Bajnoki győzelem a MEFOB úszóversenyén, küldöttgyűlési választás, új podcastsorozat – csak néhány a közelmúlt örömre okot adó eseményei közül, amelyekről az alábbiakban részletesebben is beszámolunk.

Az idei tanévben november 25-én rendezték meg a Magyar Egyetemi és Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB) úszóversenyét. Nagy öröm, hogy 2019 után ismét a Semmelweis Egyetem nyerte el a MEFOB Bajnoka címet az összpontszám alapján. Több tehetséges hallgató remekelt a rendezvényen, egyéni számokban és váltókban is számos kimagasló eredmény született. A helyezettek és a résztvevők részletes listáját a Hallgatói Önkormányzat Facebook-oldalán lehet megtalálni. Az úszócsapatról és arról, hogy kiknek ajánlott a csatlakozás, Juhász Dániel (ÁOK VI.), a csapat egyik edzője és a megmérettetés résztvevője számolt be néhány mondatban.

A csapatban tudásszint szerint osztjuk szét a hallgatókat, így ennek köszönhetően mindenki megtalálhatja a neki megfelelő csoportot, legyen szó kezdő vagy versenyzői múlttal rendelkező sportolóról. Valamennyi csoportunk edzése egyidőben, egymás melletti pályákon zajlik, így minden szemeszter végére egy összeszokott, jó hangulatú csapat lesz belőlük, ami véleményem szerint jó feltöltődést jelent az egyetemi tanulmányaink mellett. Továbbá azoknak az egykori versenyúszóknak tudom ajánlani az óráinkat, akik ugyan a tényleges versenysportot már nem igénylik, de hetente két alkalommal szívesen sportolnának egy csapat tagjaként és érdeklődnek az egyetemi úszóversenyek iránt (általában félévente egy ilyen versenyt rendeznek).

Minden résztvevőnek gratulálnunk a Hallgatói Önkormányzat nevében, és köszönjük a felkészülésbe fektetett rengeteg munkájukat!

Elkezdődött a küldöttgyűlési választás

2023 végén kezdődött a küldöttgyűlési választás is, aminek során minden aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgató egy szavazattal rendelkezik, amit a Neptunon keresztül adhat le. Ezzel részesévé válhat annak eldöntésében, hogy ki legyen az a 11 ember, aki a Küldöttgyűlés tagjává léphet elő, akik az ő, illetve hallgatótársaik érdekeit képviselik, érdekeik védelmében felszólalnak. A megválasztott küldöttgyűlési képviselők egyben elnökválasztó elektorokká is válnak, emiatt is igen jelentős pozíció ez. A szavazók az előre összeállított 1. és 2. számú támogatási sorrend közül is választhatnak, de akár saját rangsorukat is felállíthatják a megfelelően kitöltött szavazólapon.

Elindult a STEMtalk

2024-ben a Semmelweis Students’ Union (HÖK) Youtube-csatornáján új angol nyelvű podcastsorozat indult STEMtalk néven. A sorozatban olyan inspiráló hölgyekkel beszélgetünk, akik tudományos és kutatói területeken érnek el kiemelkedő sikereket. Az interjúk során megismerkedtünk az alanyok eddigi életútjával, sikereivel, kudarcaival, életfilozófiájával és mindennapjaikba, valamint magánéletükbe is engednek egy-egy apró bepillantást. Azok számára mindenképp ajánljuk a podcastsorozatot, akik az Alumni-portrékat is rendszeresen követik, hiszen ez az új tartalom is hasonló. Az első két epizód már megtekinthető a fent említett Youtube-csatornán. Ezekben dr. Zsiros Viktóriával, az Anatómia, Szövet- és Fejlődéstani Intézet docensével, valamint dr. Jedlovszky-Hajdú Angélával, a Semmelweis Egyetem Biokémiai Tanszék Nanokémiai Kutatócsoport vezetőjével és egyetemi docensével beszélgettünk. Ezekkel a podcastekkel is szeretnénk ösztönözni a fiatal felnőtt nőket, hogy igenis lehet, sőt szükséges is, hogy szerepük legyen a tudományos életben!

A 2024-es év programsorozatai is elkezdődtek. Január 11-13-a között rendezték meg az Educatio kiállítást a Hungexpón, melyen a Semmelweis Egyetem is képviseltette magát. Az egyetem standját minden eddiginél több érdeklődő látogatta meg, erről ezen a linken olvashatnak.

TDK: sokan továbbjutottak az országos versenyre

A februári hónap egyik legjelentősebb eseménye a Tudományos Diákköri Konferencia volt. A Nagyvárad téri Elméleti Tömbben február 7-9-e között zajlott az esemény. A TDK-munkát végző hallgatók első- vagy másodszerzőként mutathatták be kutatómunkájuk során elért eredményeiket. A 10 perces előadások magyar, illetve angol nyelven folytak, majd 5 perc vita következett, ahol a zsűritagok és az érdeklődők tehették fel kérdéseiket. Az indulók különböző szekciókba voltak osztva, és a zsűri által legjobbnak ítélt előadók díjazásban részesültek. Számos előadó az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára is továbbjutott.

Jelmez- és akadályverseny az idei jégfarsangon

Mint minden évben, idén is megrendeztük a Semmelweis Jégfarsangot. Ebben az évben a Disney mesés világa kelt életre a jégpályán. Február 13-án a Városligeti Műjégpálya adott helyet a rendezvénynek. A korcsolyázáson kívül különféle izgalmas programokkal készültek a szervezők a Semmelweis Polgároknak és kísérőiknek. A résztvevők akadályversenyen vehettek részt és jelmezversenyt is rendeztünk. A vizsgaidőszak végén nem feledkeztünk meg a Semmelweis Vizsgatemetőről sem. Február 1-jén közösen eresztettük ki a gőzt a hosszú és fárasztó vizsgaidőszak után egy fergeteges este keretein belül, hogy újult erővel kezdődhessen a 2023/24-es tanév tavaszi féléve.

Egész évben izgalmas programokkal készül a Semmelweis Polgárok számára a HÖK, ezért érdemes követni az egyetemet és a Hallgatói Önkormányzatot a social media felületeken.

 

Szerkesztette: Afonyi Johanna, Csanádi Petra, Havasi Márk