Önkéntesség tájékoztató

 

Minden hallgatót, aki a Semmelweis Egyetem Klinikáin, szervezeti egységeinél a tanulmányai mellett segítő tevékenységet végez, az Egyetem és a Hallgatói Önkormányzat járványügyi ösztöndíjjal (amennyiben más juttatásban nem részesül munkájáért) és szabadon választható kredittel honorál (40 munkaóránként 2 kredit. Szemeszterenként az OMSZ-nál, illetve az Egyetem Klinikáin maximum 4-4 kredit).

A következő részben bővebben olvashatjátok a tudnivalókat a különböző munkavégzési formákkal kapcsolatban:

  1. Semmelweis Klinikákon segédápolói szerződéssel munkát végző hallgatók. Ők a fizetésüket az eddig megszokott módon és mértékben kapják a szerződés lejártáig. A szerződéses munkavégzés előnye, hogy járulékot fizet az egyetem utána, illetve az egészségügyi szolgálati jogviszony tekintetében beleszámít a munkaviszonyban töltött időben (korábbi magasabb fizetési kategóriába kerülés). A beosztást az adott klinikán erre a feladatra kijelölt személlyel egyeztetve alakítják ki.
  2. Semmelweis Klinikákon segédápolói szerződés nélkül segítő hallgatók: Az újonnan bekapcsolódó hallgatók ebben a formában segíthetnek, illetve az egészségügyi szolgálati jogviszony értelmében az április végén megszűnő segédápolói szerződések helyébe is ez a megoldás fog lépni. A klinikai feladatvégzés ebben az esetben a képzés részének tekinthető, ugyanolyan jogalapon segítenek a betegellátásban, mint más klinikai gyakorlatokon. A beosztást az adott klinikán erre a feladatra kijelölt személlyel egyeztetve alakítják ki.
  3. Társadalmi-munka keretein belül folyó önkéntesség: A munkájuk “B”-típusú ösztöndíj keretein belül, a kreditek Neptun-ban “Tàrsadalmi munka1”,”Társadalmi munka2” tárgy felvétele után lesznek jóváírva.

     

    Az ő jelenlétük (2-3.) QR-kódos rendszerrel lesz nyilvántartva. A QR-kódot minden klinikán munkakezdés előtt kell beolvasni, majd a végén újabb beolvasással lehet kijelentkezni (ez a rendszer jelenléti ívként funkcionál. Munkájukért “B” típusú ösztöndíjra pályázva részesülhetnek juttatásban. Az ösztöndíjra a NEPTUNon keresztül tudnak pályázni, minden hónap 1-8 között az előző hónapban ledolgozott óraszámmal. A QR-kódos ki-be jelentkezésen és az ösztöndíjpályázat beadásán kívül nincs más adminisztrációs feladat. A járványügyi ösztöndíj mértéke 1 500 Ft/óra. COVID19-járványhoz kapcsolódóan az Egyetem Klinikáin belül COVID osztályon történő munkavégzés esetén a hónapban 60–79 közötti óraszám esetén 10 000 Ft kiegészítést, a hónapban 80 órát elérő óraszám esetén 30 000 Ft kiegészítést kaphatnak.

  4. Kirendelt hallgatók munkája: a Kormányhivatal intézi ezen hallgatók munkadíját. Az önkéntesség miatti kredit a szemeszter végig NEPTUN-ban lesz jóváírva.

 

A QR kódos jelenlétkövető rendszer használata:

A rendszer számotokra is biztonságot ad, hiszen innentől visszakövethetitek, biztosan regisztrálásra került-e a jelenlétetek, nem kell aggódni, hogy elkavarodna a jelenléti ív és emiatt hátrány érne Titeket.

Többetekben felmerült, hogyan tudjátok gyakorlat vezetőiteknek igazolni, hogy a járványügyi munkavégzés miatt maradtatok távol az órától. A rendszer segítségével ez bizonyítható lesz, nem szükséges külön igazolást kérnetek senkitől.

A rendszer kialakításakor az elsődleges szempont a könnyű használhatóság volt, így a bejelentkezés csupán néhány másodpercet fog igénybe venni.

Teendők az első használat előtt 

Regisztráció a http://report.semmelweis.hu/klinika/index.php?page=regisztracio linken a szükséges adatok beírásával. A regisztrációs folyamatot azon az eszközön végezzétek el, ami nálatok lesz a munka folyamán (mobiltelefon, esetleg tablet)!

A következő oldalon megjelenő tájékoztatót figyelmesen olvassátok el és kattintsatok a LETÖLTÉS gombra. Mentsétek le a biztonsági azonosító “kulcs filet” a mobil eszközötökre egy könnyen megtalálható helyre.

Teendők munkába érkezéskor:

Legyen nálatok a mobil eszközötök, melyre letöltöttétek regisztrációkor a kulcs filet! A Ti felelősségetek.

Olvassátok be a klinikán kihelyezett eszközön megjelenített QR kódot QR kód olvasó alkalmazással vagy újabb telefonokon a kamera alkalmazással.

A betöltődő oldalon írjátok be a NEPTUN kódotokat és a “Choose a file” gombra kattintva válasszátok ki azt a filet, amit a regisztrációkor letöltöttetek. Kattintsatok a Küldés gombra és kész is vagytok. Amennyiben más eszközt használtok, a profilotokra bejelentkezve van lehetőség a kulcs file új eszközre letöltésére.

Teendők a munkavégzés végén:

A reggeli folyamathoz hasonlóan újból olvassátok be a kihelyezett QR kódot. A neptun kód beírása és a kulcsfájl kiválasztása után sikeres a kijelentkezés. 

Mind a reggeli bejelentkezés, mind a munka végeztével történő kijelentkezés április 1-jétől feltétele a napi jelenlét elismerésének – mely alapján a kreditre illetve, a járványügyi ösztöndíjra való jogosultság megítélése illetve a tanórákról való hiányzás igazolása lehetővé válik!

 

Bármilyen működéssel kapcsolatos problémába ütköztök, kérlek jelezzétek a HÖK Messengeren.