2. rész – hol és milyen minőségű kávét fogyaszthatunk? Tudnivalók főleg ETK és FOK hallgatóknak

 

Előző cikkünkben az ÁOK és GYTK hallgatók potenciális koffein lelőhelyeit mutattuk be. A belváros felé haladva egyre bővebb a kínálat, és természetesen a minőségi és árfekvésbeli szórás is. A legtutibb helyeket válogattuk össze a minőség, tanulóhely és hangulat szempontok alapján.

ETK büfé & Vas utcai kisbolt

ETK-s belső forrásokból megtudtuk, hogy az egyetem második legnagyobb karának sokkal több lehetősége van helyi szinten, mint ÁOK-s társának. A házi büfé kedvező árfekvéssel és igen széles választékkal várja a hallgatókat az épület alagsorában. Az espressotól a latten át egészen az alternatív tejekkel készült italokig nyúlik a paletta. Ennél kedvezőbb árfekvésű az ETK-sok „NET kávéja”, mely pont a Vas utcai épületük szomszédságában található ABC-ben kapható. A helyi nyelvjárásban csak „kisbolt kávéként” emlegetik. Utánajártunk: minősége elfogadható, ára verhetetlen a környéken – igazi életmentő tud lenni egy fárasztó napon! A középutas lehetőséget az utca túloldalán található Peck Snack üzlet kínálata adja.

Galéria

2kép

Apricot coffee

A tengely másik pólusa szintén karnyújtásnyi távolságra, a Bródy Sándor utca felé vezető kereszteződésben található. Itt maximális a minőség és végtelenül kedves a kiszolgálás. A barista jó kapcsolatot ápol a törzsvásárlókkal, és saját specialitása a különlegesebbnél különlegesebb „latte art”, azaz a tejhabba rajzolt motívumok. Míg máshol az egyszerű szívecske formánál megáll a történet, itt idény-jellegű mintákkal találkozhatunk: november eleji ottjárttunkkor egy töklámpás kacsintott vissza ránk a csésze tetejéről, de a kávékészítők  szinte bármire képesek. Persze a hangulat és minőség oly jó, hogy nem tudjuk eleget hangoztatni. Bár nem egy kisbolt árfekvése – tuti tipp lehet minden ETK hallgatónak.

Galéria

2kép

Caffé Torino

Ha igazi olasz espressot akarsz inni, miért ne tennéd azt első kézből egy vérbeli olasz baristától? A lehetőségek adottak, hiszen az Olasz Intézet tövében egy csöppnyi Itália köszön vissza, ha belépsz a pincehelyiségbe (nyáron kiülős rész, télen szabadtéri opcionális hütte is van az utcán).

Altair teaház

Habár nem kávé, de a hangulatos teaház nem maradhatott ki felsorolásunkból; mondhatni az ETK-sok „Rengeteg RomKafe-ja”. Eldugottsága ellenére (a Puskin és a Bródy Sándor utca sarkán) hasonló népszerűségnek örvend a környéken, és ezt nem másnak köszönheti, mint a minőségi teáknak, a szívmelengető kannás kiszerelésnek, a jó árfekvésnek, és ami a legfontosabb: igazi bekuckózós hangulata van! A hét második felében délutánonként itt is csúcsforgalomra lehet számítani, így ezidőtájt itt is érdemes előre foglalni.

 

A Rákóczi út túloldalán is bőven akadnak helyek, főleg a Dohány utca nyomvonalán:

Magvető kávézó és kultúrtér

Talán a leghangulatosabb tanulóhely a környéken. Tágas, kellemes hangulatvilágítás van, wifi és áramellátási lehetőséggel, és a falak felől megannyi könyv mosolyog vissza ránk. Emellé már csak ráadás, hogy kávézó funkciót is betölt a főleg irodalmi centrumként ismert kulturális egység. Utóbbi okból kifolyólag, délután sokszor csak előre az adott előadásra megváltott belépő birtokában tartózkodhatunk itt délután 4 után. Valamit valamiért…

 

