Szerkesztette: Tájmel Dorina

 

A december legtöbbünknek az advent, a karácsony és a szilveszter körül forog, ha ünnepekről van szó. Ez bizony a világnapokon is meglátszik: míg a többi hónapban temérdek mennyiségű érdekesebbnél érdekesebb világnapot találunk, az év utolsó hónapjára alig jut ezeknek a töredéke. Most a teljesség igénye nélkül igyekeztem kigyűjteni pár érdekes jeles napot, amit ebben a hónapban tartanak.

AIDS-ellenes világnap: December 1.

Az AIDS-et, vagy magyarul Szerzett Immunhiányos Tünetegyüttest a HIV vírus okozza (azonban nem mindenki, aki HIV fertőzött, AIDS-es is ezzel együtt). Az AIDS-et 1981. december 1-je óta tekinti az orvostudomány különálló betegségnek.  Ennek fényében nem meglepő, hogy amikor a WHO 1988-ban világnapot hozott létre az AIDS elleni küzdelemért és a HIV fertőzöttekkel szembeni előítéletek lerombolásáért, akkor ezt a dátumot választotta. Világszerte több mint 30 millió ember hordozója a HIV vírusnak, így a félelemből fakadó előítéletek megszüntetése és az emberek érzékenyítése a témával kapcsolatban releváns és fontos feladat. Az AIDS elleni harc szimbóluma a piros szalag.

Red AIDS awareness ribbon sitting between Stop AIDS message on red background. Horizontal composition with copy space. World AIDS Day concept.

Emberi jogok napja: December 10.

Az emberi jogokról szóló egyetemes nyilatkozatot az ENSZ 1948. december 10-én fogadta el, és 1950-ben egy december 4-én tartott ENSZ közgyűlésen ennek emlékére december 10-ét világnappá nyilvánították.

Ronda karácsonyi pulcsik világnapja: December harmadik péntekje

Ezt a napot 2011-ben vezették be az USA-ban, de hihetetlen népszerűséggel terjedt át Európába is. Először Anglia vette át a csúnya pulcsiknak kijelölt napot karácsony előtt, de hazánk is már 2012-ben csatlakozott. Ez egy mozgó ünnep, tehát nincs konkrét dátuma, minden évben december harmadik péntekén tartandó – idén december 18-ra esik. Ilyenkor alkalom nyílik felvenni a legrondább karácsonyi pulcsinkat, amit a szekrény mélyén megtalálunk, és kicsit így hangolódni az ünnepre. Az ünnep köré számos jótékonysági programot kezdtek szervezni: van, ahol a viselt pulcsikat a rendezvény végén otthagyják, és később szétosztják a rászorulóknak; máshol elárverezik a legcsúnyább darabokat, és a befolyt összeget fordítják jótékonyságra.

This is a really tacky Christmas sweater isolated on a white background.