Egyre többen jelentkeznek évente Erasmusra Magyarországon, és a Semmelweis Egyetemen is lassan de biztosan növekszik ez a szám. Viszont ahogy egyre több a kiutazó, a bejövők száma is nő. De ki segít ezeknek a diákoknak? Egyetemünkön is jelen van egy szervezet, amiről lehet, még nem is hallottál! Tagjai az ISSA-val kooperálva próbálják felejthetetlenné tenni a Budapestre érkező és itt egy vagy két félévet tanuló erasmus-os hallgatók tanulmányait.

Mi is az az ESN?
Az Erasmus Student Network a legnagyobb diákszervezet Európában. 1989 .október 16-án alapult meg és hivatalosan 1990-ben regisztrálták, hogy támogassa a cserediákokat.
Lényegében, ha egyszer úgy döntesz (és miért ne döntenél) úgy, hogy te is elmész külföldre, az ottani egyetem ESN szervezete fog neked segíteni egy csomó mindenben. Ilyenek pl. lakáskeresés, az egyetemi épületek és az adott város bemutatása. Ezen felül számos programot, túrát, bulit szerveznek neked, ahol megismerkedhetsz az ottani egyetemen és a többi Erasmuson levő diákkal.
 
Hogyan épül fel a szervezet?
Az ESN jelen van több mint 1000 oktatási intézményben és mindezt 40 országban. A szervezet pedig folyamatosan növekszik és terjeszkedik. Nagyjából 13 000 aktív tagot tudhat magának, akik különböző szekciókban vannak jelen. A szekciók általában a különböző egyetemek ESN-szervezetét jelentik. A mentorok munkáját segítik az un. buddy-k. Ők a mentorokkal ellentétben nem szerveznek programokat, hanem egy fajta segítő-kísérő szerepkört töltenek be. Összeségében a budy-kkal együtt a szervezetben több mint 40 000 diák van, akik több mint 350 000 külföldinek nyújtanak segítséget évente.

Mi az az ESN Hungary és mi a feladata?
Az ESN Hungary fő feladata, hogy segítse a külföldi diákok orientációját és integrálódását Magyarországon. Iránymutatást és támogatást nyújt az ide érkező külföldieknek, programokat szervez mind az adott egyetem városán belül, mind az országon belül az Erasmus hallgatók számára. Mindemellett képviseli Magyarországot és annak tagjait a szervezet nemzetközi eseményein.
Az ESN Hungary évente 3-4-szer ülésezik, ezeket az egy-két napig tartó rendezvényeket National Platformnak hívják. Itt Magyarország összes szekciójának jelen kell lennie, ahol a szekciók képviselői megbeszélik az aktuális dolgokat és szavaznak az következő programokról és vezetőkről. A National Platformot mindig egy aktuális szekció szervezi meg, így a magyarországi tagok évközben sokat találkozhatnak más egyetemen tanuló, de hasonló célokkal rendelkező hallgatókkal.
 
ESN a Semmelweisen: ESN Health Budapest
Korábban ESN Semmelweis is működött az egyetemen, majd a Testnevelési Egyetem létrejöttekor átszerveződött az egyesület, és akkor alapult meg az ESN HEALTH BP. Ez a szekció három budapesti intézményt, a Semmelweis Egyetemet, az Állatorvostudományi Egyetemet és a Testnevelési Egyetemet fogja össze. Előbbi kettő abban is hasonlít, hogy nagyon sok külföldi hallgatója van, akikkel együtt tanulnak a bejövő Erasmus-hallgatók. Ez egy nagyon különleges helyzetet teremt a magyar egyetemek között, hiszen emiatt a helyi ESN szekcióknak sokat kell kooperálniuk a külföldi karok hallgatói szervezeteivel. Idén a budapesti szekciókkal közösen szervezték például a Gólyahajóhoz hasonló Boat Party-t, közös Halloweent illetve UV Party-t is. A szekció saját programjai közül a legsikeresebbek a kéthetente szervezett túrák.
 
Az ESN Health BP tevékenységei pontokba szedve:

  1. A külföldi diákok integrációjának segítése,
  2. Különböző kultúrák különböző rendezvények útján való bemutatása,
  3. A Semmelweis Egyetem és Magyarország hagyományainak bemutatásai az Erasmus-hallgatóknak (pl: Ökörsütés, Borfesztivál, Busójárás),
  4. Turák és programok szervezése.


Az ESN Health BP most
A szekció struktúrája kötött, bár sajnos az utóbbi két évben kevés új taggal bővült az egyesület. Jelenleg így épül fel a szervezet:

  • ESN Health BP Board (elnök, LR, Tresureer, 3 mentor koordinátor)
  • ESN Health BP Mentors
  • ESN Health BP Buddies

 
A szervezt számos eseményt szervez évközben a fent írt célok élérésében, sokszor más szekciókkal kooperálva. A korábbi évek programjai:

  • Orientációs Nap és Hét
  • Hunting day (Városnéző akadályverseny, érdekes feladatokkal)
  • Különböző utak,túrák szervezése Magyarországon belül (pl Eger, Esztergom)
  • illetve a környező országokba (Ausztria, Szlovákia)
  • Szociális programok
  • Sportesemények (University Sport Festival)
  • A budapesti pubok bemutatása

 
Miért érdemes csatlakozni?
Az ESN egy kis szervezet eddig a Semmelweisen, mégis sok és érdekes feladatot végez. Akit érdekelnek az idegen kultúrák, vagy csak szívesen barátkozna a külföldiekkel az egyetemen (beleértve itt a semmelweises diákokat és az Erasmus+ hallgatókat is), mindenképpen érdekes lehet ez a szervezet. Ennek ellenére kevesebb taggal szervezkedik a HEALTH BP, így a programok vagy csak a külföldieknek szervezett bulik szinte mindig közös szervezéssel kerülnek meg más egyetemek ESN szekcióival. De ha csak arra gondolunk, hogy a helyi ESN szekció közös a Testnevelési Egyetemmel és az Állatorvostudományi Egyetemmel, akár ezen campus-ok rendezvényei is vonzók lehetnek.
A szervezet mellett szól talán az is, hogy nagyon különbözik az egytemen tanult dolgoktól, miközben mégis az alapgondolata nagyon hasonló: segíteni az embereknek!
Ha kedvet kaptál, ezen a címen jelentkezni is tudsz:
healthbp.esn@gmail.com

Képek forrása: esn.org, healthbp.esn.org,