Massolit books

A Nagydiófa utcában járunk. Kifejezetten beülős hely. Eredetileg idegennyelvű könyvesboltként funkcionál, azonban a forró ital és könyv párosításának kellemes kombinációját a helyiek is jó ötletnek tartották. A környéki újhullámos kávézók között az egyik legjobb árfekvéssel rendelkezik. A könyvek között, habár kicsit sötétebb és régiesebb, mégis a Magvetőhöz hasonló tanuló helynek is alkalmas egy kellemes forró ital társaságában. Igény esetén elvitelre is kaphatunk italt. Különlegesség, hogy házi készítésű péksütik mellett süteményeket is kóstolhatunk náluk. Mivel idegennyelvű boltról van szó, itt főleg angol tudásunkat gyakorolhatjuk, ennek fordítottját az alábbi videóban láthatjátok, ha kell egy kis vidámság…

 

Early Bird Coffee

Még mindig a Nagydiófa utcában járunk, már szinte karnyújtásnyira az egyetemtől. A kicsiny alapterülettel rendelkező hangulatos kis kávézóba lépve, egyből megcsap a hangulatos kávéillat. Itt aztán minden van a pressótol a Chai latten át a Golden latteig. Mondhatni, az Apricot kicsiben. Talán egyetlen hátránya a rövid nyitvatartási idő, mely a délutáni gyér látogatottsággal magyarázható. Reméljük, ezen tudunk változtatni.

 

Skal

A Dohány utcában még számos színvonalas kávézót találunk, például ott van a Cups & Mugs, azonban a hangulatos vendéglátók közül árfekvésben a belvárosban talán a Skal a legkedvezőbb. Szinte minden kávéforma megtalálható, bár a vendéglátó inkább a bár vonalra erősitett rá, ez is adja a kellemes hangulatot. A koffeines italok a „NET kávé” színvonalát hozzák, közel hasonló árfekvéssel – hasonló minőség, de jó hangulat.

 

Most térjünk rá a FOK-hoz közelebbi helyekhez:

Krúdy Gyula utca

A Mikszáth tér felől a Mária utca felé haladva itt is számos vendéglátóipari egység található. Ezek közül a Keltető van a legközelebb. A főleg pékségként funkcionáló, cégér nélküli üzlet kávé kínálattal is bővítette portfólióját, közepes színvonalú, viszont inkább az újhullámos kávézók árfekvését adja. A környék leghangulatosabb vendéglátója a Fiktív bár, mely nevéből is adódóan inkább a bár vonalra erősít, de kikapcsolódásra is igazán alkalmas hely.

 

Kaffeine espresso bar

A Kálvin tér felé közeledve az egyik legjobb és legforgalmasabb újhullámos kávézó a környéken. Magas minőséget képviselnek, ehhez mért árfekvéssel, mely talán még tolerálható. 

 

Premier KultCafe & One Cup

Pont a Kaffeine-nel szemben található két másik kávézó. Ők az árfekvés másik pólusát képviselik – megfizethető és hangulatos alternatívát kínálnak. E cikk írójának személyes kedvence a Premier KultCafé, mely nem csupán hangulata és ára miatt magával ragadó, de egy művészmozival épült egybe, ráadásul itteni fogyasztásoddal a hátrányos helyzetű embereket támogatod, hiszen a Teddy maci alapítvány oszlopos tagjai. Arról nem is beszélve, hogy a felszolgálók is hátrányos helyzetű Down szindrómások – nagyon empatikusak tudnak lenni!

 

Mantra specialty coffee & Doubleshot

A Kiskörút körgyűrűjén belül is vannak kellemes helyek. Ahogy az ETK-soknak az Apricot, úgy a FOK-osoknak a Mantra vagy a Doubleshot lehet a legjobb választás. Hasonló színvonalat és árfekvést céloztak be, bátran ajánljuk!

 

Az egyetemi kávé lelőhelyeket bemutató sorozatunk végéhez értünk! Felsorolásunk csupán a legfrekventáltabb és hangulatos, a hallgatók igényeit megközelítő helyeket mutatta be a teljesség igénye nélkül! Célunk volt segítséget nyújtani az éberségetek fenntartásában 1-1 hosszú nap folyamán, no meg a kollokviumokra készülésben, így a vizsgaidőszak közeledtével! Élénkséget és kitartást kívánunk Nektek!

 

Figyelem! A cikk nem fizetett termékmegjelenítést tartalmazott!