, az ISSA alelnöke, Michael Hubatka (DSVS), Demeter Orsolya (IÖCS), majd Gecsey Csenge, a HÖK elnöke következett, aki úgy fogalmazott, ez egy különleges esemény, ahol megünnepelhetjük a kultúrák sokoldalúságát, és az egészségügyi tudományokat tanulók sokszínűségét, változatosságát. – A Semmelweis International Carnival a kultúrák találkozásának, nemzetközi sokszínűségének megtestesítője. Ez az esemény lehetőséget kínál a különböző nemzetiségű hallgatóknak, hogy bemutassák saját kulturális hagyományaikat és az ételeiket, megosztva egymással és a látogatókkal az ízek, hagyományok és szokások gazdagságát.

A lámpaoltást követően performanszok kápráztatták el a közönséget, hallhattuk Gál Boglárkát és Mórocza Fannit énekelni, láthattuk a DSVS táncbemutatóját és a Sárkánykard egyesület előadását. A hivatalos megnyitó után, 20 órától 22 óráig az ételek kerültek főszerepbe, a Multicultural Food Festivalon a gasztronómia szerelmesei több ország ízeivel és konyhájával ismerkedhetett meg: török, német, japán vagy éppen ír hallgatók mutatták be specialitásaikat. Kínáltak például sushi rollt, münsterlander brötchent és még sok finom fogást, de ne menjünk el szó nélkül a lecsó mellett sem. A magyar standnál Petrát, Pannit és Dórit, az ETK 4. évfolyamos hallgatóit kérdeztük az eddigi tapasztalataikról.

– Ahogy látom, számos ínycsiklandó étellel készültetek, választható palacsinta, lecsó, túró rudi, eddig melyik ízlett legjobban a külföldi vendégeiteknek?
A palacsinta, egyértelműen!

– Palacsintából a kakaós, a lekváros és a nutellás a legnépszerűbb, nálatok melyik található meg ezek közül?
Kakaóporosat és baracklekvárosat készítettünk.

A lányok hozzátették, hogy a zsíros kenyér feladja a leckét mindenki számára, legalábbis, ami a kiejtést illeti: igazi nyelvtörőnek bizonyult. Lakner Dávid (ETK, 3. évfolyam), az IÖCS szervezőcsapat oszlopos tagja elmondta, a külföldi hallgatók részéről nagyon pozitívak a visszajelzések, örömmel vágnak bele, hogy bemutassák saját kultúrájukat, ételeiket. Azt látom, hogy nagyon széles mosollyal állnak a pultok mögött – fogalmazott.

Összességében mindenhol boldog arcok fogadták a terembe lépőket, ettek, ittak, beszélgettek, jól érezték magukat a karneválozók. Kíváncsi voltam, magyar ízlelőbimbókkal milyenek a különböző ételek. Mórocza Fanni (ÁOK, 4. évfolyam) mesélte tapasztalatait.

– Milyen nemzetiségek ételeiből kóstoltál?
Első körben magyar lecsóval kezdtem a biztonság kedvéért, ezt követte a sushi, majd pedig a nigériai rizses hús, zárásképpen a kazah konyha remekeit kóstoltam.

– Utánajártál, hogy mit tartalmaznak az adott fogások, vagy csak aszerint választottál, melyik milyen ínycsiklandozó küllemű?
Igen, utánajártam, mert sokféle ételre érzékeny vagyok, ezért minden standnál megnéztem az allergén információkat, ez jelentősen megkönnyítette a választásom.

A résztvevők nemcsak az ételekhez kerülhettek közelebb, hanem hallgatótársaikhoz is, nem véletlenül mondják, a jó étel összehozza az embereket. Összességében elmondható, hogy ez az esemény több volt, mint egy fesztivál. A sokszínűség, a nemzetköziség végigkísérte az estét, legmultikultibb italokat kóstolhattuk, volt például Puerto Rico, Italian Paloma vagy French Martini, csak hogy a legfigyelemfelketőbbeket említsük, s ekkor már javában zajlott a parti is. Érdemes volt mindenkinek a táncos cipőjét felvenni, Aurevoir és Filo ragadt mikrofont, majd a tűzvarázsló forralta a hangulatot Dr. BRS személyében. Az egész estét átjárta a jó hangulat és a jókedv. Egyszer sajnos minden véget ér, hamar eljött a reggel, jó társaságban repül az idő, de ne szomorkodjon senki, hamarosan újra találkozhatunk és szórakozhatunk, például a szintén márciusban rendezendő beerpong versenyen.

 

További képek az eseményről megtalálhatóak ITT.

 

Szerkesztette: Hegedűs Kristóf