Rövid összefoglaló a virális fertőzések esetén – prevenció, utókezelés és a bakteriális kontamináció megelőzése. Szintézis röviden:

Az elmúlt pár hónapban már sok hasznos tippet olvashattatok az immunrendszer erősítésével, valamint a fertőzések megelőzésével kapcsolatban, lássuk hát időrendi sorrendben mit is tehetünk?

OLTÁS: Hazánkban a legelterjedtebb az influenza epidémia, mely véletlenül sem összekeverendő a koronavírus okozta pandémiával. Az influenzajárvány minden évben a tél végi időszakban várható. Ennek megelőzése érdekében javasolt (és egészségügyi dolgozóknak térítésmentesen támogatott) a november környéki aktív immunizálás, azaz a védőoltás a 3 valens vakcinával! Bár 100%-os védettséget nem ad, de egy influenza fertőzés ellen mindenképp véd, míg ha egyéb hasonló virális fertőzést kapnánk (pl. rhinovirus), annak is enyhébb és rövidebb tünetei lesznek. Take-home-message: ajánlott beoltatni magad már novemberben, viszont ilyenkor, január -február környékén, már felesleges!

IMMUNMODULÁNS TERÁPIA: Nem is kell olyan messzire nyúlnunk, hisz épp tegnap számoltunk be a Béres-csepp történetéről. Kedvező immunerősítő hatása tudományosan bizonyított; ha nem zavar étvágyfokozó hatása, nem csupán daganatos betegségek esetén, de fertőzések megelőzésére és lefolyásának javítására is alkalmazható. Megfontolandó azonban, hogy étvágygerjesztő hatása miatt egészséges egyéneknél elhízásra hajlamosíthat. Aztán ott van a téli évszak legfontosabb vitaminja a D-vitamin. Tél elején erről egy részletes cikket közöltünk, röviden: szintén megelőzésre napi 2000-4000 NE ajánlott októbertől március végéig. Az egyéb vitaminkészítmények hatásosságáról azonban megoszlanak a szakirodalmi vélemények, abban viszont megegyezhetünk, hogy amennyiben C-vitamin kúrába kezdünk, semmiképp se szedjünk napi 1000 mg-nál többet! Sokaktól hallani, hogy „többet vettem be hátha jobb lesz…” – ezt a feltételezést sürgősen felejtsük el, egyrészről, mert a túladagolásnak semmilyen kedvező hatása nincs, cserébe a vesebetegségre is hajlamosít (vesekő). Ha mindenképp C-vitamin pártiak vagyunk, használjuk a természet ajándékát: a déli gyümölcsök, citrusfélék megfelelő mennyiségű vitamint tartalmaznak, kedvező a felszívódási profiljuk és egyéb nyomelemeket is tartalmaznak, arról nem is beszélve, hogy finomabbak is mint egy savanyú kemény tabletta.

TÜNETI KEZELÉS: Talán mindenki ismeri a mémet, hogymit mond a háziorvos virális fertőzés esetén:

Végül is, szakmailag feddhetetlen a kijelentés, de azért lássuk be, lehet árnyalni a történetet: NSAID (non szteroid gyulladásgátlók) használatát csak módjával, hiszen túlzott és rendszeres fogyasztásuk gyomorsav túlprodukcióhoz, esetleg fekélyképződéshez vezethet, a diklofenák tartalmú készítmények még szívelégtelenséget is okozhatnak, a paracetamol pedig májcirózist. Természetesen a normál adagok betartása és az 1-2 hetes kúra még nem ad okot az izgalomra! A gyógyszeres kezelések mellett aztán ott vannak még a házi patika kiváltságai is, a TEÁK: a kamillatea kedvező gyulladáscsökkentő hatással bír, a hársfavirágzat főzete a légutakat tisztítja és enyhíti a köhögést, míg a zs-betűsök (zsálya, zsurló…) a torokfájást enyhíthetik. Hasonlóan kedvező lehet még a kakukkfű, valamint fűszernövények közül a rozmaring. Antioxidáns hatása miatt a rooibos valamint zöld teákat emelhetjük ki, utóbbiak közül is az újhullámos kávézókban egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Matcha. A legenda szerint a szamurájok itták harcba menet előtt – vizsgákra készülő sorstársainknak szintén ajánljuk „harcba induláskor”.

KIEGYENSÚLYOZOTT ÉTREND: Talán nem nagy ördöngösség, de a kiegyensúlyozott táplálkozás nagyban segít egészségünk fenntartásában. Zöldség-gyümölcsben gazdagon, a dietetikusok ajánlása szerint a megfelelő táplálékbeviteli arányok: 50% szénhidrát, 20%fehérje, 20% zsír, 10% ásványi sók. Emellé ajánljuk a bakteriális felülfertőződés megelőzésére kedvező, antimikrobás profillal rendelkező növényeket, mint amilyen a fokhagyma, torma, mustár, almapaprika, erős paprika – utóbbiból több forma is létezik. Ha már hungarikum – akkor Piros Arany vagy Erős Pista. Természetesen a mértékletességre itt is fokozottan ügyeljünk, mert a csípős ételek túlzott fogyasztása bélgyulladást és hasmenést okozhat.

KIEGYENSÚLYOZOTT ÉLETMÓD: Az immunrendszer második pontban taglalt javítása mellett a rendszeres testmozgás is kedvező hatású, így a napi legalább fél óra aktív mozgás ajánlott. Jó módszer lehet erre például egy, az EOK és NET közötti séta. Emellett törekedjünk a napi minimum 7 óra alvásra (Semmelweis-hallgatóként ez néha igencsak nehezen megoldható), hiszen a kimerült szervezet a fertőzésekre is fogékonyabb. Talán utóbbit a legnehezebb betartani…

ANTIBIOTIKUM: Végül, pedig ha nem sikerült megelőzni a bakteriális felülfertőződést, vagy alapból ilyen kórokozó támadta meg a szervezetünk, a lehető legcélzottabb módszer az antibiotikum-terápia – keresse kezelőorvosát, gyógyszerészét! Az ezzel együttesen alkalmazott probiotikum-terápiával kapcsolatban megoszlanak a szakmai vélemények, de egy biztos: nem árt, de használhat!

Jó egészséget és minél kevesebb kontaminációt kívánunk így a tél végére!