A maszkok témaköre talán az egyik, ami a közvéleményt és a lakosságot leginkább foglalkoztatja. Kinek szükséges hordani, milyen maszkot hordjon, mikor, és milyen körülmények között? Ma ezen kérdéseket boncolgatjuk, addig is néhány fontosabb alap információ múlt heti cikkünkből:

A tudományos vélemények jelenleg is megoszlanak a témában, továbbra sincsen egységes konklúzió. A CDC frissítette álláspontját a maszkokkal kapcsolatban: a varrott maszkok alkalmazását ajánlják, azonban a sebészi maszkok viselését továbbra is csak az egészségügyi dolgozók számára tartják fontosnak. A Magyar Orvosi Kamara állásfoglalása alapján minden közterületen tartózkodó állampolgárnak javasolja az (akár varrott) maszk viselését. Ezen kívül érveket sorakoztatnak fel a maszkok hordása mellett és ellen, illetve azok helyes alkalmazásának szabályait is feltüntetik, mely minden viselőnek valóban fontos ismeret.

A maszkok védő hatásáról foglalt állást 246 beteg bevonásával egy Nature tanulmány is. A koronavírusok, influenzavírusok és rhinovírusok esetében vizsgálták a cseppfertőzés és az aeroszol útján történő terjedést. Míg maszk viselése nélkül a koronavírus esetében a légúti nyálcseppminták 30 százalékában és az aeroszol minták 40 százalékában volt kimutatható a vírus, addig a maszk viselése mellett sem a légúti partikulumokban, sem az aeroszolmintában nem volt kimutatható.

Ugyanakkor van példa a sebészi maszkok hatékonyságát megkérdőjelező, bár kis elemszámú kutatásra is. Az itt közölt eredmények mindenesetre óvatosságra intenek: a maszk viselése nem azt jelenti, hogy teljesen védve van viselője/környezete a fertőzéstől.

A leírtak alapján megállapítható, hogy a legfontosabb továbbra is az, hogy aki teheti, maradjon otthon, nyilvános helyen pedig a maszkviselés ellenére is tartsunk minél nagyobb távolságot másoktól!

Röviden tehát ami eddig kiderült: a maszk hordása igenis előnyös, viszont nem mentesít az elővigyázatosság alól – ezért fontosnak tartjuk bemutatni, milyen maszkokat hogyan használjunk, felvételkor és levételkor hogyan fogjuk meg. Ugyan a járvány kezdetén elterjedt az a nézőpont mi szerint csak az FFP3 besorolású, részecskeszűrő maszk véd, (a vírus részecskék tekintetében ez igaz is) a többi ellenben teljesen hatástalan. Utóbbi megállapítás azonban azért nem helytálló, mert a vírus cseppfertőzéssel terjed, és az aeroszol partikulumok túlnyomó többségét a nagyobb részecskeméretű maszkok is megfogják. Tehát: a legtöbb maszk parciális védelmet nyújt, így alkalmazásuk hasznos lehet. Ráadásul a hagyományos maszkok hordását a fertőző betegeknek mindig is ajánlották. A megelőzés érdekében pedig érdemes úgy viselkednünk, mintha mi is fertőzőképesek lennénk!

 
Sebészi maszk

Használhatósági időtartama körülbelül 3-4 óra, ezt követően a kilélegzett vízpára miatt átnedvesedik, így utána már inkább csak gócforrásnak tekinthető, mintsem védőfalnak. Ezért is nevezhetjük “egyszer használatos” maszknak! Felvételekor fordítsunk figyelmet az alábbiakra: az orrnyeregmerevítő vas legyen felül, ezt mindig szorosan igazítsuk az arcunkhoz, minimalizálva az alászívás lehetőségét, hiszen, ha nem a maszk szűrő felületén keresztül lélegzünk, hanem alatta vagy felette, szinte teljesen felesleges is viselni. Az utcán látható gyakori hiba, hogy a színes, kétoldalú maszkoknak a színes felülete kerül belülre – ez azonban HIBÁS. Műtéttani tanulmányaink óta tudjuk, hogy a maszknak mindig a színes felülete kerül kívülre a hatékony szűrés érdekében, ezt tartsuk szem előtt!

 
Varrott maszkok – tervezési javaslat otthoni maszkkészítőknek!

