Szerkesztő: Bogner Luca és Apáthy Gergely

A telefonunk szinte elválaszthatatlan része lett a mindennapoknak. Reggel megnézzük milyen idő lesz aznap, indulás előtt a buszmenetrendet lessük, az úton pont van idő a közösségi médiára és emailekre, beérve az egyetemre rögtön írunk a többieknek ki merre jár, ez előadás vagy gyakorlat alatt is rá-rá pillantunk (ejnye). Így szervezzük az eseményeket, tartjuk a kapcsolatot és osztjuk meg az életünk apró rezdüléseit időnként fel sem ismerve mennyi idő megy el ezzel nap, mint nap. A rengeteg hasznos és fontos dolog mellett ennek az időnek a nagyja sajnos – legyünk őszinték – ugyanannak a három Appnak a görgetésével telik el. De miért ne töltsük ezt inkább el valami hasznossal? Tanulhatunk egészen új dolgokat, alakíthatunk ki új szokásokat vagy hobbikat, segítettünk másokon, edzhetünk vagy relaxálhatunk, a lehetőségek tárháza szinte végtelen, ehhez gyűjtöttünk össze pár alkalmazás, hogy a telefon több legyen, mint egy drága Instagram gép. Ha van olyan alkalmazás, amit kihagytunk, de úgy érzed megérdemel egy helyet a listán írd meg nekünk!

 

Szív City: A Szív City egy igazi életmentő alkalmazás, melynek segítségével a szívmegállás áldozatain segíthetünk. Közterületi riasztás esetén az Országos Mentőszolgálat értesítést küld az alkalmazásnak, így a közelben tartózkodó önkéntesek, akik regisztráltak az applikáción, elkezdhetik az újraélesztést a mentők kiérkezéséig. Térkép a közelben lévő automata defibrillátorokkal, újraélesztési protokoll és segítség kérési funkció is csak egy érintésre van.  Az alkalmazás rengeteg esteben nyújthat segítséget, mivel évente 25000 szívmegállás történik közterületen, a Szív City-nek köszönhetően már 38 sikeres újraélesztés történt.

Szív City app

Seven: A rohanós hétköznapokon nem jut mindennap időd elmenni az edzőterembe, vagy futni? Ha ismerős a helyzet, akkor a Seven applikációt Neked találták ki! Az alkalmazás mindössze hét perces edzéseket állít össze, így a mozgás bármilyen sűrű programba beilleszthető. Kezdésként kiválaszthatjuk, hogy mi a célunk az edzéssel, valamint a nekünk megfelelő időpontot is. Hét perc nem tűnik soknak, de ennyi mozgás naponta pont elég, hogy a sok üldögélés után átmozgasson és felpezsdítsen minket.

Seven app

Oak: A hétköznapi rohanásban, két gyakorlat között mindenkinek szüksége van egy kis szellemi kikapcsolódásra, ebben segíthet az app. A meditáció elsőre furán hangozhat, kis gyakorlás után azonban csodákra képes, igazi kikapcsolódás az agynak és a szellemnek. Az Oak ingyenesen letölthető alkalmazás, amelyben a kezdő és haladó meditálók is megtalálják a számukra megfelelő programot. A vezetett – és szabad meditáción kívül alvást segítő program is szerepel az applikáció kínálatában.

Oak app

Street Kitchen: Ha kifogynál a receptötletekből, a Street Kitchen alkalmazás kínálatában biztosan találsz olyat, amit szívesen elkészítenél. A három perces bögrés sütitől egészen a különféle rakott ételekig bármit fellelhetünk a receptek között, tökéletes választás, ha most barátkozunk a konyhával, de tapasztaltabb kuktáknak is tartogat izgalmas fogásokat. Emellett vegetáriánus és vegán ételekből is nagy a kínálat. Az alkalmazás segít a bevásárlólisták összeállításában, hogy semmi ne maradjon ki, valamint, ha inkább másra bíznánk a főzést, akkor hozzánk közeli éttermeket is ajánl.

Street Kitchen app

Sleep Cycle: Az alkalmazás segít abban, hogy minél kipihentebben ébredjünk reggelente. Ha az ébresztőnk helyett az applikációt használjuk, egy időintervallumot kell beállítanunk, amelyen belül az alkalmazás a legmegfelelőbb időpontban ébreszt fel, a mozgásainkra támaszkodva elemzi az alvási fázisainkat, így végül akkor ébreszt, amikor a legfelszínesebben alszunk. A reggeli álmosságot és egy (legalább hét órás!) pihentető alvást nem pótol, de határozottan érezhető a különbség a sima ébresztőóra és az app között.

Sleep Cycle app

 

Daylio: „az egyetlen módja, hogy eltöröljünk egy rossz szokást, hogy kiváltjuk azt egy jó szokással” mondták a görög filozófusok, ebben lesz segítségünkre a Daylio. Az appban napló jelleggel, személyes megjegyzésekkel követhetjük nyomon szokásainkat és cselekedeteinket, majd nézhetjük meg ezek milyen hatással voltak hangulatunkra. Az első pár nap vagy hét esetlennek tűnhet, igazi kinccsé azonban később válik a sok bejegyzés, az alkalmazás gyönyörű grafikonokat és statisztikákat készít, amiken igazán látványossá válik mik azok a szokások, amik a legtöbbet hozzátesznek a napjainkhoz, vagy éppen, amik a legjobban elrontják azokat.

Daylio app

Forest: Hogyan is maradhatna le a listáról mindenki kedvenc ’ültetgetős’ appja, a Forest. Tökéletes társ, ha szeretnénk lefaragni egy kicsit a telefonnal eltöltött időből, vagy csak zavartalanul tanulni, pihenni. Kezdéskor elültetünk egy facsemetét és ha az általunk meghatározott ideig nem használunk más appot, akkor egy csodaszép fát kapunk, minél több ideig nem nyomkodtunk, annál szebb és nagyobb a fa. Ha elég ideig használjuk az alkalmazást igazi erdőségeket lehet telepíteni, nagyon motiváló látni, hogy minden fa egy óra összpontosított tanulást vagy telefon nélküli kikapcsolódást jelent. Van lehetőség másokkal ’együtt ültetni’, így mindenkinél egysze
rre nő a fa, de ha a társaságból valaki nem bírja ki, hogy ne piszkálja a telefont, akkor mindenkinek elhervad a facsemete! Az App Store-ban sajnos nem ingyenes, de egy kávé áráért a tietek lehet, Androidon csak két érintés választ el az ültetéstől.

Forest app