Sokak fejében megfordulhatott az a gondolat, hogy mit is kezdjen ezzel a rengeteg szabadidővel, amit az új korlátozások adtak nekünk. Karantén body, újabb kenyér recept, esetleg kötőtanfolyam indítása? Mozik, színházak, múzeumok zárva. Vagy mégsem? Nem kell megijedni, a kulturális művelődésünk online is tovább folyhat, a modern kor vívmányának, a streamnek köszönhetően. Ezen felbuzdulva összegyűjtöttem az általam kedvelt online színházi előadások közül párat, hogy egy kis kikapcsolódási lehetőséget ajánljak a kedves olvasóinknak.

Talán az egyik legnevesebb színházzal kezdeném, ami nem más, mint a Madách Színház. Novemberben indult a SzínpadON, a Madách online színháza. A műsorfolyam a Madách Dekameron nevet viseli. Fő céljuk az, hogy ne csak a budapesti, hanem a vidéki és határon túli színházkedvelőknek is szórakoztatást nyújtsanak a vírus miatt kialakult kellemetlen szituációban. Darabjaikat élőben közvetítik, csak az előadás idejében lehet megtekinteni, tehát a visszanézésükre nincs lehetőség. Egyelőre két előadás van a repertoárjukon, az Örökké fogd a kezem, és a Jövőre, veled, ugyanitt.

Az Örökké fogd a kezem c. darab egy dráma; Csehov és szerelme, Olga Knyipper történetét meséli el, amelyet az általuk váltott szerelmes levelekből ismerhetünk meg. Az online térben vendég lesz az előadás kezdete előtt Nyáry Krisztián irodalomtörténész, aki mesél a nézőknek a két főszereplőről és az őket körülölelő irodalmi, művészi korszakról.

A Jövőre, veled, ugyanitt egy könnyedebb vígjáték Bernard Slade tollából, ami bejárta a Broadwayt és a világ legtöbb országát. A történet főszereplői Doris és George, akik ugyan mindketten házasságban élnek, minden évben egy napot egymással töltenek, az évek során pedig a kalandjuk mély emberi kapcsolattá válik.  

Az Örkény István Színház is online darabokkal ajándékozza meg a színházkedvelőket, az Örkény Stream formájában. Interaktív színházi élményt nyújtanak, hiszen az előadások nézői chatelhetnek egymással, és bizonyos előadások után online közönségtalálkozót is tartanak majd, amit előre jeleznek. Különleges kameraállásokkal teszik az élményt még emlékezetesebbé, például testkamerákkal, valamint effektek és bejátszások segítségével. Az eredmény hasonló lesz egy többkamerás színházi felvételhez azzal a különbséggel, hogy a néző eldöntheti, hogy az adásrendező által szerkesztett műsort nézi, vagy maga választ az elérhető kameraképek között. Három darab van műsorra tűzve jelenleg: Anyám tyúkja, Azt meséld el, Pista! és Molnár Ferenc: A hattyú.

Az Anyám tyúkja a magyar irodalom kötelező verseiből készült válogatás, amiknek előadását zenés aláfestéssel és énekkel színesítik a színészek.

Azt meséld el, Pista! egy rendkívül érdekes darab. “Mi lenne, ha Örkény István egy nap újra megjelenne, egy színészben, egy színházban, egy este, leülne, venne egy lélegzetet, mesélni kezdené – olykor felállna – az életét, azután megint eltűnne?” – ennek most tanúi lehetünk, hiszen Mácsai Pál színészbe fog költözni az író szelleme egy előadás erejéig.

Molnár Ferenc: A hattyú egy mesterkomédia, ami az özvegy Beatrix hercegné elkeseredett próbálkozásairól szól, ahogyan családját Alexandra lányán keresztül újra hatalomra akarja juttatni. Rendkívül humoros, könnyed szórakozás egy újabb otthon töltött este feldobására.

Természetesen nem csak ez a két színház kínál online kikapcsolódást számunkra, hanem a Magyar Színház, a Katona József Színház, Vígszínház, a Budapesti Operettszínház és még sokan mások. Bátran éljünk ezekkel a lehetőségekkel!

Zárszóként pedig Shakespeare egy híres mondatát, a „Színház az egész világ”-ot szeretném egy kicsit más formában idézni: „Nézőtér az egész világ.”