Idén is hatalmas népszerűségnek örvendett a Semmelweis Egyetem Nyílt Napja, amelyen több mint 3000 fő vett részt.

A járványügyi intézkedéseket figyelembe véve, az online formában megszervezésre kerülő nyílt nap során az orvos- és egészségtudományok iránt érdeklődők betekintést nyerhettek az egyetem hat karának mindennapjaiba.

Az online nyílt napon közel 100 előadás mutatta be a Semmelweis Egyetem képzéseit, szakközépiskoláit, tudományos diákköri munkáját és tehetséggondozó programját. A Hallgatói Önkormányzat interaktív előadásokkal nyújtott betekintést, az egyetemen zajló hallgatói életbe.

 

Általános Orvostudományi Kar

Az ÁOK programja dr. Kellermayer Miklós dékán köszöntőjével indult, később a dékán szót ejtett a megújult kurrikulum felépítéséről és gyakorlati oktatás átalakulásáról.

A továbbiakban szó volt a felvételi eljárásról, az orvosi hivatás szépségeiről, valamint a résztvevők az oktatásról kaptak általános tájékoztatót.

Később Takács Félix orvostanhallgató, a HÖK alelnöke egy videó segítségével körsétára vitte a nyílt nap résztvevőit, amelyben bemutatást nyertek az egyetem ikonikus épületei, előadótermei és még a boncterem is.

Völcsei Norbert, az HÖK ÁOK kari vezetője kiemelte: a hallgatói fórumra beérkező több száz kérdés közül a legtöbb a hallgatói életre, a sportolási lehetőségekre és a lemorzsolódási arányra vonatkozott.

 

Fogorvostudományi Kar

A Fogorvostudományi Kar nyílt napján dr. Gerber Gábor dékán köszöntötte a leendő hallgatókat. A program során a fogorvosi képzés mellett az újonnan induló digitális fogászati tervezés szak is bemutatásra került.

Az előzetesen beérkezett képzéssel kapcsolatos kérdésekre a kar dékánja és dr. Bartha Károly oktatási dékánhelyettes, a hallgatói élettel és ösztöndíjakkal kapcsolatos kérdésekre a HÖK kari képviselői válaszoltak a fórum keretein belül.

Majd a kar kiemelkedő oktatói mutatták be a szakosodási lehetőségeket és a fogorvosi szakma rejtelmeit.

A FOK épületeit, legfontosabb oktató és hallgatói tereit online körséta keretében mutatta be dr. Hegedüs Tamás, a Fogpótlástani Klinika klinikai orvosa.

Kreuter Patrik, a HÖK FOK kari vezetője kiemelte: sokan azt gondolják, hogy a FOK egy túlzottan specifikus kar, de a bemutatkozás során meg tudták mutatni, hogy nagyon sok diszciplína művelhető az itt megszerzett tudás és tapasztalat birtokában.

 

Gyógyszerésztudományi Kar

A GYTK iránt érdeklődőket dr. Antal István dékán köszöntötte, aki bemutatta a képzés jelentős átalakulását, ismertetve a kurrikulumreform eredményeit és a campus fejlesztésének terveit is. Dr. Basa Bálint PhD-hallgató előadásából megtudhatták mit és hol tanulnak a gyógyszerészhallgatók. Dr. Béni Szabolcs dékánhelyettes részletesen ismertette, mi mindenre jó a gyógyszerész diploma. 

Ezt követően Nyariki Noel gyógyszerészhallgató, a kar HÖK vezetője videón kalauzolta végig a programon résztvevőket a karon folyó oktatás, tanulás vagy épp a kutatás legjellegzetesebb helyszínein és hallgatói terein. Majd a hallgatói fórum során prezentációban mutatta be a hallgatói életet, külön kitérve a gólyatábora, a kollégiumokra és a tanulmányi elvárásokra.

 

Egészségtudományi Kar

A ETK programján dr. Dörnyei Gabriella dékán és dr. Vingender István dékánhelyettes köszöntötte az érdeklődőket, röviden bemutatva a kart. 

A nyílt nap során a résztvevők megismerhették az ETK széles képzési kínálatát, továbbá betekintést nyerhettek a további mesterképzésekbe. A tradicionális képzések mellett az újabb szakirányok is bemutatkoztak, köztük a radiográfia, az optometria vagy éppen az addiktológiai konzultáns. Az ETK programjait egész nap sok érdeklődő követte, a felmerülő kérdésekre Német Dorottya, a HÖK ETK kari vezetője, két hallgatótársával együtt a hallgatói fórumon adott választ.

 

Egészségügyi Közszolgálati Kar

Az EKK dékáni köszöntőjében dr. Szócska Miklós röviden bemutatta a kart, külön kiemelve az egészségügyi szervező alapképzést, valamint az egészségügyi menedzser mesterképzést. A dékán izgalmas előadást tartott az egészségügy jövőjével és digitalizációjával kapcsolatban.

Rendkívül hasznosnak tartotta az online nyílt napot dr. Papp Zsombor Mátyás, a HÖK oktatásért felelős alelnöke. Mint elmondta, a fiatalabb generáció online, bátrabban kérdez, így a kar rengeteg érdeklődést kapott. 

Bemutatkozott az egészségügyi szervező alapszakunk is, amelyet ha elvégez valaki, azt kiemelkedő, 93 százalékos foglalkoztatottság és az átlag feletti kereset várja, mutatott rá az alelnök.

 

Pető András Kar

“Az egyetem legfiatalabb kara, a PAK online nyílt napján dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea dékán köszöntötte a konduktor alapszak iránt érdeklődőket, majd egy kisfilm segítségével mutatták be konduktori hivatás szépségeit. Dr. Matos László oktatási dékánhelyettes tájékoztató előadásban ismertette a konduktor alapképzés felépítését, majd Muzslai-Bízik Hanna konduktor azt mutatta be, hogyan telnek egy konduktor napjai, miről szól ez az egyedi magyar módszer, mitől több ez, mint egy munka, és miért egyedülálló a világon ez a fejlesztési rendszer.” – mesélte Németh Eszter. A kar Hallgatói Önkormányzata Oktatási Bizottságának tagja elmondta továbbá: “A Pető András Kar online programjaira sokan voltak kíváncsiak, a hallgatói fórumon több mint 40 kérdést tettek fel.”

 

Az esemény során dr. Merkely Béla rektor kiemelte:

“Minden képzésünk végső soron ugyanazt a lehetőséget biztosítja az ide jelentkezőknek: egy hivatást, amit a legmagasabb fokon, maximális szakmaisággal és a lehető legnagyobb emberséggel művelhetnek”