Képzeljük el, ahogy egy reptéren felcsendülnek a következő mondatok: „Hölgyeim és Uraim! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a 8:30-as Londonba tartó gép előreláthatóan egy óra késéssel indul. Megértésüket és türelmüket köszönjük.”

Négy ember ül a velünk szemközti padon. Az első, egy öltönyös úriember, a hír hallatán idegesen felszisszen, ujjaival a térdén dobol és percenként az órájára pillant. Mellette egy fiatal nő grimaszol egyet, látszik, hogy neki sem nagy erénye a türelem. Viszont a következő pillanatban már nagy mosollyal fordul a mellette ülő hölgy felé. A szóban forgó nőt nem zaklatják fel a történések, továbbra is csendben, visszafogottan ül. A negyedik személy már a telefonját nyomkodja, percek alatt kiszámolja, hogy a késést figyelembe véve melyik vonatot éri majd el. Rögtön küldi is az SMS-t a nagymamájának, hogy az ebédről pontosan 2 óra 47 percet fog késni.

A DISC modell alapját képező négy tulajdonság az introvertáltság, az extrovertáltság, illetve a feladat- és kapcsolatorientáltság. A DISC mozaikszó a négy személyiségtípus angol elnevezéseinek kezdőbetűiből tevődik össze. Ezek szerint D= Dominant, I=Influencer, S=Steady, C=Compliant. A módszert használva könnyebben megismerhetjük önmagunkat és egyszerűbben találhatjuk meg a hangot más személyiségtípusba tartozó társainkkal. Vegyük sorra, mik a főbb ismérvei az egyes karaktereknek.

 

Domináns: a türelmetlen öltönyös

A domináns személy nagyon határozott, magabiztos. Gyorsan dönt, nem szereti, ha fecsérlik a drága idejét. Elvárja a jó teljesítményt és a minél gyorsabb eredményt, ennek elérése érdekében nem fél akár nagyobb kockázatot vállalni. A domináns személyiséggel rendelkezők ügyesen viszik előre a csapatot, nem ijednek meg a problémáktól. Gyengeségük, hogy könnyen eluralkodhat rajtuk kompetitív szellemük, a célt sok esetben fontosabbnak tartják, mint az embereket, akikkel együtt dolgoznak. Könnyen válnak indulatossá. A türelem nem tartozik az erényeik közé. „Nehéz esetek”, de értékelik a határozott kiállást, a bátorságot és a megoldásorientált hozzáállást. Ezen magatartásformákat alkalmazva könnyebben szót érthetünk velük és még hasznosabb tagjai lehetnek csapatunknak.

 

Influencer: a türelmetlen, de mosolygós

Az influencer típusú emberek örök optimisták, mindig mosolyognak és szeretnek a társaság középpontjában lenni. Könnyen teremtenek új kapcsolatokat, nyitott személyiségük miatt a legtöbb emberrel hamar megtalálják a közös hangot, meggyőző erejük gyakran figyelemreméltó. Nagyon kreatívak, folyton újabb és újabb ötletekkel rukkolnak elő, amiket általában azon nyomban el is kezdenek megvalósítani, jó csapatjátékosok. Lelkesedésük egyszerre erősségük és gyengeségük: nagyban segítheti csapatuk eredményeit és sikereit, de könnyen áteshetnek a ló túloldalára. Lobbanékony természetük és türelmetlenségük hátráltathatja őket, gyakran rendezetlenek és szétszórtak. Egy influencer típusú embert nem nehéz megnyerni magunknak. Ügyeljünk a pozitív hangvételre, ha velük beszélünk, ne árasszuk el őket unalmas részletekkel, hagyjuk beszélni és csak akkor szakítsuk félbe, ha feltétlenül szükséges.

 

Steady: a türelmes és visszafogott

A steady csoportba tartozók nagyon megbízhatóak, nyugodtak, kedvesek. Ők azok, akikre azt mondhatjuk, hogy „a légynek sem ártanának”. Jó csapatjátékosok, a rájuk bízott feladatot egészen biztosan elvégzik. Nem szeretik a konfliktust és a kockázatot, inkább biztonsági játékosok. Megfontoltságuk és lassúságuk nem feltétlen válik előnyükre, nem szeretnek és nem tudnak gyorsan dönteni. A határozottság nem tartozik az erősségeik közé, egy túlzottan domináns személy minden különösebb probléma nélkül elnyomja őket. Érzéseik kimutatásában nem jók, elrejtésében annál inkább. Ha el akarjuk nyerni bizalmukat, legyünk kedvesek és türelmesek, mondjuk el érthetően és őszintén, hogy mit várunk el tőlük, ne legyünk túl indulatosak és erélyesek.

 

Compliant- a késési időt számolgató, rögtön új vonatot kereső

A compliant személyiségtípusú emberek már-már kínosan precízek és pontosak. A megbeszélt találkozóra biztos, hogy ők érkeznek elsőnek. Feladatukat nagyon lelkiismeretesen és a legapróbb részletekre is ügyelve végzik. Szeretnek mindennek utánajárni, minden lehetőséget megfontolni. Éppen ezért a gyors döntést igénylő kérdéseket nem szerencsés rájuk bízni, de a véleményük, tanácsuk sok esetben hasznos lehet. Az érzelmeikkel sokszor nem tudnak mit kezdeni, és van, hogy másokét se veszik számításba. Ez azonban ne tévesszen meg senkit, a látszat ellenére ők sem robotok. A velük való kommunikáció során vegyük elő diplomata énünket, szolgáljunk minél több információval és részlettel az adott ügyet érintően, és lehetőleg beszéljünk érzelemmentesen. 

Egy ember nem feltétlenül tartozik csak egybe a fent említett négy csoport közül, vannak, akik több csoport keverékei. A legtöbb esetben azonban mindenkinél megtalálható az az egy, ami leginkább meghatározza a személyiségét. Az, hogy melyik csoportba tartozunk, életünk során akár változhat is.

kép forrása: 365letszikra.hu