Sokan sokfélét hallhatunk a mindennapjainkat átíró COVID-19 megbetegedésről. Ezen cikkben igyekeztünk összefoglalni a WHO által az elmúlt hét napban (április 1-7.) közzétett jelentésekben foglalt kiemelkedő információkat, intézkedéseket. Az egyes napokra kattintva elérhetőek az eredeti helyzetjelentések. A „koronavírus” kifejezés alatt az új, 2019-nCoV vírus értendő.

 

Április 1.

Újabb három országban jelentettek koronavírusos megbetegedést: Botswana, Burundi és Sierra Leone.

A WHO tudományos tájékoztatót tett közzé az ún. „off-label” (indikáción túl alkalmazott), koronavírus elleni gyógyszerekről, melyek közül soknak most vagy a közeljövőben indul a klinikai vizsgálata. A kutatások célja a gyógyszerek biztonságosságának és hatásosságának bizonyítása a koronavírusos megbetegedések kezelésében.

Közegészségügyi és szociális intézkedések bevezetése egyaránt szükséges a koronavírus terjedésének lassításában és megállításában. A WHO négy szintjét különbözteti meg a vírus térhódításának, ezek a következők: 1. Nincs jelentett eset. 2. Sporadikus megjelenés. 3. Csoportos megbetegedések. 4. Közösségi terjedés. Az egyes szintekhez különböző egészségügyi és szociális intézkedések tartoznak, figyelembe véve a koronavírus területi és időbeli lefolyását.

 

Április 2.

A WHO kiadta Medical Product Alert című közleményét, mely a növekvő számban piacra kerülő, hamisított termékekre hívja fel a figyelmet. Ezek a készítmények valótlanul azt ígérik, hogy hatékonyak a koronavírus megelőzésében, felismerésében vagy kezelésében.

A WHO szorosan együttműködik a világ kormányaival. Ezalatt értendő a központi igények felmérése, kézfertőtlenítők és maszkok beszerzése az egészségügyi szakemberek részére, valamint tanfolyamok biztosítása a koronavírussal fertőzött páciensek kezeléséről, együttműködés a helyi médiával, személyi védőfelszerelés és tesztkészletek szállítása.

 

Április 3.

Egy újabb ország területén jelentettek koronavírusos megbetegedést, Malawiban.

Az időskorú emberek támogatása és védelme mindenkinek a feladata, mivel jelentősen nagyobb megbetegedési kockázattal és súlyosabb lehetséges lefolyással néznek szembe, mint a fiatalabb korosztály.

A kikötők, repülőterek és szárazföldi átkelőhelyek kiemelt ellenőrzést igényelnek. A WHO két online előadás-sorozatot is indított annak érdekében, hogy azok útmutatóként szolgáljanak a megbetegedett utazók, hajókon kitörő járványok és egyéb koronavírusos esetek kezelésében.

 

Április 4.

Az elmúlt 24 órában újabb területeken regisztráltak koronavírussal kapcsolatba hozható megbetegedést: Bonaire, Sint Eustatius és Saba (közös nevén Karibi Hollandia).

A világ összes koronavírusos eseteinek száma meghaladta az 1 milliót és a halálozások száma az 50 ezret.

A WHO az új technikai iránymutatásában nyilvános kézfertőtlenítő állomásokhoz való általános hozzáférést ajánl. Továbbá javasolja ezek használatának kötelezővé tételét bármely tömegközlekedési eszközre való fel- és leszállást, kereskedelmi épületekbe történő belépést és azok elhagyását követően.

 

Április 5.

A Falkland-szigetekről is jelentettek koronavírusos megbetegedést.

A Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO) elindította keresésre alkalmas adatbázisát, amely tartalmazza a legújabb irányelveket és kutatási eredményeket a koronavírus-világjárványról.

Ahogy Kínában lassan a csökkenés stádiumába lép a járványhelyzet, úgy az ott szerzett tapasztalatok segítségére lehetnek a világ többi országának a koronavírussal szembeni hatékony fellépésben.

 

Április 6.

Újabb országban jelent meg a koronavírus-fertőzés: Dél-Szudán.

A WHO és az IMF vezérigazgatói ismételten felhívták a figyelmet az életek megmentésének és a megélhetések fenntartásának fontosságára. Továbbá kiemelték, hogy az emberéletek és a munkahelyek megmentése nem egyenértékű döntéskörbe tartoznak.

Az országos iskolabezárások a világ fiatalkorú lakosságának majdnem 90 százalékát (több, mint 1,5 milliárd főt) érintik. A WHO, együttműködve az UNICEF és az International Publishers Association szervezetekkel, létrehozta a „Read the World” gyermekeknek szóló kezdeményezést, melynek keretei között gyermekkönyvek szerzői olvasnak fel részleteket saját műveikből.

 

Április 7.

Egy új ország, São Tomé és Príncipe jelentett koronavírusos megbetegedést.

Április 7-én ünneplik az egészség világnapját. Ebben az évben a WHO nagyrabecsülését fejezte ki az összes egészségügyi dolgozónak a fáradhatatlan munkájukért.

A WHO, Lady Gaga és a Global Citizen április 18-án „One World: Together at home” címmel online közvetítenek jótékonysági koncertet. Az esemény további célja felhívni a figyelmet az egészségügyben dolgozók életmentő munkájára és az emberek közötti egyenlőségre.

Újabb útmutatást tett közzé a WHO, ezúttal a maszkok közösségi, otthoni ápolás során és egészségügyi ellátás alkalmával történő használatáról.

Természetesen a WHO helyzetjelentései és nemzetközi ajánlásai nem tükrözhetik teljes mértékben a vírus hazai lefolyásának és az intézkedések bevezetési szükségességének dinamikáját. A magyarországi helyzettel pénteki cikkünk fog foglalkozni.

Járványügyi helyzet számokban (04.07.)

Régió Igazolt esetszám (új) Halálozások száma (új)
Összesen 1 279 722 (68766) 72 614 (5020)
Nyugat Csendes-óceán 113 641 (1119) 3892 (31)
Európa 686 338 (30999) 52 809 (3330)
Délkelet-Ázsia 9132 (304) 362 (18)
Kelet-mediterrán 78 565 (4218) 4149 (173)
Amerika 384 242 (31650) 11 097 (1417)
Afrika 7092 (476) 294 (51)

Forrás: WHO Coronavirus disease (COVID-2019) situation reports 

Borítókép: Miroslava Chrienova képe a Pixabay -en