A varrott maszkokat tekinthetjük a sebészi maszk hosszú távú megoldásának is. Attól függően milyen vastagságú anyagból készítjük, a sebészi maszk részecskeszűrő képességéhez hasonló hatásfokot tudunk elérni, vastag anyagoknál akár valamivel jobbat is. Itt is figyeljünk arra, hogy mindenképpen helyezzünk az orrgyök vonalába valamilyen fém drótot, így itt is elkerülhető az alászívás! Méretet tekintve is fontos, hogy ahogy a sebészi maszk, úgy ez is széltében a teljes „pofalemezt”, hosszában pedig az orrgyök vonalától egészen az állcsúcsig védjen. A tapasztalatok szerint így a legjobb az arcra való illeszkedés. Javasolt a 100% pamut anyag használata, mivel gyorsan tisztítható – mosással és egy kiadós vasalással. Itt is ügyeljünk arra, a külső és belső felületek egymással nem felcserélhetők, ezt valamilyen mintával vagy a maszk formájának kiképzésével egyértelművé tehetjük. A pontos illeszkedést szorosra szabott gumival segíthetjük, vagy ahogy a műtőben, itt is használhatunk kézi csomózású pántokat.

 
FFP maszkok

Ezen maszkok hordása kissé eltér a hagyományostól. Általában egyszínűek, és sokkal rigidebbek, így ilyenkor a felvételt a konvex – konkáv oldalak közötti különbség, valamint a sokkal feltűnőbben elhelyezett orrmerevítő drót helyzete szabja meg. A gumipántok fordított elhelyezkedésűek az eddigiekhez képest, így nem a fülkagyló mögött kell rögzíteni, hanem a koponya köré kell tekerni. Előnye a sebészi maszkkal szemben, hogy sokkal tartósabb – az előírások szerint akár egyhuzamban 8-12 óra használat esetén is hatásos, azonban a levételt követően ez is eldobandó. Üdítő és kreatív ötletet találtunk egy nővér Instagram oldalán, aki a szakszerű és egyedi módszerének köszönhetően kontamináció nélkül vette le FFP maszkját, így biztosítva annak további használhatóságát…

LEVÉTELI MÓDSZEREK

Sose fogjuk meg a maszk felületét, a felhelyezés és az orrnyereg beállítása után – a megfelelő helyzet eléréséhez az áll mozgatásával ügyesen korrigálható az esetleges elmozdulás. Levételkor vagy ha mégis kézi igazításra van szükség csak a pántoknál fogva nyúljunk az arcvédőhöz!

 

HOGYAN NE HORDJUK? Hibás szokások elkerülése

Bár egészségügyisek vagyunk, szaktársainknál is gyakran előfordul, hogy hibásan hordják. Összeszedtük a leggyakoribb hibákat, amiket az utcán láttunk és ki is javítjuk a helytelen használatot.

 

  • Kilógó orr

Sokszor látni akár (még főorvosoknál is), hogy a maszk csak a száját takarja, az orr szabadon kikandikál – talán elég egyértelmű, hogy ez még rosszabb mint az alászívás – semmi értelme így hordani a maszkot. Nemcsak könnyedén belélegezzük a kórokozókat és aeroszol partikulumokat, de a felső légutakból a fertőző emberek is könnyedén terjeszthetik így a fertőzést. A teljes légzőrendszert fedjük!

 

  • Fordítva hordott sebészi maszk

Ahogy a bevezetőben is írtuk, a színes maszkoknál a színes felület kerül kívülre, a fehér pedig belülre a megfelelő szűrés érdekében.

 

  • Lehúzott maszk

Ha társaságban vagyunk, mindig védje a teljes arcunkat a maszk! Bár lehet a jólneveltség jegyében nem szívesen beszélünk az ismerősünkkel eltakart szájjal, ezt most tegyük félre! Az egészség fontosabb! Hasonló a helyzet telefonálás közben is – bár lehet picit torzít, attól még a hangot átereszti, így egy rövid beszélgetés miatt ne kockáztass! Valamint ott vannak még a dohányosok. Náluk is gyakran látni, hogy a cigaretta használat miatt leveszik és ugyanúgy járnak társaságba ezzel duplán károsítják egészségüket, de ha mégis hódolni akarnak szenvedélyüknek – akkor inkább egy félreeső helyen tegyék. Végül ott van még az élelmiszer és folyadékbevitel kérdése: legjobb módszer, ha otthonunkban vagy kontamináció-szegény, elzártabb helyen pótoljuk a hiányzó tápanyagokat!

Mindezek alapján mindenkit arra buzdítunk, hordjon maszkot, mert igenis nem szégyen, sőt sokkal többet ér, ha megvédjük embertársaink, mint ha segítenénk a vírus terjedését! A Bánk bánból ismert szófordulattal élve, s azt újra gondolva: „A maszkot hordani nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem! (a vessző elhelyezését az olvasóra bízzuk!)