Szinapszis: Kérlek, meséljetek kicsit magatokról, hogyhogy Ti lettetek a Karnevál főszervezői?

Szuhi Levente: Szuhi Levente vagyok, harmadéves az Általános Orvostudományi Karon, a szervezésben én képviselem az Instruktor Öntevékeny Csoportot (IÖCS). Instruktorként és hallgatóként sok rendezvényen részt vettem már, és mindig is be szerettem volna látni a kulisszák mögé. Illetve többször is eszembe jutott, hogy szívesen szerveznék egy nagyobb eseményt. A Karnevál különösen szimpatikus volt a számomra: ez egy nemzetközi rendezvény, ahol lehetőség nyílik megismerni nem csak a magyar, de egyetemünk külföldi hallgatóit is. Tetszik a gondolat, hogy az egyetemünkön fellelhető valamennyi szervezet közösen dolgozik ezen a rendezvényen annak érdekében, hogy létrehozzuk ezt a varázslatos estét.

Szabó-Salfay Réka: A nevem Szabó-Salfay Réka, negyedéves orvostanhallgató vagyok az ÁOK-on, és én képviselem a Hallgatói Önkormányzatot az idei Karnevál szervezésében. Néhány évvel korábban szerveztem másodmagammal egy rendezvényt, az IÖCS Gólyahajóját. Már ezután megfogalmazódott bennem, hogy szeretném kipróbálni magam egy még nagyobb esemény megszervezésében is,  így esett a választásom a Karneválra. Levivel ismertük egymást korábban is, így amint megtudtam, hogy ő is szeretné idén megszervezni, nem is volt kérdés, hogy belevágunk.

Sz.: Mivel jár egy ekkora egyetemi esemény megszervezése?

Szuhi Levente: Nekem még nem volt szerencsém ekkora eseményt szervezni, ezért ez sok felkészülést igényelt. Szerencsémre Réka ilyen szempontból tapasztaltabb, mivel ő már szervezett instruktorként egy Gólyahajót, és ezáltal sokat tud segíteni. Sok támogatást kapunk a tavalyi szervezőktől, az IÖCS, illetve a HÖK elnökétől, ami nagyban segíti a munkánkat. Rengeteg mindent kell fejben tartani a szervezés során, emiatt ügyelni kell az időbeosztásra, hogy mindig a legfontosabb feladattal foglalkozzunk először. A felelősség, hogy mi vagyunk a főszervezők, nagy nyomást helyez ránk, de ezt a nehezítő tényezőt, én úgy látom, jól kezeljük. 

Szabó-Salfay Réka: A Semmelweis Karnevál egy kb. 2300 fős rendezvény, nyugodtan mondhatjuk, hogy a tavaszi félév egyik legkiemelkedőbb eseménye: rengeteg munkát és szervezést igényel. Szerencsére Levi és én is örömünket leljük benne, és szuperül működünk együtt! Mint ahogyan Levi is mondta, rengeteg segítséget kapunk a HÖK-től, mind az IÖCS-től; és a külföldi szervezetektől, az ISSA-tól és a DSVS-től egyaránt. Emellett csodálatos gebinfőnökeink vannak, akik szintén nagyban megkönnyítik a munkát.

Szabó-Salfay Réka: A Semmelweis Karnevál tavaszi félév egyik legkiemelkedőbb eseménye.

Sz.: Az eddigi évekhez hasonlóan, idén is a Hallgatói Önkormányzat és az Instruktor Öntevékeny Csoport közösen rendezi meg az eseményt. Mit jelent ez a gyakorlatban?

Szabó-Salfay Réka: A két szervezet pár éve szorosan együttműködik több rendezvény szervezésében is, ami mindkét fél számára hasznos erőforrásokat és tapasztalatot adott.

Szuhi Levente: Igen, az együttműködés pedig többféleképpen valósul meg: mindkét szervezetből kerültek ki gebinfőnökök, ugyanúgy, ahogyan a gebinekben (a munkacsoportokban, amikben a munka zajlik) dolgoznak hökösök és instruktorok is. Mi folyamatos kapcsolatban állunk a szervezetek elnökeivel, Hegedüs Tamással és Bódis Bendegúzzal, visszajelzünk nekik, és bármiben kérhetjük a segítségüket. Reméljük, mindezek a tényezők hozzájárulnak ahhoz, hogy a két szervezet közelebb kerüljön egymáshoz, és jobban megismerje egymást.   

Sz.: Idén is lesz Multicultural Food Festival, ez mit takar pontosan?

Szuhi Levente: A Multicultural Food Festival az, ami igazán megkülönbözteti ezt a rendezvényt a többitől. Számos hallgató a saját országát reprezentálva mutathatja be az adott nemzet ételkülönlegességeit és kulturáját. Miközben a legkülönbfélébb ételek között sétálunk és megkóstoljuk a felszolgált finomságokat, lehetőségünk nyílik megállni beszélgetni és megismerni mások kultúráját. Ez szerintem már önmagában csodálatos dolog. A visszajelzések alapján hoztunk egy változtatást az előző évekhez képest, és idén korlátozott számban kaphatóak a meghívók az Multicultural Food Festival-ra, hogy biztosan mindenkinek jusson kóstoló.

Szuhi Levente a Semmelweis Egyetem gólyatáborában

Sz.: Lehet már több részletet is tudni az eseményről?

Szabó-Salfay Réka: Az idei Karnevál témája: Karnevál Disneylandben! A rendezvényen működő pultok, különböző gebinek mind-mind a mesék világába repítik majd el a látogatókat. A Karnevál a megnyitó műsorral kezdődik, ahol az est védnökei tartanak beszédet, illetve egyetemünk hallgatói lépnek fel különböző produkciókkal. Ezután nem sokkal kezdődik a Multicultural Food Festival, ahol mindenki megismerkedhet különböző kultúrák ételeivel. A Karnevál fellépőiről bárki részletesen tájékozódhat a Facebook-eseménynél, illetve az egyetem épületeiben kitett plakátokon.

Sz.: Akkor már csak egy kérdésünk maradt: mikor és hol találkozunk?

Főszervezők: Március 7-én, a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben! Reméljük, minél több hallgatóval, dolgozóval, és kísérőikkel találkozhatunk!