Szerkesztő: Börzsönyi Eszter

Igaz, hogy már egyre jobban a hátunk mögött hagyjuk a karantént, és a közösségi távolságtartás is megy ki a divatból, mégsem tudhatjuk, mikor leszünk újra olyan helyzetbe kényszerülve, hogy ismét ilyen eszközökhöz kelljen folyamodnunk. Természetesen nem szeretnék vészmadár lenni, és riogatni a kedves olvasóinknak, mégis megragadnám az alkalmat és előre is javasolnék egy filmet az ínséges időkre, vagy akár a nyári unalmasabb napokra. Én, mint a horror zsáner nagy rajongója, ritkán találkozom olyan horrorfilmmel, ami kreatív, ijesztő és nem klisékkel van teletűzdelve. Egy jó horror nem arra játszik, hogy nagyon hosszú legyen, és sokszor nem is az a dolga, hogy komoly kérdésekre keresse a választ (tisztelet a kivételnek), hanem szórakoztató akar lenni, és a közönség izgalomba hozása, megrémítése a célja.

A mai film- Host az 57 perces játék idejével nem csak hogy eleget tesz az elvárásaimnak, felül is múlja azokat, mert a covid-19 miatt elrendelt karantén alatt készült, hiszen az alaptörténet hat barát napját követi nyomon, akik a közösségi távolságtartásnak eleget téve zoom videóhívásban tartanak szeánszot egy médium segítségével. A sztorit webkameráikon keresztül követhetjük nyomon, ami a found footage horrorok (kézikamerás felvételek) közé helyezi a filmet. Nem tagadom, hogy láttam már ilyen webkamerás megoldást az Unfriended című filmben, csak ott zoom helyett Skype beszélgetés volt az alap, mégis nagyon jól működött, hiszen az egyetem hallgatói most jobban tudnak azonosulni a történet szereplőivel, mivel a távoktatás is zoomon keresztül zajlott, és közös „összejöveteleket” is ezen a platformon tartottunk, gondolhatunk itt akár kisebb baráti beszélgetésekre, vagy például az instruktor képzésre is. Szeretném kicsit jobban kifejteni a film cselekményét is, de természetesen spoilermentesen, nem akarom előre lelőni a poént.

A történt teljesen úgy indul, mint egy átlagos zoom meeting, a host engedi be a résztvevőket, tehát ez mindenki számára ismerős lehet, aki használta már az alkalmazást. Az elején megeresztenek néhány kötelező koronás viccet is, röhögnek egy kicsit a visszhangzó laptopokon, babrálnak a zoom háttérrel, hiszen az sosem maradhat el, majd persze kiderül miért is indult az egész meeting. Akad a csapatban szkeptikus, aki teljes butaságnak tartja a szellemidézést, valaki komolyan veszi, és persze van olyan is, aki már előtte fél, hogy mi fog történni, és annyit talán elárulhatok: jól is teszi. A film ijesztés terén jumpscare-ekkel (hirtelen ijesztésekkel) operál, ami a found footage jellemzője, ilyen keretek között nehéz lenne más technikát bevetni az ember ijesztgetésére, mert a kézikamerás horror elveszítené a sajátos jellegét, így a felvétel színének, tónusának változtatása, valamint a hangulat fokozó zene ki van zárva. Itt a lényeg azon van, hogy élethűbb legyen, magunkhoz közelinek érezzük az eseményeket, a karaktereket. Nem a tökéletességre törekszik a rendező, hanem arra, hogy realisztikus legyen, már amennyire egy természetfelettit megjelenítő alkotás az lehet. Hazudnék, ha azt mondanám nincsenek a filmnek hibái, például néhány klisés pillanata, de ettől eltekintve a horror kedvelőinek egy kifejezetten élvezhető alkotás, ami nem is fogja elvenni az egész estéd.

Pár ajánlásom is lenne azok számára, akik kedvet kaptak ennek a horrornak a megnézéséhez. Megtekintési felületnek azt az eszközt javasolnám, amin a zoomot használni szoktátok, mert így jobban átjön a film hangulata, ad egy plusz löketet az egész ijesztő faktornak. Ha társaságban szeretnétek megnézni jó ötlet lenne lekövetni a filmben szereplő lányok és srác példáját, tehát egy videóhívást indítani, ez is fokozná az izgalmat véleményem szerint. Remélem sokan kedvet kaptatok a Host megnézéséhez, és mindenkinek jó borzongást kívánok.