A Küldöttgyűlés és a Szenátus egyhangúlag megszavazta a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzatának új Alapszabályát, amely több módosítást, kiegészítést is tartalmaz. A gyakorlati tapasztalatok azt mutatták, hogy a régi Alapszabály olyan mértékű bürokratikus akadályokat tartalmazott, amelyek a HÖK jelenlegi felállásában, annak hatékony működését hátráltatták. Ezen okok miatt szükségessé vált egy új Alapszabály megalkotása.

Az új Alapszabály szerint a Részönkormányzati Választmányok megszűnnek, a HÖK Elnöke a Részönkormányzatok élére Kari vezetőket delegál, akiknek feladata továbbra sem más, mint karuk hallgatóinak legmagasabb szintű segítése és érdekképviselete. Ezen felül bevezetésre kerül az Évfolyamképviselői rendszer, amely szintén a hallgatók felmerülő problémáinak, kérdéseinek napi szintű, gyors orvoslását szolgálja, illetve hatékonyabbá teszi a kommunikációt a hallgatóság és az intézetek, klinikák között.

A Semmelweis Egyetem Ellenőrzési Igazgatósága korábban már javaslatot tett a HÖK Ellenőrző Bizottságának átalakítására, így az új Alapszabályban bevezetésre került a HÖK Titkár, mely egy egyszemélyes autonóm testület. Feladata a HÖK munkájának felügyelete, ellenőrzése, illetve a transzparencia növelése érdekében a Jegyzőkönyvek és határozatok rendszerezése, közzététele.

Szintén a bürokrácia csökkentése érdekében született meg egy új pozíció, a Választási Képviselő, mint egyszemélyes testület. A Választási Bizottság jogutódjaként, a Képviselő alapvető feladatköre a választások szabályos lebonyolítása.

Az új Alapszabályt itt lehet megtekinteni.

Reméljük az új Alapszabály módosításokkal még hatékonyabb, hasznosabb és átláthatóbb lesz szervezetünk működése.